Na konci světa

Tentokrát se Latinské oči vypravily na konec světa, aby zjistily, proč se tam rodí nejlepší víno na světě. Ano, řeč je o Chile, zemi, která se nachází až za západními hřbety Kordiller, tam, kde už je jen úzký pás země, který se pak ztrácí v Tichém oceánu a dál se rozpíná stovky, ba tisíce kilometrů na jih až do nehostinných oblastí Patagonie, odkud už se dál na jih nedá suchou nohou nikam dostat. Tam končí svět.

Nejlepší víno 

Když se řekne Chile, kdekomu v Česku se vybaví fotbalové mistrovství světa z roku 1962 a famózní druhé místo tehdejšího Československa. Někdo jiný možná vzpomene nějaký lyrický verš básníka lásky Pabla Nerudy nebo krvavý puč generála Pinocheta. Čím dál víc Čechů si ale jméno Chile spojí s vynikajícím chilským vínem, které se z této daleké země stále víc dováží i do České republiky.

Chile je úžasná země. Víno se tu pěstuje na celkové rozloze až 118 tisíc hektarů, což je asi desetkrát víc než plocha vinic v České republice. Nejsevernější vinice se nacházejí ve velmi teplé oblasti města La Serena. Ty nejjižnější hluboko na jih od města Concepción. Vinařské oblasti Chile se rozdělují do 14 regionů, ve kterých Chilská asociace vín registruje celkem 198 vinných sklepů.

A jaké jsou tedy ty podmínky a okolnosti, které dělají z chilského vína to nejlepší na světě? Jednou z nich je obrovský rozdíl teplot. Zatímco přes den dosahují teploty při dozrávání hroznů až 30 stupňů Celsia, ty nejnižší v noci klesají až na nějakých 8 až 9 stupňů. Právě tyto velké teplotní rozdíly spolu s mimořádně suchým podnebím jsou pro správné dozrávání hroznů, tvorbu jejich cukrů, tříslovin a pevnost hroznů mimořádně příznivé. Dalším aspektem je stáří chilských vinic, protože podle specialistů může rodit dobré hrozny jen taková vinice, která už tak činí dlouhou dobu, řekněme jedno století. A to je právě případ těch chilských, a nikoli třeba francouzských, protože ve Francii například v době druhé světové války byly sklizně na většině míst přerušeny.

Chile produkuje přibližně stejné množství vína jako třeba sousední Argentina. Spotřeba vína přímo v Chile je ale mnohem nižší než v Argentině. Proč? Podle odborníků je to tím, že v Argentině se ve velkém množství konzumuje jen levnější průměrné víno, zatímco chilské víno je kvalitnější, tím i dražší, a považuje se tu spíš za mimořádné pití vyšší společenské vrstvy. Proto se konzumuje míň.
 
Torres del Paine 

O chilském vínu připravím i některou z příštích reportáží pro Objektiv. Ale pojďme teď už od vína k tomu, kvůli čemu vlastně Latinské oči do Chile znovu zavítaly. Tím důvodem je pan Jiří Smiták. Že vám to jméno je povědomé? Ano, je to ten český turista, který před více než čtyřmi lety svojí neopatrností zapálil park Torres del Paine na samém jihu Chile. Tehdy tam shořelo na patnáct tisíc hektarů lesních porostů a křovin. A díky panu Šmitákovi se pak do Patagonie vypravili i někteří čeští lesní inženýři a další specialisté. Oblast Torres del Paine byla vyhlášena chilským národním parkem už před padesáti lety. Od té doby park postihlo nejméně dvacet velkých požárů. Šmiták byl nicméně jediným hříšníkem v celé této historii, který se k podpálení porostů přiznal, a Česká republika jedinou zemí, která zareagovala tak rozsáhlou pomocí. S celkovými výdaji kolem devatenácti milionů korun se postarala o novou výsadbu nejméně sto dvaceti tisíc semenáčků, které pak specialisté zasadili přímo na někdejším spáleništi. Celý projekt vysoce hodnotila chilská strana. Teď zvažuje další spolupráci v oblasti lesnictví, dokonce daleko za rámec dojednané kompenzace škod po požáru. Takže neopatrnost, nešťastná náhoda a rozsáhlý požár na začátku teď můžou přinést možnosti další spolupráce odborníků obou zemí.

Ale to všechno se budete moci dozvědět už zanedlouho v dalších zpravodajských pořadech ČT1 a ČT24. Teď bych se s vámi ještě rád podělil o některé fotografie z tak úžasného konce světa jakým je Patagonie a park Torres del Paine. Je to oblast trvalého a mimořádně silného větru, oblast velké zimy, kde může po celý rok sněžit. Uprostřed parku se tyčí vysoké bizarní rozeklané skály, Torres del Paine, a také známý ledovec Grey. Úžasná drsná krása, která se jen těžko popisuje slovy. I tuto oblast vám brzy nabídnu v některém vydání pořadu Objektiv osobně.

  • Ledové kry na jihu Chile autor: Filip Kanda, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1236/123503.jpg
  • Filip Kanda autor: Filip Kanda, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1236/123502.jpg
  • Pohoří v Patagonii autor: Filip Kanda, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1236/123505.jpg
Vydáno pod