Nové, ještě lepší Las Vegas

I když se od začátku krize Amerikou šíří zprávy o tom, že slavné město hříchu Las Vegas je silně zasaženo úbytkem přílivu peněz, bombastické otevření nového hotelového komplexu Citycenter z tohoto týdne je důkazem opaku. „Show must go on“ se ozývá Amerikou. Chceme dál své hry, přepychové hotely za babku a místo, kde můžeme odhodit problémy a možná i doufat, že nějakou tu tisícovku do rodinného rozpočtu v hazardu vyhrajeme.

Ještě před několika měsíci noviny psaly o tom, jak kasina ve Vegas doslova bojují s nedostatečným přílivem peněz. Hotelům se ještě celkem daří prodat pokoje – na luxus, který nabízejí, jsou totiž velmi levné – dvoulůžkový pokoj v samém centru hráčského ráje seženete i za 60 dolarů, horší už je to ale s utrácením v kasinech. Majitelé největších komplexů, jako jsou Wynn nebo Harrah´s přiznávají, že jejich ztráty v této oblasti jdou do miliard dolarů. Podle nich jsou totiž hráči opatrnější a zvažují mnohem více, o kolik peněz případně můžou přijít.

I tak ale tato čísla investory nestraší. Nový komplex uprostřed hlavní třídy známé jako Las Vegas Strip, ve kterém je hotel s 4000 pokoji, lázně, kasina, obchody i divadlo, je tím nejmodernějším a nejdražším, co město postavené uprostřed pouště momentálně nabízí. Celý projekt stál 8,5 miliardy dolarů. Teď budou jeho majitelé doufat, že novinka přiláká věrné turisty. Lákadel je hodně, například velkolepá divadelně-pohybová show Cirque du Soleil s tématem a hudbou Elvise Presleyho.

Kdo by si totiž myslel, že se Američané svých víkendů v Las Vegas na úkor úspor vzdali, ten se mýlí. Vegas patří stále k jednomu z nejoblíbenějších míst především pro trávení víkendů. Jak už jsem zmínila, hosté sice neutrácejí tolik v hazardu, ale pozlátko hotelů i luxusních obchodů si neodepřou. Hlavní třída lemovaná nasvícenými budovami je plná hostů všech věkových kategorií. Přijíždějí sem skupinky mladých za zábavou, pak ti, kteří se loučí se svobodou a využívají všudypřítomnosti nočních klubů, i starší páry trávící zde odpočinkový víkend. Potkáte tu ale i celé rodiny s malými dětmi v kočárcích. Vegas je zkrátka velkým americkým lákadlem. Máte tu Eifelovku, Benátky, brooklynský most i egyptskou pyramidu, řeknou vám Američané. Je to město kýče a pro mě zvláštní nepochopitelné zábavy. Obzvlášť zarážející jsou ti hráči, kteří do těch blikajících automatů buší už (nebo možná ještě) třeba v osm, devět hodin ráno. Inu hráčské vášni jsem nepodlehla.

A jako by trošku kousalo svědomí i samotné majitele nového komplexu (i když to je asi naivní představa). Ve zprávách se totiž hlavně ohánějí tím, že otevření nových budov provází i nabídka 12 000 pracovních míst. Aneb jak kasina pomáhají v boji proti nezaměstnanosti a k ozdravení americké ekonomiky. Hezký marketingový tah.

  • Vítejte v Las Vegas! autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1315/131434.jpg
  • Hotel v Las Vegas autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1315/131432.jpg
  • Noční Vegas autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1315/131433.jpg
Vydáno pod