Víra na americký způsob

Chodit v Americe do kostela je trošku něco jiného než u nás v Česku. Za prvé se člověk jako cizinec musí zorientovat v množství církví, které se v každém větším městě objevují na každém rohu. Většina z nich je protestantská, ale jeden aby se v tom vyznal - jsou tu anglikáni, baptisti, luteráni, metodisti a mnozí další. Protestantů je ve Spojených státech 50 procent. Katolíků skoro 25 procent. Znamená to tedy, že 75 procent Američanů se hlásí ke křesťanství.

A znamená to taky, že jsou Američané velmi nábožensky založení. Vždyť přece na každé dolarové bankovce je natištěné „In God we trust“, čili „Věříme v Boha“ a téměř každý proslov amerického politika končí zvoláním „God bless America!“, aneb „Bůh ochraňuj Ameriku“. To jsou ale jen vnější postřehy. Mnohem zajímavější jsou ty konkrétní zážitky, kdy se člověk vydá přímo na mši a zjistí, že náboženství tu má mnoho podob.

Když jsem přijela do Spojených států poprvé, vydaly jsme se společně s českými kamarádkami do protestantského kostela v univerzitním kampusu. Byl to takový malý kostelík, kde se všichni navzájem znali. Došlo nám to proto, že nás pozorovali jako exoty. Po mši se na naši čtveřici někteří věřící vrhli s kopou otázek: odkud jsme, ať si s nimi dáme kávu a buchtu a hlavně ať přijdeme zas. Už jsme nepřišly. Možná nás vyděsila ta jejich přílišná starost a snaha o navázání kontaktu. A přesně tohle je jednou z priorit amerických farností. Kostely a společenství v nich jsou pro mnohé náhražkou širší rodiny. Lidé hledají v církevních komunitách přátele, snaží se jejich prostřednictvím pomáhat potřebným, jako by si tím nahrazovali starost o své rodiče, kteří často žijí na opačném konci země.

Kostely jsou samozřejmě vzhledem k poměrně krátké historii USA většinou moderní. Připomínají spíš kulturní stánky určené koncertům a divadelním představením. Vše je tady taky perfektně zorganizované, až má člověk pocit, že je součástí právě takového režírovaného divadla. To je pro změnu zážitek z katolické katedrály. Po vstupu do kostela vás uvítá důchodce v obleku s logem kostela, hned vás napomíná, abyste popošel ode dveří a nebránil tak dalším lidem ve vstupu. Člověk tzv. nafasuje modlitební knížku a to už ho od mikrofonu u oltáře nabádá skoro operní pěvkyně ke zpěvu kostelních písní. Zpěvačka předzpívá profesionálním hlasem, věřící se poslušně přidávají. Při sbírce, která je součástí každé mše, se peníze dávají nejdříve do obálky, až potom do proutěného košíčku, který vám pod nos dávají další důchodci ve stejných oblecích s logem kostela. Komu je co potom, kdo vhodil 1 nebo 100 dolarů. I takové částky lidé darují. Jsou totiž na většině míst jediným zdrojem financování farností. V Americe se řídí heslem: chcete kostel, tak si na něj vyberte!

Stejným heslem se ovšem řídí kněz a kostel v případě, že po něm chce věřící obstarání obřadu, ať už je to svatba, pohřeb nebo křest dítěte. Má americká kamarádka, katolička, chce mít svatební obřad v kostele. Ani ve snu jí ale nenapadlo, že kostel, který si pro svatbu vybrala, po ní bude chtít 1800 dolarů, v přepočtu asi 36 000 korun. Nechodí do něj totiž pravidelně, kostely střídá. Kdyby byla členkou farnosti, zaplatila by jen 300 dolarů, tedy asi 6000 korun. Víra, nevíra  -  Bůh, nebůh. Taková jsou pravidla hry. Takže to nakonec vypadá, že její svatba bude někde na úřadě. Většina Američanů nad tím ale tolik nepřemýšlí, zkrátka zaplatí. Takový je systém. Jen se mi zdá, že se z něj jaksi vytrácí ta podstata víry, náboženství a církve, a zůstává jen to povrchní.

Každý den mě život v Americe přesvědčuje o tom, že všechno je tady tvrdý byznys. Začíná to nemocnicemi, zubaři nebo školstvím a končí kostely. Vždyť i na některých svatostáncích tady blikají neonové reklamy s názvem kostela, které se zas tak moc neliší od neonů, které lákají zákazníky do barů, hospod a restaurací.

  • Kostel s neonovou reklamou v New Orleans autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/608/60714.jpg
  • Katedrála sv. Ludvíka v New Orleans autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/608/60715.jpg
  • Kříž u americké dálnice autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/608/60717.jpg
  • Kostel s neonovou reklamou autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/608/60711.jpg