Kde se bude soudit terorismus?

Zpráva o tom, že se mají teroristé zodpovědní za útoky na newyorská dvojčata soudit přímo na Manhattanu, jen kousek od místa tragédie, vyvolala vloni v New Yorku neklid. Hlavně mezi příbuznými obětí. O to víc se jim teď ulevilo, když to vypadá, že očekávaný dlouhý soudní proces, nakonec v New Yorku nebude. Budeme vězni ve svém vlastním městě, bojíme se o bezpečnost, co když proběhne na protest tohoto procesu další teroristický útok? Ptali se vystrašeně a možná oprávněně Newyorčané. Proč mají navíc z jejich kapes proudit miliony dolarů na zvýšenou ochranu města? Vždyť už teď to na některých místech v New Yorku vypadá, že válka probíhá přímo na území USA. Ozbrojené muže potkáte na letištích, na hlavním vlakovém nádraží Grand Central nebo při vstupu na městské trajekty.

Pomineme-li debatu rozšířenou hlavně za hranicemi USA, že Amerika si za teroristické útoky může sama, a tak ať teď pyká, zbudou dva hlavní navzájem propojené rozpory, které momentálně Obamovi lidé řeší. V jakém městě soud uspořádat a zda viníky postavit před civilní, nebo vojenský soud. Pro Ameriku to není jednoduché rozhodování – postavit organizátora útoků a Šajcha Muhammada a jeho další pomocníky před vojenský soud a vystavit se pozdějšímu obvinění, že proces bude zinscenovaný ve prospěch Spojených států, anebo uspořádat proces před civilním soudem, který bude alespoň pod kontrolou veřejnosti a médií? „Nechápu, proč mají být tito lidé posláni před normální soud, vždyť veřejně mluví o tom, že jsou s Amerikou ve válce, patří před vojenský soud!“ rozčiloval se John – Newyorčan, se kterým jsem se na toto téma minulý týden bavila. Nejvíc mu vadila myšlenka procesu konaného před soudem v New Yorku. „Určitě to bude celé trvat aspoň rok. Umíte si představit žít rok v tomhle městě, které je ještě dodnes poznamenané tím otřesným zážitkem z roku 2001, s pocitem, že ve vedlejší budově jsou zavření tihle lidi a dožadují se spravedlnosti? Mají vůbec nárok na spravedlnost, když vědomě prohlašují, že chtějí Ameriku zničit?“ Věčné dilema současnosti. „A k čemu máme všechny ty vojenské základny, ať se koná proces v některé z nich,“ dodávají podráždění lidé.

Teď si sice zatím může John oddechnout, protože především vyjádření newyorského starosty Michaela Bloomberga na téma obrovských finančních výdajů a velké reorganizace města přivedlo Bílý dům k přehodnocení situace, ale o samotné Newyorčany nakonec stejně nejde. Je jasné, že naplánování tohoto procesu je součástí strategie americké politiky. Je potřeba vše uspořádat tak, aby měl soud i jeho výsledek přiměřený dopad na veřejnost, aby se jednoznačně ukázali viníci a média dostala atraktivní témata. Na šťastném konci se ukáže, jak to současná vláda všechno dobře zařídila a zločince odsoudila. Kritičtí republikáni s postavením teroristů před civilní soud nemůžou souhlasit už z tohoto důvodu. Navíc poukazují na fakt, že soudní síň uprostřed New Yorku by byla pro teroristy výbornou kazatelnou.

Změna plánu je další ránou pro prezidenta Obamu. Přišla v době, kdy doplňovací volby do Senátu v Massachusetts vyhrál republikán Scott Brown a demokraté přišli o svou většinu. Kvůli tomu je nyní ohroženo schválení Obamovy přelomové zdravotní reformy. No a začít proces u civilního soudu na Manhattanu byl taky nápad Obamovy administrativy, který se může nakonec zvrtnout.

Mělo jít o praktickou ukázku nového přístupu americké vlády, že Amerika už není ve válce s terorismem. Že už to není válečná Bushova Amerika. Ještě ale nepadlo poslední slovo. Politici teď hledají další místa v okolí New Yorku, která by mohla samotný Manhattan nahradit. Je to jeden z dalších sporů, který Američany rozděluje. I když podle mé zkušenosti jsou tentokrát obyčejní lidé poměrně zajedno. Chtějí především, aby byl soud konečně za nimi. A aby se to všechno odehrálo pokud možno rychle a daleko od nich.