Švejk věděl, co dělá, ale co Paroubek?

Ještě, že máme Haškova Švejka, jinak by se naše předvolební anabáze nedala bez újmy na zdraví přežít. Dobrému vojáku Švejkovi, přes všechny řeči o věrné službě do „roztrhání těla“, se zoufale nechtělo do Budějovic a odtud na frontu. Jiřímu Paroubkovi, přes proklamovanou starost „o blaho země“, se původně chtělo a pak zase nechtělo vládnout. Oba zatáhli za záchrannou brzdu – Švejk z pudu sebezáchovy stopl rychlík před Táborem, Paroubek v návalu opojení z nepatrné většiny ve sněmovně sejmul vládu předsedající EU. Pak se ale lekl, že by musel sestavit vládu, kterou by čekala nepopulární opatření, a přešaltoval na předčasné volby. Když byly na dosah, polekal se podruhé.

Švejk dobře věděl, že do Budějovic k 91. regimentu přes Milevsko nedojde, a proto se vydal právě tudy. Navštívil Horažďovice, Strakonice, Putim, Vodňany, a když se nebezpečně blížil k Budějovicím, raději otočil znovu na Putim. Leč do Budějovic nakonec (pod bajonetem) stejně musel. Zkoprnělý poručík Lukáš, před nímž se nezvěstný burš zčistajasna objevil, pouze pronesl: „Když si pomyslím, že jsem mohl tak dlouho žít s takovým blbem, jako vy….“ Jiří Paroubek, jenž o předčasné volby půl roku pilně usiloval, v den, kdy se takřka stávaly skutečností, rovněž otočil a rozpuštění sněmovny (dle ústavního zákona, který sám označil za ústavně konformní) hbitě odtroubil. Výsledek velmi podobný vyústění Švejkovy budějovické anabáze: volby nakonec budou – ale za osm měsíců – přesně tak, jak měly být, kdyby koaliční vláda nepadla. Strany, s nimiž se Paroubek předtím svatosvatě dohodl na rozpuštění sněmovny, mu samozřejmě nemohou přijít na jméno. Jenomže následky názorového kotrmelce šéfa ČSSD mohou mít i jiné neblahé konsekvence.

Především: co bylo skutečnou příčinou rozhodnutí ČSSD nepodpořit hlasování o rozpuštění sněmovny a pohřbít předčasné volby? Nechme teď stranou spekulace o Paroubkově prozření, že listopadové volby nemusí vyhrát, nebo že po rozpuštění Poslanecké sněmovny zůstane ve hře jen Senát, ovládaný ODS. Prvním důvodem, který uvedl sám Jiří Paroubek, byla obava ze zpochybnění předčasných voleb Ústavním soudem – pro MF Dnes řekl, že: „Ústavní soud není ochoten připustit vítězství sociální demokracie“(!) Na druhém místě šéf ČSSD uvedl hrozbu rozpočtového provizória a z toho plynoucích problémů s čerpáním evropských peněz. To už znělo rozumněji a konečně třetí argument se dotkl nejzávažnějšího problému: Paroubek vyslovil názor, že současná vláda a současný parlament by měly dospět ke státnímu rozpočtu s minimálním schodkem.

Ano, omezit deficit a zpomalit horentní růst státního dluhu (každou vteřinu narůstá o 6300 Kč) – to je stěžejní imperativ pro zákonodárnou i exekutivní moc ve státě. Jenomže mohl to Jiří Paroubek myslet vážně, když jedním dechem odmítl přijetí celého úsporného balíčku ministra financí, který by srazil schodek rozpočtu z obludných 230 na jakž takž přijatelných 160 – 170 miliard? Když ČSSD odmítá pochopit, že úspory nevzniknou jen škrty výdajů ve státní administrativě, ale že se dotknou ve zvýšených daních a dalších sociálních opatřeních prakticky každého občana? Dnes, kdy je státní kasa stále prázdnější, přece nelze slibovat třinácté důchody, šrotovné a vyšší platy. Ale právě od těchto populistických slibů nechtějí socialisté ustoupit. ODS, KDU-ČSL i TOP 09 desetkrát mohou chtít záchranný balíček podpořit, pokud ČSSD nepřestane fantazírovat o nesplnitelném, podmínky pro přijetí kompromisu nevzniknou.  Sněmovna skutečně nebude moci „cokoliv užitečného pro obyčejné občany udělat“, jak řekl Mirek Topolánek na rozloučenou s poslaneckým mandátem.

A co může následovat? Spojí-li premiér Jan Fischer hlasování o úsporném balíčku ministra Eduarda Janoty s otázkou důvěry vládě, může jeho kabinet padnout. Nerozhodnou-li poslanci o vládním zákonu spojeném s otázkou důvěry do tří měsíců, může být rozpuštěna (konečně zcela legálně) také Sněmovna. Bude to ovšem už pozdě. Od rozpočtového provizória nás nic nezachrání. Dojde k vyvrcholení všech krizí a chaos, který od března (po gottwaldovsku) živí Jiří Paroubek, může být na konci roku dovršen naprostým politickým rozvratem a krachem státních financí. Takže, abychom se nemýlili – ne že by Jiří Paroubek nevěděl, co dělá, on to ví moc dobře. Ale opravdu mu to projde?

  • Dobrý voják Švejk zdroj: Obecní dům http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/517/51660.jpg
  • Jiří Paroubek zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1095/109461.jpg
  • Mirek Topolánek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1116/111526.jpg
  • Eduard Janota autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1109/110865.jpg