Koupil jsem vrtulník

Je menší než dlaň, je na elektřinu a smí létat jenom v pokoji. Venku by ho při jeho váze několika gramů odfoukl i pouhý vánek. Řídí se dálkovým ovládáním pomocí infra záření, toho samého, kterým ovládáte televizi. Nemůžu se na něj vynadívat. Je to malý zázrak technologií. Něco, o čem se nám,  sedmnáctiletým modelářům obdivujícím v roce 1970 na kopci za Šumperkem modely řízené jednopovelovou vysílačkou, ani nesnilo. Dokonce si vzpomínám, že model vrtulníku byl tehdy považován za nevyrobitelný!

A dnes, představte si, jsem tento výkřik technologie nekoupil za tisíce v nějakém hi-tec obchodě ve městě, ale za čtyři stovky ve vietnamské tržnici SAPA v Praze - Písnici. Mají jich tam na zaprášených regálech desítky! Ne, nepíšu to proto, abych předvedl, jaký jsem zručný nákupčí. Píšu to proto, že na mě z té skvělé koupě nakonec padl děs. Ne, vrtulník nebyl aušus, naopak, fungoval a funguje skvěle. Děs na mě padl proto, že v tom pětigramovém vrtulníčku, který je zázrakem techniky, je koncentrovaný tichý paradox našeho světa - odtržení duše od těla, materie od mysli.

Vypráví se, že když kdysi jel indián tryskem na koni prérií, musel pak na několik hodin zastavit, aby ho dostihla jeho duše. A to jsme právě neudělali! Nezastavili jsme někde na cestě technický pokrok a nepočkali jsme, až k němu dozrají, dojdou naše mysli. Ten maličký vrtulníček, který v sobě ukrývá tři maličké motorky napájené nejmodernější li-pol baterií pouhými 3,5 V, který se neprodává lidem jako výkřik techniky, ale jako hračka za čtyři stovky (a ještě ji nikdo nechce, nikoho nezajímá), je toho dokladem. Je symbolem toho, kam lidstvo došlo na cestě specializace, kdy úzká vrstva špičkových odborníků vyvine plazmovou obrazovku, na které pak rodina u snídaně sleduje pořad s věštkyní - znáte větší paradox?! Tak daleko došlo odtržení technických a humanitních disciplín!  Vědě a technice rozumíme dokonale, do poslední rovnice, do poslední molekuly, člověku a jeho počínání nerozumíme vůbec.

Proč o tom píšu, když jediné, co dnes lidi zajímá, je ekonomická krize? Protože je možné, že právě tento vrtulníček narvaný špičkovou technologií a prodávaný za pár korun je podobenstvím naší situace. Svět vědy a techniky dosahuje čehokoliv. Ne tak svět ducha! Ten je stále zakletý ve středověku. Nejlepším důkazem toho je kterákoliv webová diskuse - včetně těch na tomto blogu. Napíšu o své reálné zkušenosti s elektrokoloběžkou a dočtu se o snobismu! K čemu je web, ten dokonalý vědecký nástroj, zpozdilým, zatemnělým myslím?

Svět vědy a techniky došel tak daleko, že vyslal člověka na Měsíc, ale lidské vědomí je tak zpozdilé, že to řada lidí odmítla vzít na vědomí a let člověka na Měsíc považuje za podvrh.

A jak s tím souvisí ekonomická krize? Ten malý vrtulníček prodávaný bez patřičného vědomí, o jak špičkovou technologii jde, jako cetka za pár korun, mě odkazuje k poznání, že ekonomie, zkoumající po staletí „neviditelnou ruku trhu“ není napájena z pramenů vědy, ale z pramenů mysli, toho zpozdilého ducha, který ve stále zvětšující se vzdálenosti kluše za indiánovým koněm. Proto tvrdím, že nejde o krizi, a že ekonomové ani nemají schopnosti krizi poznat, natož ji řešit a vyřešit.

Proto neposlouchejme ty středověké kejklíře a řiďme se svým selským rozumem: neutrácejme víc, než vyděláme, ušetřené peníze uložme, pracujme, dokud nás někde chtějí a přestanou-li nás chtít, snažme se najít jiné místo, kde bychom mohli být užiteční.

A hlavně - vzdělávejme se! Vzdělávejme se v technických vědách, které jsou tak hrozně před naší myslí, že je to až hrozivé. Máme-li být co platní, musíme se snažit za každou cenu VŠEMU ze světa techniky porozumět. Už třeba jen proto, že všechny „zázraky“ techniky vytvořil zase jen člověk!

Jedině tak z nás budou plnohodnotní lidé s právem volit.

  • Elektronická hračka pro děti autor: Bedrřich Ludvík, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1024/102349.jpg
  • Elektronický vrtulník na dálkové ovládání autor: Bedřich Ludvík, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1024/102347.jpg
  • Elektronický vrtulník autor: Bedřich Ludvík, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1024/102344.jpg