Ucho Svobody: Teplo prostě nebude!

Český prezident v Davosu potvrdil, že oteplování neexistuje. Naprosto s ním souhlasím, stačí se podívat z okna. Ne, že by neexistovaly pokusy. Dnes dopoledne například slunce zkusilo prorazit soustředěnou obranu odporného marasmu. A na chvíli se mu to podařilo. Jak v nějaké temné sci-fi, kde lidstvo žije po ničivém výbuchu v neustálé šedi a náhle prosvitne žlutá. Lidé se už pomalu začínali usmívat, nastavovali své lačné tváře té blažené záři. Naivně, bláhově, samozřejmě. Ne tak náš nejvyšší. Věděl, co přijde. Ani náhodou, přátelé. Zase bude chladno a plískanice. A nezmění se to nejspíš ani v nejbližším týdnu. Jsme to přece my, kdo v tomto půlroce vede Evropskou unii. A tak to také budeme my, kdo bude určovat ráz počasí. A kdo jiný by o tom měl rozhodovat než prezident?!

Možná právě tím Evropu, nebo Entropu, jak se teď jmenuje, nejvíc přesvědčíme, že jsme platným členem. Může se v klidu vykašlat na všechna ekologická opatření, na všechny ty úspory a alternativní paliva. Kdo ví, jestli právě tahle zbytečná snaha nepřivedla svět do krize. Naftoví magnáti a ostatní magnáti na ně navázaní budou zbaveni svých obav z budoucnosti, které tak mistrně přenesli i na nejobyčejnější občany. Pokud bude zima, bude se topit. Pokud bude tma, bude se svítit. Pokud bude plískat, bude se jezdit auty. Ta a s nimi teplárny a elektrárny budou vytvářet nové mraky a tak dál. Rovnováha bude zachována. Vyberte úspory a jděte utrácet. Využijte toho mezidobí nízkých cen, které vznikly ze strachu. Než si všichni uvědomí, že je to jen humbuk.

Daleko větší, než stačil zajistit náš pan Černý svou nápaditou plastikou, ve které tak mistrně připomněl Němcům, že jsou vlastně fašisti, Italům, že jsou pitomoučcí fanoušci fotbalu, Bulharům, že na záchodě se má stát a Britům, že vlastně vůbec nejsou. Naše předsednictví přineslo Evropě a světu celičkému přelomovou zkušenost. Vykašlete se na to, zní náš národní étos už odedávna. A nic na tom nezmění ani marná snaha kalifornského guvernéra o ochranu přírody elektrickými vozy z Japonska. Ani jeho mistrně zvolené příjmení, ve kterém tak prozíravě předpověděl nového amerického prezidenta. Náš Černý je lepší. Náš prezident taky. I když se nemají rádi.

A ještě malé ohlédnutí za prvním z předávání cen. Tedy vlastně teprve předpovědí předávání cen. Čeští lvi jsou první, kdo dokázal do přímého přenosu dostat i pouhé vyhlašování. To neumí ani Oskaři. A navíc nanejvýš vtipně. Jen málokdo umí skloubit hru na trapnost s trapností samou tak, aby nikdo, ani zkušený pozorovatel a nabroušený recenzent, aby skutečně nikdo nepoznal rozdíl. A navíc přidat několik neotřelých, vynikajících žertů na téma blondýny. To nám ten rok pěkně začal!

  • Entropa Davida Černého autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/619/61885.jpg
  • David Černý autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/622/62140.jpg