Z trápení Komety bolí srdce…

To bylo v Brně radosti, když se začátkem dubna hokejisté tamní Komety dozvěděli, že budou po dlouhých třinácti letech hrát nejvyšší soutěž. Management kdysi slavného klubu, jenž má na kontě jedenáct československých titulů, které vybojoval ještě pod starými názvy Rudá hvězda Brno a TJ ZKL Brno, totiž koupil extraligovou licenci od Znojma. Dlouho se sice zdálo, že šťastlivcem, který se konečně dostane ze spárů první ligy, bude nadějný Chomutov nebo historicky nejúspěšnější tým tuzemské hokejové historie Dukla Jihlava, radovala se však Kometa. A rázem se začaly dít věci.

Ze znojemských Orlů se totiž stala farma Brňanů. Kometa tak získala třeba někdejší ikonu Vsetína Jiřího Dopitu, ale také Romana Erata nebo Pavla Selingra. Až z Čeljabinsku přišel Marek Vorel a do brány zamířil zkušený Jiří Trvaj. V sestavě Komety se mohl dokonce objevit útočník Petr Sýkora, byť by za ní odehrál jen dva či tři zápasy. Nakonec však navlékne dres Minnesoty.

Sestavu Komety měl doplnit i reprezentační obránce Angel Krstev, jenže před začátkem extraligové sezony otočil a zamířil do Novgorodu. I tak ale Brnu zůstala slušná „squadra“. Ani ta však zatím nebyla schopna ve čtyřech zápasech získat byť jediný bod! Brněnská Kometa je jasně nejhůře bránícím týmem, špatnou má i koncovku. Důvodů může být několik. Třeba zrekonstruovaná hala Rondo, nervozita některých hráčů z nejvyšší soutěže nebo jen holý fakt, že tým na extraligu prostě a jednoduše nemá.

Pravda, Vladimír Kýhos není špatný trenér. V prvoligovém Chomutově, který Brnu šlapal řadu let na paty, strávil úctyhodných devět let. Jenže v Kometě, u které působil od začátku minulého roku, to měl nahnuté delší dobu. V loňské sezoně totiž mančaft pod jeho vedením z první ligy nepostoupil, i když k tomu měl nakročeno. Ve finále jej udolalo Ústí nad Labem. Vedení klubu dalo přesto Kýhosovi ještě šanci. Ale marně.

Den po úterní prohře 0:4 v Kladně se novým koučem stal dosavadní sportovní ředitel mládeže Pavel Pazourek, který chce zatím hodně nepříznivou bilanci změnit. Cíl je jasný – vylepšit děravou obranu, zjednodušit hru, udělat něco se špatnou koncovkou a dát hráčům nový impulz. Otázkou je, zda to bude stačit.

Upřímně – nejsem moc velkým příznivcem prodeje licencí. Do extraligy by měl jednoduše postupovat vítěz 1. ligy a naopak – žádná baráž! A zrovna případ Komety ilustruje, jak moc důležitá je sportovní stránka. Navíc to není poprvé, kdy se brněnský tým dostal v soutěžích výše jinou než sportovní cestou. Před šesti lety takhle Kometa postoupila do 1. ligy díky odkupu licence od HC Senators. Brněnský klub ostatně není jediným, kdo si postup do vyšší soutěže nakupoval. To není výčitka. Jen konstatování.

Brno si hokejovou extraligu zaslouží, o tom žádná. Teď nezbývá Kometě nic jiného, než dokázat se v ní udržet. A to zatím, zdá se, nebude žádná „brnkačka“. Ostatně, peníze nakonec taky nezmůžou všechno.

  • Kometa Brno autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/733/73209.jpg
  • Interiér brněnské haly Rondo autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/859/85890.jpg
  • Fanoušci Komety Brno autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/728/72711.jpg