První americká kuchařka

Až přijde koncem září do kin americký film Julie a Julia, zajděte si na něj. Nejen, že se pobavíte u odpočinkové americké komedie, ale dozvíte se zároveň něco o svérázné Američance jménem Julia Childová, která byla jednou z prvních „televizních kuchařek“. Původním povoláním úřednice, která za druhé světové války pracovala pro americkou tajnou službu, se jako manželka diplomata dostala po válce do Paříže. Aby vyplnila volný čas, začala se zajímat o francouzskou kuchyni. Z koníčka vznikla dlouhodobá práce a sedmisetstránková klasická kuchařka. Po návratu do USA se z ní stala hvězda, ke které se upínaly stovky Američanek v domácnosti.

Ve filmu hraje tuhle Juliu Maryl Streepová, i když je oskarová herečka mnohem půvabnější, menší a štíhlejší než originální paní Childová (ve skutečnosti měřila tato dáma 188 cm), jejímu projevu se až neuvěřitelně dokonale přiblížila. Stále rozesmátá, rozevlátá, plná energie a nadšená z francouzské kuchyně. Když Childová se svým mužem poprvé přijela do Paříže, bylo to pro ni úplně nové prostředí. Nadšená místními trhy, obchůdky a skvělými restauracemi se Julia rozhodla, že se tyto speciality ve vyhlášeném městě delikates naučí vařit. Ač hledala po všech možných knihkupectvích francouzskou kuchařku v angličtině, v pozdních čtyřicátých letech bylo na takovou publikaci ještě brzy. A tak jí nezbylo nic jiného, než se přihlásit do slavné školy Le Cordon Bleu, kde byla mezi samými šéfkuchaři jediná amatérka a jediná žena.

Ale abych nevyprávěla celý příběh… Julia Childová otevřela Američanům dveře do evropské kuchyně. Do přípravy vynikajících jídel, které obsahují více než hovězí mleté maso na burgery, více než vařené fazolové lusky bez chuti podávané jako příloha. Na více než 700 stranách popsala přípravy omáček, ryb, dezertů, vaječných jídel, příloh i masitých pokrmů. Naučila Američany vařit, stolovat a kvalitně jíst. Kniha vyšla v roce 1961 a americké ženy si ji zamilovaly tak, že o devět let později vyšlo i druhé pokračování. Nikdo jiný z jejích pokračovatelů ji zatím nepřekonal. Tedy alespoň ve smyslu poctivého vaření „postaru“. To, že příprava nějakého pokrmu může trvat i několik hodin a ingredience nejsou z dnešního pohledu úplně nejzdravější, není na škodu. Hlavní je, že výsledkem je dokonalé jídlo dokonalého vzhledu i chuti.

Populární je Julia Childová i dnes, důkazem je právě nový snímek. Na začátku nového filmu byla totiž mladá Julie Powellová. V roce 2002 se tato Newyorčanka rozhodla, že během jednoho roku vyzkouší všechny recepty ze slavné kuchařky. Pravou francouzskou cibulačku, pečené kuře, nadívanou kachnu, čokoládový, malinový dort a stovky dalších. Během svého projektu vše popisovala a komentovala na svém blogu, oslovila mnoho čtenářů a její projekt nakonec vyšel knižně. Film Julie a Julia tak prokládá příběhy obou žen – ukazuje Paříž padesátých let i současný Brooklyn. Ukazuje dva různé americké sny, které se staly skutečností.

Julia Childová byla vzorem pro několik generací kuchařek. Nedělala z vaření velkou vědu, snažila se všechny složité techniky zjednodušit a přiblížit je normálním ženám… Bylo to vidět i v kině. Devadesát procent publika tvořily ženy ve středním věku, některé přišly i se svými matkami, ještě před začátkem projekce švitořily o tom, jaká Julia byla, jak vtipná byla ve svých televizních pořadech, jaký byl ten jejich první recept, který vyzkoušely, který je nejlepší, a že základem všeho je máslo. Julia Childová se filmu nedožila, zemřela v roce 2004 ve věku 92 let.

Ať se chystáte uvařit cokoliv – BON APETIT, řekla by Julia!

  • Julia Child autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1065/106414.jpg
  • Julie Powell zdroj: http://www.sfgate.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1064/106368.jpg