Ucho Svobody: Sundance se vrátil k normálu

Loni to na Sundance vypadalo jako když vaše krásná, chytrá a vkusná dívka vstoupí do světa byznysu. Okamžitě se okolo ní začne točit kdekdo a vy nevíte, kde vám hlava stojí. Největší světový festival nezávislého filmu, Sundance Roberta Redforda, loni přepadl hlad médií po hvězdném světě. Najeli sem všichni, u červeného koberce byla tlačenice, že jen naše zavedenost umožnila, aby Česká televize byla přitom. Na hollywoodský svět dolehla stávka scénáristů, nebyly Zlaté glóby a nevědělo se, jestli vůbec budou Oscaři. Arogance, velká gesta a totální pozornost médií chtě nechtě začaly vytlačovat smysl festivalu jako takový, který paradoxně loni dostal nový slogan: "Focus on Film". Zaostřeno na film.

Letos se vše naštěstí vrátilo k normálu. Velká média zaznamenala zahájení a o průběh už se zajímají jen ta, které pravidelně sledují filmový svět mimo velká studia. Což ovšem v případě Sundance neznamená nedostatek hvězd. Ke každému filmu, který se na Sundance objeví, přijíždí delegace tvůrců, většinou neochuzená o hlavní postavy. Už tu byl Wesley Snipes, Don Cheadle, hlavně ale Suzanne Sarandon a Pierce Brosnan. Dnes má dorazit Jim Carrey. Z avizovaných nepřijel zatím jen Richard Gere. Do konce festivalu se ještě čekají například Kevinové Bacon a Spacey, Billy Bob Thornton, Uma Thurman, Kim Basinger, Mickey Rourke, Winona Ryder nebo Robin Williams. Takovou záplavu mohou všechny ostatní festivaly jen závidět. A to mluvím jen o těch největších hvězdách, další na úrovni popularity Gaela Garcii Bernala se vezou těsně v závěsu. A protože na červeném, zde šedém koberci, je už volněji, řadu z nich uvidíte ve zpravodajství ČT z festivalu.

Dnes večer místního času, tedy nad ránem středoevropského, vystoupí Bohdan Sláma v rámci prezentace prestižního amerického filmového periodika Variety jako jeden z desítky pozoruhodných světových režisérů roku, přehlídky s názvem 10 To Watch, Deset pozoruhodných. Vedle Mattea Garroneho, aktuálního nositele Evropské filmové ceny za film Gamorra. Vedle Adama Elliota, australského režiséra otevíracího filmu letošního Sundance, Mary a Max, vedle debutantky, americké režisérky Shany Feste, v jejíž prvotině hrají právě Brosnan a Sarandon, kdo by si to nepřál. A vedle Steva McQueena. Pokud si myslíte, že jsem se teď zbláznil, vězte, že je to jméno 39letého západoindicko-britského režiséra, autora filmu Hlad. Prestižní společnost pro kvalitního českého režiséra.

Sundance se letos drží svého jména, slunce na něj svítí prakticky nepřetržitě, teploty jsou příjemně okolo nuly Celsia, což ve výšce dvou tisíc metrů n. m. nebývá vždy. A tak se sem všichni zajíždějí z relativně blízkého Hollywoodu ale i z celého světa ostatního rádi zastavit. Čeká je příjemná neformální atmosféra, vynikající podmínky k lyžování, žádný shon a žádné smokingy.

Zdá se, že pozornost bulvárního a senzacechtivého světa nikomu nechybí. Sundance je ve své neotřelosti zřejmě zachráněn. Teď jen aby sem nedolehla ekonomická krize příliš důrazně. Sundance Institut, založený a vedený Robertem Redfordem, který podporuje nezávislou tvorbu celý rok a jehož je filmový festival nejviditelnější částí, je totiž nezisková organizace. A sponzory prostě potřebuje.

Tak tedy malé přání k pětadvacetinám: vydržte, Roberte!

  • Robert Redford autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/624/62347.jpg
  • Sundance autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/623/62295.jpg
  • Mary a Max autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/623/62297.jpg
  • Sundance autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/623/62294.jpg
  • Bohdan Sláma autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/389/38854.jpg
  • Sundance 2009 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/623/62293.jpg