Přechod pro chodce tady je/není/je

Minulý týden mě při návratu domů čekalo milé překvapení a tak trochu i návrat v čase. Tam, kde na silnici už několik měsíců zely rozorané smutné brázdy po vyfrézovaném přechodu pro chodce, se najednou objevila zase zebra. A ne ledajaká! Lepší než dřív, hezčí než dřív a dokonce vyzdobená krásnými žlutými nápisy, že tam jezdí tramvaj – kdyby třeba náhodou někdo přehlédl koleje a troleje, neřkuli tramvaje samotné. Návdavkem je před přechodem betonová barikáda vyzdobená žlutočerným pruhováním à la vosa, která má – zřejmě – zabránit tomu, aby si auta zkracovala cestu přes nástupní ostrůvek. Ale vlastně je to spíš jen opičárna.

Smysl žlutého nápisu Pozor tram mi beztak drobet uniká. To má jako zvýšit bezpečnost? Nevím jak vy, ale já se na přechodech do země tedy fakt nekoukám. Vlevo, vpravo, před sebe – šmytec. Leda snad ještě nahoru, pokud někde poblíž přistávají letadla nebo tam až podezřele často viděli UFO. Ale do země? I když ono je to vlastně fuk – za pár měsíců provozu bude nápis beztak k nepřečtení.

Jak to vlastně bylo

Shrňme si, jak se to celé odehrálo. Nejdřív se po Praze nechaly – v souladu s jakousi vyhláškou ministerstva dopravy – vybrousit zebry, které křižují tramvajové koleje a nejsou na nich světla. Je to prý o hubu, protože podle zmíněné vyhlášky tramvaje nemusejí na takových přechodech dávat chodcům přednost. Nevím, jestli se stihly nakonec vyfrézovat všechny (matně tuším, že jich mělo být několik stovek), ale to, co jsem viděl, stačilo bohatě na pořádný výprask.

Nechápu, proč někoho nenapadlo, že spoustu (hlavně hodně frekventovaných) ulic tak najednou nebude možné bezpečně přejít vůbec. To platí zvlášť třeba pro maminky s kočárkem, děti nebo seniory – pokud si samozřejmě nebudou chtít dát navíc pár kilometrů svižné chůze po chodníku za přechodem se světly. Nehledě na to, že chodci byli na svůj přechod zvyklí a přecházeli tam vesele i nadále – zebra-nezebra, auta-neauta. Zmatení byli i řidiči – snad jen kromě těch, kteří to v daném místě neznali a štrádovali si to v dobré víře po vyfrézovaných brázdách, aniž tušili, že jim pod kola v bláhové nevědomosti ze zvyku hupsne děda s holí nebo malá Mařenka, která rozoraný asfalt pokládá jen za nějakou modernější formu bývalé zebry. Nevím, kolik nehod tohle nakonec způsobilo, a jestli vůbec nějakou, ale děsí už sám fakt, že mohlo.

Po drahné době zmatků a nejistot pak moudré hlavy z magistrátu nebo bůhví odkud umístily na bývalé přechody cedule, že se omlouvají, ale že přechod tam byl v souladu s vyhláškou zrušen. Ani toto šalamounsky švejkovské řešení nikam nevedlo, a tak se ve finále po několikaměsíčních protestech lidí, kteří ještě neztratili zdravý rozum, týž přechod nechá nakreslit znovu, vyzdobí žlutým nápisem, betonovým zátarasem a pro jistotu ještě značkou. Basta fidli. Co jsme si, to jsme si, nikdo za nic nenese odpovědnost, nikdo nic nezkazil, všechno je fajn a zase jako dříve a jedeme dál močálem černým kolem bílých skal. Při troše štěstí si toho dokonce možná leckdo ani nevšimne.

Nevím, kolik celá ta legrace stála, ale člověka jímá hrůza při pomyšlení, že přesně takhle to funguje i tam, kam není tolik vidět a kde to tak flagrantně nebije do očí. Do miliard to tentokrát sice nešlo, ale pár kaček tahle stupidní eskapáda bezpochyby spolykala. Snad bychom si z toho mohli vzít aspoň drobné ponaučení: až se budou zase hledat cesty, jak sanovat miliardové schodky v rozpočtu, navrhuji nechat daně daněmi a trochu se mrknout na zoubek těm, kdo vymýšlejí skopičiny podobné oněm přechodovým. Když se jich pár bafne za límec, nějaká ta miliarda se rozhodně ušetří, pane ministře financí.

  • Nové přechody pro chodce doplnily betonové zátarasy autor: Lukáš Strašík, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1083/108251.jpg
  • Pozor tramvaj! autor: Lukáš Strašík, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1083/108249.jpg
  • Tudy nepřecházet! autor: Lukáš Strašík, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1083/108252.jpg
  • Vyfrézovaná a znovunakreslená zebra autor: Lukáš Strašík, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1083/108250.jpg