Honduras again

Ani tento týden nepřinesl zásadní posun ve vývoji krize v Hondurasu. Moje dva předchozí blogy na toto téma mezitím rozpoutaly širokou diskusi a reakce. Znepřátelené strany ani v Hondurasu a ani v diskusích na tomto webu (nikoli však ve světě) stále nemohou najít společnou řeč. Hlavní rozpor dál tkví v tom, jak hodnotit záměr svrženého prezidenta Zelayi uskutečnit v zemi referendum o ústavních změnách, které by mu umožnily znovu kandidovat do nejvyššího úřadu. Podle opozice a honduraského kongresu Zelaya porušil ústavu tím, že referendum vyhlásil. Jeho odstranění potom podle nich nebylo státním převratem, ale zcela legálním sesazením toho, kdo porušuje zákon.

Zelaya vše ale vysvětluje jinak. Tvrdí, že mělo jít o "nezávazný průzkum veřejného mínění", který neměl zákonný charakter, a že jeho vyhlášení nemůže být důvodem k vojenskému puči.

Je jisté, že v Hondurasu neprobíhalo vše zcela standartně. Mnozí se jistě právem mohou divit, proč se prezident republiky tolik angažoval v uspořádání průzkumu veřejného mínění, práce, kterou jinde běžně provádějí specializované agentury. Na druhou stranu ale zarazí i postoj kongresu. V běžných demokraciích by jistě bylo zvykem, že když je demokraticky zvolený prezident obviněn z porušení zákona, předvolá se k soudu. Protože pokud se tak nepostupuje, a prezidenta odvedou ozbrojení vojáci, pak je dost těžké přesvědčovat domácí i světovou veřejnost, že nešlo o státní převrat. Jeho vojenský charakter navíc dokreslovaly tanky v ulicích Tegucigalpy i v okolí prezidentského paláce, docházelo k násilným střetům vojáků s manifestanty v ulicích, zákazům vycházení a nová vláda přerušila vysílání většiny domácích i zahraničních médií.

Svět zatím svoji pozici nemění. Kongresem ustaveného prezidenta Roberta Michelettiho stále neuznala ani jediná země světa. Novou honduraskou vládu dál kritizují všechny důležité mezinárodní organizace jako OSN či Organizace amerických států. Některé už začaly uplatňovat sankce, například i Evropská unie. Je možné, že by se celý svět mýlil? 

Vydáno pod