Tipy na cestu do New Yorku

New York táhne turisty jako magnet. A poslední dobou mnohem víc i ty české. Ať se chystáte do New Yorku za výhodnými nákupy, za americkou atmosférou nebo za uměním, letos v létě si ho určitě užijete. A nezapomeňte se projít po Times Square a udělat si výlet k Soše svobody. Obě tato symbolická místa New Yorku jsou totiž letos v létě tak trošku nová, oprášená a zajímavější.

Tak například Times Square, náměstí v úplném centru Manhattanu, na kterém se jakoby odehrává všechen ruch světa, a kterým denně projde 350 000 lidí, tak toto náměstí se z velké části uzavřelo automobilové dopravě. Už se nemusíte bát přecházet přes cestu a křičet kvůli hluku a troubení taxíků na člověka, který je jen metr od vás. Naopak, na Broadwayi od 42. do 47. ulice jsou na různých místech rozestavěná křesílka k odpočinku, na kterých posedávají turisté unavení velkoměstem. Místo chaotického projíždění aut je tu najednou pěší zóna.

Newyorčané chtějí město víc otevřít turistům, a protože se jim líbí evropský model, kde každé velkoměsto má své centrální náměstí, napadlo je tohle řešení. I když to působí trochu nuceným dojmem, a kritici poznamenávají, že jenom blázen může doufat v přiblížení newyorské atmosféry náměstím známým třeba z Londýna nebo i z Prahy, minimálně pro turisty a všechny, kdo v okolí Times Square pracují, je to úleva. „Dokonce mám konečně pocit, že se můžu volněji nadechnout, když tudy každý den procházím na oběd,“ poznamenala kamarádka Michelle.

Město dokonce pořádá na těchto uzavřených ulicích víkendové trhy a zajišťuje různá hudební představení, aby sem nalákalo a udrželo co nejvíce lidí během celého dne. Tržiště je sice plné hlavně turistických tretek, ale můžete tam ochutnat i turecké kebaby, mexické kukuřičné placky, vegetariánskou kuchyni, ovoce obalené v čokoládě nebo mražené ovocné nápoje. Napodobeniny značkových parfémů a kabelek samozřejmě nechybí.

A další místo - Socha svobody. Symbol Ameriky znovu otevřel a zpřístupnil veřejnosti svou korunu. Od útoků na newyorská dvojčata byla koruna Sochy svobody zavřená z bezpečnostních důvodů. Kdyby totiž hrozilo nebezpečí, bylo by složité z místa návštěvníky dostat. Doposud si mohli turisté na ostrově Svobody, kde je socha umístěná, prohlédnout jen muzeum a z pevniny se kochat panoramatem Manhattanu. Teď se můžou po schodech dostat až na její vrchol. Protože je ale o Sochu Svobody velký zájem během celého roku, natož v létě, musíte si lístky zarezervovat den předem.

  • Times Square bez aut autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/980/97977.jpg
  • Tržiště na Times Square autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/980/97978.jpg
  • Socha svobody autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/916/91600.jpg