New Orleans je dneska Saints

Za dva týdny už bude Amerika vědět, který fotbalový tým je letos nejlepší. Ne že by to byla pro našince jakkoli závratná zpráva, ale já ji prostě momentálně z New Orleans nemůžu jen tak přejít. Poprvé v historii neworleanského týmu se totiž Saints do pověstného finále – Super Bowlu – konečně dostali.

Ještě před třemi lety jsem asi stejně jako 99 procent Čechů o americkém fotbale nevěděla nic. V televizi mě tento sport nezajímal vůbec – pořád se hra zastavuje, pořád do sebe vrážejí hráči a perou se o míč. To jaksi není moc velká zábava. Když jsem se ale do New Orleans přistěhovala znovu a tak nějak víc jsem začala být součástí zdejšího života – začala jsem to šílenství okolo jedné „blbé“ hry chápat.

Sport celkově je v Americe velmi propagován a je pro Američany masovou kulturou a zábavou. Dala bych ruku do ohně za to, že na fotbal nebo baseball přijde každý rok mnohokrát víc lidí, než na všechny kulturní akce dohromady. Lidé jsou tu ke sportu vedení odmalička, každá lepší škola má perfektní sportovní zázemí – když už ne stadion, tak má alespoň velké hřiště, které se využívá nejvíce právě pro fotbal nebo baseball.

Vidět šestileté kluky v těch všech chráničích, jak se s velkými rameny vrhnou za balónem, stojí za to. Ale i později na univerzitě – naše státní škola neměla peněz nazbyt, ale na kampusu byla obrovská tělocvična s posilovnou, bazénem, tenisovými kurty, basketbalovým hřištěm – pro studenty v rámci jejich školného. Mimo to má fotbalový stadion i basketbalovou halu. Když hrál školní basketbalový tým doma, hala byla pokaždé plná, nechyběly roztleskávačky a školní kapela. Takže i ta „kultůra“ by nakonec byla.

Ale to jen taková odbočka. O fotbale a o tom, jak všechno místní hluboce prožívají, už jsem jednou psala. To, co se ale dělo v neděli před rozhodujícím zápasem, který dával fanouškům New Orleans naději na historický přelom, jsem dosud nezažila. Už od pátku snad všechna místní rádia pouštěla všechny možné písně, které se kdy o fotbalovém týmu nahrály. A nebylo jich málo – je to tak velký fenomén, že pronikl i do pop-rocku a hip hopu. V neděli byly v ulicích v centru tisíce lidí pomalovaných do zlaté a černé – barev Saints (Svatých), snad každý měl na sobě oblečení v těchto barvách nebo alespoň s logem týmu, ve městě propukla taková malá revoluce.

Tramvaje jezdily se zpožděním, město se průběžně ucpávalo příjezdem dalších a dalších fanoušků, všechno kromě barů a restaurací bylo ve městě zavřeno. Nepracoval nikdo, kdo nemusel. Ve městě byl prostě svátek. Na stadion se vejde 73 000 lidí a nejšťastnější byli ti, kdo měli celoroční předplatné. Jinak se ceny lístků vyšplhaly hodně vysoko. V nabídce byly i vstupenky za 20 000 dolarů. Když zápas v neděli před šestou večer začal, v ulicích bylo naopak prázdno. Kdo mohl, byl v Superdomu nebo seděl před televizí.

Být fanouškem Saints znamená být fanouškem New Orleans. Mezi fotbalem a jakýmsi lokálním patriotismem je velké rovnítko. Lidé jsou velmi hrdí na své město, na svou velmi zvláštní kulturu a Saints jsou pro ně symbolem té jejich pýchy, hrdosti a identity. I když už od Katriny uběhlo pět let, lidé pořád čekají na něco, čím můžou zbytku Ameriky a světa ukázat, že New Orleans tu pořád je a žije. Tak proč ten vzkaz nevyslat třeba prostřednictvím fotbalu?

Zápas trval skoro čtyři hodiny a celou dobu byl vyrovnaný, až v prodloužení měli větší štěstí Saints. New Orleans se dočkalo po více než čtyřiceti letech, slavilo se až do rána, nechyběly ohňostroje, auta troubila ještě několik hodin. Bylo to takové americké „přepište dějiny, Saints jsou v Super Bowlu“!

  • Saints slaví své vítězství autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1396/139518.jpg
  • Saints jsou chloubou New Orleans autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1396/139508.jpg
  • Fotbalové šílenství autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1396/139513.jpg
  • Auto v barvách Saints autor: Julire Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1396/139510.jpg
  • Fotbalové šílenství autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1396/139511.jpg
  • Zaplněné tribuny autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1396/139519.jpg