Nikdo nic nemá míti za definitivní…

Moudrá slova pánů Voskovce s Werichem jsou univerzálně aplikovatelná na jakýkoliv druh lidského konání, tedy i na fotbal. Po první rundě zápasů ve skupinách se roztrhl pytel s prognózami, jak je tenhle tým špatný, tamten nudný, vše opatrné, takticky svázané a prakticky jen Němci perspektivní. Já bývám na podobném turnaji se soudy zdrženlivý, zvlášť když se pořád vlastně ještě rozbíhá. A ejhle, stačilo pár soubojů druhé várky ve skupinách a leccos se jeví v úplně jiném světle.

Co je veskrze pozitivní, je nárůst gólů – to je přeci na fotbale to nejzábavnější a nejpřitažlivější. První vlaštovku vypustili Uruguayci, i když to zároveň způsobilo téměř totální pohřbení šancí domácí pořadatelské země.

Gólové fortissimo přidali Argentinci, pozadu nechtěli zůstat ani další reprezentanti amerického kontinentu Mexičané. Vezmeme-li v úvahu kritérium pohlednosti utkání, tak výrazně nad průměr vyčníval i ryze americký souboj mezi Hondurasem a Chile (ten ale spadal ještě do úvodního „zahřívacího“ kola duelů).

Přiznám se, že mne trochu popudila věta sázkařského experta, který ve Studiích ČT analyzuje sázkové kurzy na nadcházející zápas a občas k tomu přidá svůj vlastní úsudek o předpokládané kvalitě utkání.
O souboji Slovinců s USA prohlásil něco v tom smyslu, že se dá čekat nezáživný mač. Nejen že je to velmi odvážné tvrzení, ale je i nekorektní – jak k týmům samotným, tak hlavně k televizním divákům. Ti méně informovaní by klidně po dotyčné „prognóze“ mohli televize vypnout a věnovat se něčemu jinému.
Zákon schválnosti ale tentokrát zafungoval dokonale. K vidění bylo jedno z nejvzrušivějších představení šampionátu, které nabídlo vše, co hra zvaná fotbal nabízeti má. I to, co by si mohlo odpustit – tedy neuznaný regulérní gól, který může stát Spojené státy postup ze skupiny.

Bude příjemné, pokud nastolený trend gólové hojnosti a zvýšené atraktivity vydrží turnaji i nadále a ve většině skupin se bude bojovat o postup do závěrečných minut posledních duelů.
Odhadovat ale, kdo co předvede a s jakým výsledkem, je velice ošidné – nechme se raději překvapit. Momentálně to vypadá na americký šampionát, ale za týden to může být zase jinak…

Podrobnosti na msfotbal.ct24.cz