Bude se ve Washingtonu i dál protestovat?

Americké hlavní město se v několika následujících dnech a týdnech dostane do středu zájmu nejen turistů a reportérů z celého světa, ale i amerických občanů. Tisícovky se jich do Washingtonu chystají na inauguraci Baracka Obamy. Berou si na to dovolenou z práce, cestují auty, autobusy, letadly, anebo vlaky stejně jako nový prezident. Kromě toho, že turisté většinou jezdí do Washingtonu kvůli historii, muzeím a kvůli Bílému domu, jezdí sem i rádi protestovat.

Každý americký vlastenec chce mít v rodinném albu foto s domem, kde bydlí jeho prezident. Je ale také mnoho takových amerických patriotů, kteří místo po fotografii touží po tom, aby mohli prezidentovi před jeho domem vynadat. Stejně tak tomu často bylo během prezidentování George Bushe mladšího. Když jsem navštívila americké hlavní město letos v létě, během dvou dní tam protestovalo asi šest různých skupin různě zaměřených aktivistů. Jedni byli proti válce v Iráku, jiní proti, v té době aktuální, válce v Gruzii, další zase proti globálnímu oteplování a tomu, že mu americká vláda nezabraňuje. Na křižovatce ulice, která přivádí turisty k Bílému domu, zase stál směrem k vozovce fousatý muž s papírovým kartonem, na kterém stálo: „Zatrubte, jestli chcete, aby zatkli Bushe!“. Asi nemusím dodávat, že ticho na ulici nebylo.

Pro obyvatele Washingtonu to asi není žádná zvláštnost. Nespokojení lidé se tam střídají jak na běžícím pásu, ale někteří z nich jsou tam dokonce ukotvení se stejnými transparenty už několik let. Evropského, respektive českého turistu se zkušeností, kdy je prezident velkou částí populace a možná i sám sebou stále považován za nedotknutelného císařpána, navíc trochu překvapí, že je toto všechno před jeho sídlem možné. Člověk by čekal, že to bude místo nejen policií ze všech stran střežené (což jistě je), ale že se bude dbát i na zachování určité mírně řečeno „politicky korektní atmosféry“. Nahlíženo na věc jiným pohledem - to vše může pro někoho hezky fungovat jako argument, že je Amerika zemí svobody. Lidé si můžou říkat, co chtějí i před Bílým domem!! (Už si tam sice nesmí otevřít pivo, ale to se pomalu nesmí ani na Václaváku, tak co.)

I když by se zřejmě obě skupinky amerických vlastenců (ti, kteří Bushe podporují a ti, kteří jej nesnesou) u piva na téma politika přátelsky nepobavily, před Bílým domem se kupodivu respektují. A tak vedle muže s maskou George Bushe převlečeného za ďábla zpívá dvojička akčních Američanů v letech naopak v trikách s motivem americké vlajky písně na Bushovu podporu. Pěkný kontrast.

Po osmi letech teď končí éra politika, kterého podle komentátorů potkalo to nejhorší, co může amerického prezidenta potkat. Nikoho nezajímá, nikdo se o něj už teď nestará. Tak by mě jen zajímalo, jestli s výměnou v Bílém domě přijde i výměna na straně protestujících. Jak dlouho jim (a zbytku světa) ještě bude ležet v žaludku Bush? A jak dlouho potrvá, než poprvé na své prezidentské cestě zaklopýtne Barack Obama? Objeví se před Bílým domem i transparenty s hesly jako „Žádná změna nepřišla!“ nebo „Kde jsou tvé sliby, Baracku…“? Na to si musíme počkat.

  • Protestující před Bílým domem proti Bushove vládě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/629/62824.jpg
  • Protestující před Bílým domem proti Bushove vládě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/629/62827.jpg
  • Policejní hlídka před Bílým domem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/629/62823.jpg
  • Protestující před Bílým domem proti Bushove vládě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/629/62821.jpg
  • Nespokojený Američan autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/629/62829.jpg
  • Zpívající Bushovi podpůrci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/629/62828.jpg
Vydáno pod