Jůtů na jůtůb

Tak to nakonec dopadlo i v Česku. Všichni na světě, kdo mají připojení na internet, se mohli v noci z neděle na pondělí podívat na přímý přenos z koncertu kapely U2 v Los Angeles. Přelomová akce, vítaná hlavně fanoušky ze zemí, které turné 360 stupňů minulo. Například i Česko.

U2 umí udělat pořádnou šou, tím jsou za roky práce v šoubyznysu známí. A podle mě koncert v rámci tohoto aktuálního turné jen dokazuje, že tato kapela je prostě pořád jedna z nejlepších, ba nejlepší. Losangeleský koncert, přenášený na serveru youtube, mě jakoby vrátil o měsíc nazpět, kdy jsem z vrchních řad fotbalového stadionu v New Jersey na obří pódium shlížela. Kruhové monstrum se čtyřmi drápy, které se boří do země, vypadá trochu jako vesmírná loď. Kruhová velká obrazovka zase nabízí velkou světelnou šou a doplňuje písně předtočenými klipy. Po posuvných můstcích se Bono přesouvá k těm několika stovkám vyvolených, kteří mohli koncert sledovat přímo několik metrů od pódia. Za letošní rok jsem viděla v USA několik koncertů těchto velkých kapel, mimo jiné Bon Jovi, R.E.M. nebo Aerosmith (Aerosmith byli největším zklamáním – Stevenu Tylerovi už to zdaleka nezpívá jako zamlada), nikdo neměl ale šou tak prošpikovanou, zábavnou, dobře znějící a tak dlouhou, jako U2. A taky tolik politickou. 

Bono je známý světový politický aktivista. Vždyť i během přenosu na youtube byl na stránkách odkaz na Bonovu charitu. A své politické přesvědčení a názory zpěvák rád prezentuje i na svých koncertech. „Tentokrát to nebylo tak strašné. To před pár lety, když jsme byli na koncertě U2 naposledy, měl Bono asi půlhodinový proslov na téma lidských práv,“ poznamenala s ironií kamarádka, když jsme před měsícem odjížděli po koncertu z New Jersey domů do Brooklynu. Je pravda, že i tento koncert měl hodně politicky zaměřených přestávek. U2 vyjádřili podporu Íránu, to když se celé pódium a stadion zbarvil dozelena. Připomenul i osud barmské disidentky Su Ťij, to zase když pódium obstoupili ze všech stran fanoušci s maskou její tváře. 

Bono už toho má za svou kariéru v této oblasti za sebou hodně. Upozornil na problémy v Africe (dokonce pracoval několik týdnů v sirotčinci v Etiopii), otevřeně z pozice vlivného rockera mluvil do médií o AIDS, hladomoru, problémech třetího světa a podporoval i hnutí Greenpeace. I když mu nejdřív fanoušci vyčítali, že je jeho výlevy na koncertech nezajímají, postupně si na to zvykli. Dnes Bono patří mezi respektované osobnosti v této sféře. Není jen další celebritou, která se chvástá řečmi o charitě jen proto, aby se zviditelnila, uznali politici i novináři. „Uvědomuji si, jak je možná pro někoho absurdní, že na témata, jako je AIDS nebo války, mluví rocková hvězda. Ale já jsem se rozhodl využít toho, že právě jako rocková hvězda mám skoro neomezený přístup k médiím a také k penězům,“ řekl Bono před lety. 

Vypadá jako moderní hrdina. Obrovské charisma, miliony fanoušků, kteří naslouchají jeho řečnickým schopnostem i politickým vzkazům zakomponovaným do písní. Ale jako každý hrdina, má i Bono své odpůrce a kritiky. Vzpomněla jsem si na mediální kampaň, která proběhla hned po začátku turné v Evropě. V několika článcích jsem si přečetla, jaký je Bono vlastně „podvodník“. Sice všude káže, jak se máme starat o planetu, a přitom sám pořádá turné, kde je jenom k přepravě samotného pódia potřeba skoro 200 náklaďáků, ozvaly se organizace na ochranu životního prostředí. I tady platí něco za něco. Nedá se zavděčit lidem všem. A nakonec, Bono a U2 jsou pořád ještě v první řadě rockeři.

  • Koncert skupiny U2 autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1204/120324.jpg
  • Zpěvák U2 Bono Vox zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1198/119790.jpg
  • Koncert U2 v New Jersey autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1160/115938.jpg