Nový prezident hledá azyl

Barack Obama je podle časopisu Time osobností roku. Nikoho to moc nepřekvapilo, zvolení tohoto muže se dalo čekat. Vždyť přece ukázal světu, že i jako Američan tmavé pleti se může stát americkým prezidentem. Oficiálně se jím stane už - nebo až - za pár týdnů… Zatím ještě musí poslouchat Bushovu administrativu.

Inaugurace je plánovaná na 20. ledna a už teď se budoucí první pár potýká s prvními problémy. Nejenže americké oči visí na každém kroku Obamovy rodiny a čekají, jakou róbu si pro sebe a své dvě dcery vybere prezidentova žena Michelle a jakou psí rasu vyberou rodiče pro své dcery. Prezidentská rodina by se navíc ráda z Chicaga do Washingtonu přestěhovala už o pár týdnů dříve. Rodina požádala oficiálně Bílý dům o to, aby se mohla dočasně nastěhovat do „Blair House“, tedy do domu, který slouží ve Washingtonu jako rezidence pro státní návštěvy. Obamovi by totiž rádi poslali své dcerky do školy už se začátkem nového pololetí, tedy 5. ledna. Dostalo se jim ale překvapivě negativní odpovědi. Dům je během svátků plný, máte smůlu.

Jak se ukázalo, slovo nového prezidenta zatím neplatí nade vše. Blair House je podle oficiálních slov zaměstnanců Bílého domu zarezervovaný až do 15. ledna. Bude patřit hlavně rozlučkovým večírkům pro současného prezidenta Bushe. Barack Obama se tak musí porozhlížet po jiném místě.

Což o to, rodina na tomto domě až tak nelpí, problém bude spíš najít vhodné místo, kde nebude složité zajistit bezpečnost. Už jejich současný domov v Chicagu se stal totiž ze dne na den jedním z nejstřeženějších míst v USA. Ulice, kterou se před 4. listopadem dalo bez problémů projíždět, je dnes uzavřená, hlídají ji desítky policistů. Vždyť kromě možného nebezpečí hrozil Obamově bydlišti i nával turistů. V Chicagu hned po jeho zvolení začaly agentury nabízet speciální prohlídky města na téma „Obama“. V trase je oblíbená Obamova restaurace, kadeřnictví, kam si chodil pro svůj sestřih Barack v posledních dvaceti letech, ale i místo, kde měli Obamovi svou svatební hostinu. A i když je Obamův dům obehnán hlídkami, agentury k němu vysílají alespoň minibusy, aby si mohli lidé dům vyfotit. Dlouho už na tomto místě totiž nový americký prezident bydlet nebude.

Mezitím jeho nový domov - Washington - bude žít v příštích týdnech hlavně přípravami na inauguraci. Do hlavního města přijedou 20. ledna statisíce zvědavých Američanů a vidina přeplněného města je hrozbou hlavně pro ochranku. Už teď se ví, že bezpečnostní opatření budou oproti poslední inauguraci zase přísnější. Nikdo nechce riskovat, že by se mohlo něco stát. Vždyť téměř každý rozhovor na téma Obama mezi Američany končí povzdychem: „Hlavně aby ho někdo nezastřelil jako Kennedyho!“

  • Bílý dům autor: Wikipedie, zdroj: Wikipedie http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/267/26618.jpg
  • Rodina Baracka Obamy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/507/50650.jpg