Kandidát na cenu Česká svině

Taky jste to viděli? Taky vám zůstal rozum stát? Dálnice D1. Černý Superb bliká na auto před sebou, které právě předjíždí kamion. Konečně kamion předjede a zařadí se před něj. V tom černý Superb vyrazí, dotáhne se na úroveň vozu před sebou a jedním pohybem ho vytlačí z dálnice. To vše ve stokilometrové rychlosti. Super blb v Superbu. Zírám na to stále dokola a nemohu uvěřit svým očím. Stalo se to 22. března 2010 na dálnici D1 v České republice. Pokud se po tomto incidentu, který je proti všem pravidlům slušnosti, lidskosti a normálnosti, nic nestane a tato zpráva se stane jen jednou z mnoha zpráv, soudím, že je čas tuto zemi opustit.

Ale ještě než se tak stane, chci se pokusit bránit proti takovým lidem jako je 40letý L. L. z Valašského Meziříčí, prý jeden z manažerů nějakého pivovaru. Chci se bránit s humorem a nadhledem, protože takové lidi, jako je řidič černého Superbu, je třeba buďto zavřít (což se určitě nepodaří, protože takoví lidé se ze všeho vylžou a s pomocí peněz vykroutí), nebo se jim vysmát.

Proto bych rád založil občanské sdružení, které by sledovalo a vyhodnocovalo nárůst brutality v české společnosti, a každoročně vyhlašoval cenu Česká svině. Abychom pokryli celé spektrum od hlouposti až po úmyslně zlý čin, navrhuji udělovat tři ceny:

ČESKÝ OSEL
ocenění pro roztomilého popletu,

ČESKÝ VŮL
jako označení pro obtížného blbce,

ČESKÁ SVINĚ
za nebezpečný čin, takový, jaký se odehrál 22. března na dálnici D1.

Cena by mohla být spojena (ale nemusela) s finančním odškodněním pro ty, kterým český osel, vůl či svině zkřížili cestu.

Půjdete do toho se mnou? Posílejte mi své tipy na poplety, pitomce a gaunery, kteří by si zasloužili tato označení.

Ale pozor, neposílejte jména politiků – tohle není cena pro politiky, tohle je cena pro nás, normální lidi, cena, která míří do vlastních řad, protože pan L. L. z Valašského Meziříčí také není žádný politik, ale obyčejný občan, i když si to o sobě, jako manažer pivovaru, možná momentálně nemyslí.

Když se můj nápad ujme, mohla by být ocenění za rok 2010 vyhlášena v lednu 2011 a pan L. L. z Valmezu by mohl být první „oceněný“.

P.S. Sotva jsem tento blog dopsal, už na mě hledí z obrazovky tvář pana L. L. a omlouvá se, že prostě nezvládl předjíždění. A už si na webu čtu tiskové prohlášení jeho sestry, že pan L. L. je ten nejopatrnější řidič u nás a že se stal obětí mediální štvanice.

Já nevím čím to je, že v Čechách se i za tou největší a nejočividnější sviňárnou nakonec vždycky objeví takový obyčejný slušný český člověk, chudák, co byste mu dali poslední korunu. Kdepak „česká svině“, laskavý bratr a pracovitý obchodní manažer. Jak v této „operetní zemi“ udělovat někomu nějakou cenu za zlý čin, když jsme tady všichni samí dobráci?!

Vydáno pod