Hodně vuvuzel a málo gólů…

Včera jsem se vypravil tady v Pretorii na Srby s Ghaňany a popravdě řečeno jsem si tedy příliš nepošmákl. Když vás nudí fotbal, začnete tím víc řešit věci okolo a včelí úl vuvuzel dokáže být „naživo“ ještě mnohokrát protivnější než v televizi. Záležitost s jejich eventuálním zakázáním bude určitě hodně složitá, choulostivá a hodná dlouhých diplomatických jednání.

Pro místní je to jasná a neoddiskutovatelná záležitost patřící k fandění na fotbale, navíc se nakažlivě šíří i mezi „chytlavé“ fanoušky ze všech koutů světa. K tomu všemu mám velmi naléhavý dojem, že jich stačí v hledišti pár stovek a výsledný efekt má účinek atomového včelího úlu.

Jinak kamery neukázaly sympatickou toleranci místních pořadatelů – po vítězném gólu Gyana vtrhl na hrací plochu euforický fanoušek Ghany, kterého marně naháněl jeden ze zdejších zřízenců a lapil ho až po proběhnutí celým hřištěm. Ta situace mě tak zajímala a bavila, že jsem ji sledoval až do konce. Zjevně „unaveného“ fandu, který se čas od času chtěl posadit, vyváděli přátelsky dva pořadatelé kolem celé hrací plochy. V Evropě jsem vídával při podobných extempore agresivitu, ale tady vše proběhlo v pohodě.

Když mi cestou z komentátorské pozice chtěl něco říkat Ondra Lípa, tak neměl proti vuvuzelám šanci, protože se tento zápas poměrně intenzivně „dohrával“… Každopádně zatím je šampionát až na jednu výjimku dietní na góly a bohatý na vuvuzely. Třeba se to otočí a člověk pak i uslyší, když mu někdo řekne: „Jebo baba,“ což znamená v jazyce zulu „ahoj kluku…“ :-)

Podrobnosti na msfotbal.ct24.cz