Labutí píseň SkyEurope očima posledních cestujících

SkyEurope je v poslední době asi nejskloňovanější jméno letecké společnosti ve střední Evropě. Je to první letecká společnost aktivně působící v Česku, která vyhlásila bankrot. Její jméno zřejmě vejde do dějin podobně jako název cestovní kanceláře Travela, jejíž krach vedl Česko k zavedení povinného pojištění cestovních kanceláří. Název SkyEurope je ale také synonymem smůly 280 tisíc lidí, kteří na vytouženou dovolenou či neodkladnou služební cestu už neodletí nebo se budou do vlasti vracet jen s obtížemi. I já jsem se SkyEurope prožila své, nicméně s odstupem několika dní mohu říci, že jsem měla vlastně štěstí. Byla jsem jedním z posledních klientů, kteří se ještě se SkyEurope vrátili zpátky domů.

Je sobota 29. srpna 21:39 hodin večer. Na pražské Ruzyni právě přistává bílé letadlo bez jakéhokoliv loga, které by prozrazovalo, pro jakou společnost letí. Na palubě jsem já a moje rodina, všichni řádně naštvaní. Téměř devět hodin strávených na alicantském letišti se nejen na nás ale i na dalších pasažérech včetně nemluvňat citelně podepsalo. Po přistání se dav naštvaných pasažérů vydává přímo k přepážce SkyEurope, aby si alespoň trochu zchladil žáhu, vynadával se. Za plexisklem přepážky se krčí zoufalý brigádník. Jak na něj dav křičí, stává se menším a ještě menším, jako by se chtěl ztratit. „Chudák“, neměl ani tušení, že mu nějaké letadlo přiletělo s víc než sedmihodinovým zpožděním.

Nejen tato příhoda, ale i všechny další, které ještě zmíním, byly labutí písní slovenské nízkonákladovky SkyEurope. O dva dny později – v úterý 1. září krátce po půlnoci – vyhlásila firma bankrot.

Do Španělska jsem odlétala v sobotu 15. srpna. Měsíce před tím jsem strávila nervózním sledováním zpráv o SkyEurope a dumáním nad tím, zda se letos do teplých krajin vůbec podívám. Po krátkém uklidnění na konci července jsem v předvečer dovolené odcházela se staženým žaludkem: Osud SkyEurope visel na vlásku. Naštěstí tehdy ještě hrana slovenské nízkonákladovce neodzvonila. V sobotu ráno letadlo do Alicante odstartovalo z Ruzyně jen zhruba s 45 minutovým zpožděním.

Fakt, že se SkyEurope není všechno v pořádku, se ale znovu projevil o týden později, když z Alicante odlétali zpět do Prahy moji přátelé.  S kamarádkou jsme se v pátek v sedm večer vrátily od moře, dveře domku, ve kterém jsme spolu s rodinou a dalšími kamarády bydleli, nám otevřel kamarádčin přítel. S kamennou tváří oznámil: „Holky, zítra nikam neletíme, SkyEurope zkrachovaly.“ Oběma se nám na chvíli zastavila srdíčko, než jeho kamenný výraz roztál a on nám celý pobavený z toho, jak snadno jsme mu naletěly, oznámil, že SkyEurope nezkrachovaly, jen poslaly esemesku, že sobotní let z Alicante bude mít patnáct hodin zpoždění. Na oné úlevě mojí kamarádky nic nezměnil ani fakt, že z patnácti hodin nakonec bylo něco přes šestnáct.

Čekání na Godota, vlastně na SkyEurope

Když se začal blížit i můj odlet, několikrát denně jsem kontrolovala, zda se na displeji mého mobilního telefonu neobjeví zpráva, že let bude opožděn. V pátek odpoledne jsem dokonce zašla do internetové kavárny a prověřila e-mail. Nikde nic. A podobně vypadala druhý den ráno také informační tabule v letištní hale, která hlásala, že let do Prahy startuje v 10:40, žádné zpoždění neoznamovala.

Když jsme ale konečně vystáli frontu k check-inu, na mém palubním lístku se již skvěl čas nástupu na palubu posunutý na 14:00. Informační tabule však ještě dlouhé hodiny poté oznamovala, že letadlo poletí přesně. Teprve kolem poledne se na ní čas nástupu do letadla posunul na 15:20. Nezbývalo než sedět a čekat. Na sedačce vedle mě nervózně poposedával můj tchán, který měl následující den od rána službu v nemocnici.

A nervozita panovala i v kanceláři smluvního partnera SkyEurope na alicantském letišti – španělských aerolinek Iberia. Dveře se tam totiž od rána nezastavily. Davy pasažérů zpožděných letů SkyEurope do Prahy a Vídně se dožadovaly odpovědi na otázku, zda stále nové a nové časy nalodění jsou již definitivní a žádaly kompenzace za zpoždění. Zoufalý úředník pro ně měl stále stejnou odpověď: „Čas se ještě může změnit, letadla SkyEurope z pražského ani z vídeňského letiště ještě neodstartovala. Tady si můžete sepsat stížnost, kompenzace ale musíte žádat až po příletu do vaší cílové destinace přímo u SkyEurope.“

Odpoledne ale Iberia nátlaku naštvaných cestujících zpožděných letů přeci jen částečně podlehla. Cestující se nahrnuli do bistra, kde jim Iberia podle evropských regulí zajistila svačinku. Byť se v případě letu do Prahy, který měl oproti Vídni o víc než osm hodin kratší zpoždění, jednalo jen o chipsy a balíček čokoládových bonbónů. Pasažéry to alespoň na chvíli zabavilo.

Po páté hodině odpolední již všichni před přiděleným gatem čekali celkem odevzdaně. Když se krátce před šestou otevřel, nástup na palubu proběhl vskutku bleskově. Na odlet si ale cestující museli v neklimatizovaném letadle stojícím na rozpálené letištní ploše počkat ještě téměř hodinu. Za tu dobu si zpocení pasažéři stačili z tiskovin s bezpečnostními předpisy všimnout alespoň toho, že neoznačené letadlo, které pro ně přiletělo, nepatří SkyEurope, nýbrž Air Slovakia.

Přestože se letušky snažily zpříjemnit čekání alespoň trochou vody, omluva za zpoždění, kterou vykoktal steward, mi připomínala grossovské „myslím to upřímně“. Steward řekl: „Omlouváme se za zpoždění, to víte, v létě bývají nad Evropou trochu zácpy.“ Ironie z jeho hlasu přímo čišela.

Se SkyEurope nikdy více

Když jsme konečně doletěli do Prahy, nejen já, ale myslím, že i řada dalších pasažérů odcházela z letiště s pocitem, že se SkyEurope nepoletí už nikdy, a to ani v případě, že by letenky rozdávaly zadarmo. Nikdo z nás ale tehdy netušil, že k další letu se slovenskou nízkonákladovkou už ani nebudeme mít příležitost. SkyEurope už byly ve smrtelné agonii.

  • Sky Europe zdroj: www.techno.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1090/108980.jpg
  • Cestující SkyEurope autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1084/108359.jpg
  • SkyEurope autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1087/108689.jpg
  • SkyEurope autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1087/108688.jpg
Vydáno pod