Obyvatelé zemí Koruny české jsou stoprocentní američtí řiťolezci

Pokud nerozumíte premise uvedené v titulku, snadno vysvětlím: v debatě o americkém radaru se vcelku jasně vyhranily fronty, zejména v internetových diskusích. Menšina byla pro. Většina proti. Zastánci brdské koule byli častováni mnohými přízvisky. Psalo se, že jsou řiťolezci americké  administrativy vedené George Bushem juniorem, že posluhují zájmům USA. Že jsou uplaceni z amerických zdrojů. Z čehož všeho vyplývá, že jsou ve službách washingtonského establishmentu, zda-li ne žraloků z Wall Streetu a jestřábů z Pentagonu. Naštěstí to byl menší díl česko-moravské populace, a tudíž jsme se mohli utěšovat, že nejsme jako národ v americké řiti, naopak, že tomuto otvoru páchnoucímu inflačními dolary statečně vzdorujeme.

Jenomže situace se zvrtla. Přišli jiní Američané a změnili politiku. Radar nebude a mnoho zdejších neústupných volá: „Sláva!“ Ovšem vzniká pochybnost. Nejsou to řiťolezci americké administrativy dirigované Barackem Obamou? Myslí to ti lidé s naším národem poctivě nebo jsou to služebníčci zámořské vlády, která již před volbami naznačila, že bude proti radaru? A místní korouhvičky předvídavě nasály vítr? Nepodlézají americkým náladám? Neslouží zájmům USA, které se neslučují se zájmy této země? Tedy: kdybychom všechno sečetli – jsme tu, v Česku, stoprocentními americkými rektofily. Jednou jedni těch, podruhé druzí oněch strýčků Samů. 

A vlastně ti, kteří kritizují amerického prezidenta s jeho úředníky pro jejich rozhodnutí nestavět radar, mění se nyní najednou v hrdé Čechy (a Moravany) odmítající americký diktát. Jaký pozoruhodný obrat! Oni svůj radar prostě chtějí! I když vlastně stojí proti americkému (bílodomovému, pentagonskému, wallstreetskému) rozhodnutí. 

Pokud bychom klesli hodně hluboko, mohli bychom mudrovat, zda se Paroubek, Zaorálek, Zubová a další pohybují v Obamově análu (kterým nás zaprodal jako kdysi Francie sladká, hrdý Albion). Neupadejte, prosím, do moralistních viktoriánských rozpaků: stejně a stejnými, ba horšími slovy jiní hloubali před časem nad obdobnou úlohou Havla, Topolánka, Vondry, Schwarzenberka atd. v obdobném místě George Bushe, jenž nás chtěl prý zatáhnout do nové studené války… 

Že to zní stupidně? Jistě. Nejen, že zní. Ono to stupidní je. Stejně tak, jako někdejší sprosté huby s hulvátským obviňováním těch, kteří měli prostě jenom jiný názor na bezpečnostní politiku státu. Uvidíme, jak se to celé vyvine, strategická rozhodnutí bývají prověřena až časem, mnohdy dlouhým. Možná měli pravdu ti, třeba oni… Jistě, že teď mnozí, kteří ve svých umrněných dušičkách nejsou schopni pochopit, že někdo si může myslet něco jiného než oni, prohlásí, že ten první zájem USA nebyl pro nás dobrý, zatímco ten druhý ano. Tito lidé zpravidla vždy až svatě vědí, kde je pravda. Jejich bezpochybnou jistotu jim lze pouze závidět, ale spíš se jí s povzdechem pousmát. Nepochybují nikdy o sobě. Jenom o druhých. Z jejich duchovní a lidské prázdnoty je neusvědčuje to, co si myslí, nýbrž to, jak hledí na ty, kdož si myslí něco jiného. A také skutečnost, že vůči lidem jiného mínění neumějí použít nic jiného než velmi nízkých a primitivních urážek. 

Pravda, dalo by se o takových v rámci jejich rozhledu říci, že jsou Obamovými řiťolezci. Nebylo by to ale vůči americkému prezidentovi fér. Byť s jeho postojem nesouhlasím, respektuji ho. Jsem si navíc zcela jist, že Obamův rektální otvor se pohybuje na mnohem vyšší úrovni než mozek a srdce sprostých demagogických nenávistníků.

  • Barack Obama na brífinku k protiraketové obraně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1119/111810.jpg
  • Radar autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1118/111740.jpg