New Orleans – centrum zábavy, nebo zločinu?

Posledně jsem psala o tom, jak se New Orleans raduje ze svého karnevalu. Všeobecné veselí a zábavu ale zkazila zpráva o několika přestřelkách během posledního karnevalového dne. Místní už se nad tím ani nepozastavují. Co čekáte od města, které bylo vloni vyhlášeno nejnebezpečnějším v celých Spojených státech? Kde se za rok odehrálo přes 19 tisíc kriminálních činů a z toho 208 bylo vražd?

Už to vypadalo, že bude letos klid a na Mardi Gras 2009 se bude vzpomínat jen v dobrém. I přes finanční krizi město zavalil asi milion turistů. Lidé z USA i z dalších zemí světa obsadili 97 procent všech hotelových lůžek a ve městě utratili tisícovky dolarů. Karneval v New Orleans se konečně poprvé od hurikánu Katrina v roce 2005 vrátil do stavu, v jakém fungoval před katastrofou. Vše jelo na plné obrátky a ku spokojenosti návštěvníků i místních obchodníků.

Průběh si pochvalovali i policisté, během dvou karnevalových týdnů jim ubylo závažných případů. Ve městě, kde jsou krádeže, ozbrojená přepadení a vraždy na denním pořádku, byl najednou klid. Ukázalo se ale, že to byl klid před bouří. V poslední karnevalový den se na různých místech v rozmezí jen jedenácti hodin střílelo hned šestkrát. Jedna přestřelka proběhla přímo v davu shromážděném okolo karnevalového průvodu. Dva mladí, už dříve stíhaní kriminálníci si prostě vyrazili mezi lidi s pistolemi a začali do nich střílet. Jen tak, zřejmě pro pobavení. Zranili přitom 7 lidí, z nichž nejmladšímu byl jeden rok. Na jiném místě o pár hodin později postřelil muž na ulici ženu, protože odmítla nastoupit do jeho auta. A mohla bych pokračovat dál…

Nejhorší je, že všechny tyto přestřelky proběhly relativně v centru města. Kriminalita v New Orleans není záležitostí odlehlých čtvrtí, ale čeká na turisty i jeho obyvatele na každém rohu. Místní proto vědí, kterou ulicí mohou projet bezpečně, a kam by naopak nejeli ani v opancéřovaném autě. Město je rozdělené na bezpečné a nebezpečné části. Špatné ale je, že hranice mezi nimi jsou často velmi těžko rozpoznatelné. Běžně se pak stává, že naivní turisté se v noci procházejí na nejnebezpečnějších místech. V lepším případě je varuje projíždějící policejní hlídka, která je často nabere do svého služebního auta a odveze do hotelu. V tom horším jsou okradeni nebo přepadeni.

Když jsem byla v New Orleans na studiích poprvé, během prvního týdne jsem v novinách zaznamenala 8 vražd. A když jsem chodila každé pondělí po skončení přednášky na blízké koleje až v devět večer, docela jsem se bála. Postupně si ale na všechny takové zprávy člověk zvykne. Zůstává sice opatrný a v autě se automaticky zamyká, ale už tolik nemyslí na to, že se mu může něco stát. Dvanáct zraněných z posledního karnevalového dne je ale výrazným připomenutím toho, jak to ve městě skutečně chodí. Střílení v centru zkrátka za letošními masopustními oslavami zanechalo hořkou pachuť. Lidé se do New Orleans přijeli bavit, a místo toho někteří z nich odjeli s kulkou v těle. Už je to prostě tak, New Orleans je městem jazzu, ale i zločinu.

  • Hlídka v ulicích New Orleans autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/716/71542.jpg
  • Policista v ulicích New Orleans autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/716/71543.jpg
  • Karneval v New Orleans autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/716/71540.jpg
  • Karneval v New Orleans autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/716/71539.jpg
  • Karneval v New Orleans autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/716/71541.jpg