Ucho Svobody: Andělé mě nezklamali

Nic naplat, zatímco ve filmu se do světa občas - přímo úměrně velikosti Česka - prodrat umíme a v literatuře nebo výtvarnu také, v muzice jsme naprostí outsideři.Filmy točíme často velmi slušné, a pokud se podíváme na celosvětovou produkci, procento těch opravdu dobrých průměru odpovídá. A to máme podstatně míň peněz. A navíc máme jednoho světově úspěšného režiséra - Miloše Formana.

Knížky psát taky někteří umějí. A navíc máme jednoho současného světově úspěšného autora - Milana Kunderu. (Ovšem osoba je to v tomto případě nanejvýš kontroverzní. Nedávno mi jeden velmi zasvěcený muž vyprávěl, že v oné kauze udaného převaděče jsou známé další, pro Kunderu velmi nepříjemné okolnosti, že to odnesli ještě jiní lidé a že sám Kundera intervenoval, aby celá věc byla zastavena. Zřejmě si tedy vzpomněl.)

Ve výtvarnu také umíme prorazit do světa a máme jednoho současného světově úspěšného autora - Davida Černého. Jeho recept na úspěch ovšem napodobovat nevhodno.

I v hudbě - ovšem klasické - máme slušnou prestiž a máme jednu světově úspěšnou zpěvačku - Magdalenu Koženou.

Ale v popu prostě patříme, kam patříme. To neznamená, že by občas nevznikla výborná deska - ale ty bývají spíš vydávány jaksi v ústraní. Osobně si teď hned vzpomenu na kapelu Hm… a její Plán na zimu. A vy byste určitě dokázali podle vkusu připojit další. Ale světově úspěšnou osobu nemáme ani jednu.


Jak taky, když se ti nejlepší v lepším případě v drtivé většině zmůžou tak na snaživé napodobování aktuálních světových osobností. Jakoby ovšem pozapomněly, že ti vzorové vesměs umějí řemeslo perfektně. Nic naplat, jsme periferie. Nemá pak smysl žehrat na kvalitu oné akademie, která vybírá kandidáty a uděluje Anděly. Řekl bych, že letošní výběr je ještě dost slušný. Trvale nadprůměrná kapela Kryštof s velmi dobrým frontmanem a mimochodem taky hercem Richardem Krajčem získala Anděla. Jedna z osobností, které umí chodit po zajímavých cestách, Lenka Dusilová, se stala zpěvačkou roku. Mimochodem díky za každý projekt, jako jsou Eternal Seekers. Dan Bárta u nás nemá konkurenci a i jemu patří dík za neustálý příklon k nekomerci. Objev roku je výsledkem zoufalé snahy najít v tuzemské scéně aspoň něco neotřelého. Ale tady naplno platí marná snaha dotáhnout zahraniční vzory. Pro mě je nejhorší volbou výběr alba roku, ta cena by se spíš měla jmenovat absolutní kýč roku. A to navíc autor vyhrožuje, že brzy přijde něco ještě bombastičtějšího.

Co má akademie dělat, když chce udržet pozornost médií a potažmo posluchačů a zájemců o muziku? Zrušit Anděly? To by byla chyba. Pokud si to neuvědomujeme, muzika má v tomto století nejvíc na kahánku v dosavadní historii. Posluchači si kvůli internetu myslí, že nemusí nic platit, že hudba vzniká sama a oni si ji zdarma stáhnou. Autoři jsou zoufalí, nemají za co tvořit, muzikanti co hrát a nahrávat, studia krachují a vše žije čím dál víc z podstaty. Za takovou dekádu už budou vycházet jen desky zavedených kapel, které je budou prodávat na koncertech, na které se bude chodit na pořád stejné a stokrát vymleté nápady. Noví muzikanti nebudou mít jak na sebe upozornit.

A za těchto podmínek rušit jedinou tuzemskou cenu? To nám pak zůstanou jen zatuchlí slavíci, týtý nebo anno? To snad nne?!

Byl jsem v sále a neviděl ceremoniál v televizi. A neslyšel moderátory, protože mluvené slovo prostě v kruhové aréně zanikalo. A tak jsem se soustředil jen na předávání cen a hraní kapel. Ty podávaly standardní výkony a ceny celkem odsýpaly. Navštívil jsem jednou originál Grammy v Los Angeles. Ceremoniál trval přes tři hodiny, protože ho přerušovaly po každé ceně desetiminutové reklamní bloky. Tady to aspoň šlo rychle. A podotýkám - znáte v tuzemsku lepší laureáty na dané ceny?