Obama - po Evropě přichází Latinská Amerika

Od dnešního večera (pátek 17. dubna) až do neděle se v karibském Trinidadu a Tobagu schází celkem 34 hlav států a zemí amerického kontinentu. Koná se 5. Summit Amerik a pro prezidenta Spojených států Baracka Obamu to bude jeho debut na podobném kontinentálním fóru. Bude to také poprvé v historii, co se takové regionální schůzky účastní jen demokraticky zvolení představitelé. Jedinou absentující zemí bude Kuba, ačkoliv její jméno uslyší šéf Bílého domu během jednání asi nejčastěji.

Kuba

Proč? Očekává se totiž, že představitelé latinskoamerických zemí budou Spojené státy oficiálně žádat o zrušení amerického embarga vůči ostrovu. Slíbil to nejen bolívijský prezident Evo Morales, který chystá rezoluci v tomto duchu jménem Venezuely, Ekvádoru, Nikaraguy a své země, ale i skupina dalších vlivných zemí, jako je Brazílie, Argentina, Chile, Paraguay, Salvador a další, se shoduje na tom, že období, kdy se země vylučovaly z regionálních společenství, už pominuly. Svědčí o tom třeba nedávné přijetí Kuby do tzv. Skupiny z Ria (regionální organizace s velmi podobným složením, vyjma Spojených států) nebo četné návštěvy latinskoamerických prezidentů na Kubě v posledních měsících. Latinská Amerika se za poslední desetiletí velmi změnila a dnes už nepovažuje Kubu za nepřátelský režim, ale za partnera. Barack Obama si v Puerto Espaňa o tom určitě mnohé vyslechne.

Nový americký prezident ale udělal první krok už v tomto týdnu, když zrušil opatření, která Američanům kubánského původu bránila v návštěvách jejich příbuzných na ostrově, a omezovala zasílání peněz na Kubu. Odhaduje se, že ve Spojených státech žije zhruba půl druhého milionu rodilých Kubánců a jejich potomků. Předchozí americké vlády jim v cestování na Kubu a v posílání peněz bránily, aby nepodporovali kubánskou ekonomiku. Teď Bílý dům tvrdí, že nejde o pomoc režimu, ale obyčejným Kubáncům, a že bude lepší, když bude víc Kubánců na režimu ekonomicky nezávislých.

Obamovo rozhodnutí se na Kubě, v Latinské Americe i ve světě chápe jako vstřícný krok a ukázka ochoty k otevřenějším vztahům. Podle mnohých je to ale stále málo. Dnes více než kdy jindy lidé ze všech vzájemně protikladných politických táborů žádají ukončení amerického hospodářského embarga (na ostrově se říká blokáda) vůči Kubě. Shodují se na tom běžní Kubánci, kubánští disidenti, většina kubánského exilu v Miami a taky stále víc amerických politiků a kongresmanů, a nejen z Demokratické strany. Ti, co nadále embargo podporují, se ocitají ve stále hlubší izolaci.

O tom, že je americké obchodní embargo vůči Kubě nefunkční, neefektivní a kontraproduktivní, už dnes není pochyb. Existuje téměř 50 let a nepřineslo žádné žádané výsledky. Způsobilo potíže a strádání především běžným Kubáncům, ale Castrův režim se dál drží u moci. Ten navíc na embargo svaluje velkou část vlastních ekonomických neúspěchů a posiluje díky němu mezi Kubánci jejich antiamerikanismus. Neexistenci obchodních vztahů se Spojenými státy nahrazují na Kubě obchodní vztahy s jinými zeměmi, dřív se Sovětským svazem, dnes s Čínou, Venezuelou, dalšími latinskoamerickými zeměmi, i Evropou.

Právě schválené zrušení omezení cest a finanční výpomoci kubánských Američanů teď navíc Kubáncům bude pomáhat v jejich kontaktu se zahraničím a v jejich ekonomickém odpoutávání od režimu. Právě to jsou věci, a ne embargo, kterých by se Castrův režim eventuálně mohl obávat.

Cubama

Obama své rozhodnutí načasoval výborně, právě před velkou schůzkou Amerik. Mohl by se teď očekávat také nějaký vstřícnější krok amerických odpůrců. Například venezuelský prezident Chávez už se dnes neopírá tolik do Spojených států, když v Bílém domě nesedí George Bush. Postupně by mohly zmizet další a další důvody či záminky jeho nepřátelství.

Americký prezident zatím nikde svůj záměr zrušit americké embargo nevyslovil. Přesto se bude dostávat pod stále silnější tlak doma i v zahraničí, aby tak učinil. Ostatně bylo by to i v souladu s jeho dalšími tezemi a plány v zahraniční politice. Podle všeho si ale dává na čas a chce jít postupně. Mohl by si tím vynutit i nějaké vstřícnější kroky ze strany Havany a dalších zemí Latinské Ameriky.

Po svém úspěšném prvním evropském turné před dvěma týdny teď Barack Obama vyráží na další významná setkání na svém kontinentu. Budou pro něj stejně úspěšná? Summitu Amerik v Trinidadu předcházela už jeho včerejší (čtvrtek 16. dubna) návštěva jižního souseda, Mexika. A ačkoli deklarovanými tématy Summitu Amerik jsou globální výzvy regionu, dopady finanční krize a řízení toků peněz na kontinent prostřednictvím multilaterálních organizací, nepřítomná Kuba se bude skloňovat možná ze všeho nejvíc.

  • Spolupráce Kuby a Chile autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/681/68089.jpg
  • Kuba zdroj: Internet http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/600/59976.jpg
  • Obamovi autor: Volfík René, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/780/77932.jpg
Vydáno pod