Mráz fotbal ani vuvuzely nespálí…

Dnes jsem měl od rána pocit, že jsem nějaký zimomřivý. Zapnul jsem místní televizi a pochopil jsem, že u mě naštěstí neklepe na dveře viróza. Až do konce týdne mají být v okolí Pretorie a Joburgu v noci mrazy (až mínus pět stupňů) a přes den většinou pod deset nad nulou a k tomu často vítr. V Eastern Cape (kde se naštěstí nehraje) napadl přes noc sníh, který vydatně zkomplikoval dopravu, takže představa Afriky, kde člověk padá vysílením z tepla, je v těchto dnech v mnoha místech dějiště MS lehce absurdní.

Večer jedu komentovat na Ellis Park premiéru Dungových kanárků na turnaji a budu se muset navléct do několika vrstev oblečení, abych nezmrzl a neztuhnul mi pracovní nástroj – pusa a hlasivky. Pro srovnání – na zimní olympiádě komentujeme z vyhřátých kabin, takže je nám v podstatě jedno, jaké je venku počasí. Komentátorská stanoviště na fotbalových stadiónech jsou zásadně otevřená a umístěná na hlavní tribuně.

Co se týče televizního ztvárnění samotných fotbalových zápasů i všech věcí okolo, tak musím vyseknout pořadatelům a televizním kolegům poklonu. Především opakované detailní záběry klíčových momentů z mnoha úhlů pohledu, či situační emotivní záběry jsou nádherné a pro mě hraničí s uměním. Člověk má pocit, že je přímo „u toho“ a má v tomto směru mnohem větší přehled a plastičtější dojem, než divák na stadiónu.

FIFA angažovala televizní profesionály z celého světa a na výsledném efektu je to znát. Samozřejmě mí kolegové z ČT, z nichž by se tu mnozí podle mne také neztratili, namítnou: „To se jim to dělá, když mají na jeden přenos 30 až 32 kamer a obrovský štáb lidí všech potřebných profesí.“ Ale jakou jinou akci nedělat tak propracovaně a důkladně, když ne MS ve fotbale?

Bohužel především pro Evropany sráží výsledný dojem z televizních přenosů všudypřítomné vuvuzely. To, že je ovšem organizační výbor nezakázal a nezakáže, mě osobně vůbec nepřekvapilo. Naopak, je to jeden ze symbolů premiérového šampionátu na černém kontinentu. Podle posledních zpráv z domova po nich prý začala poptávka i u nás…

Podrobnosti na msfotbal.ct24.cz

  • Radost brazilských fotbalistů zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/953/95281.jpg
  • Fanoušci s vuvuzelami autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1708/170749.jpg