Co ještě může a co už nemůže novinář napsat

Turecký soud poslal novináře Irfana Aktana na patnáct měsíců do vězení za dva odstavce ve svém článku. Být v dnešní době novinářem v Turecku není žádná sranda, shodují se čtenáři pod článkem v tureckých novinách, který o tomto případu informuje. A kde jsou další novináři, kteří by se za svého kolegu postavili a proti rozhodnutí soudu protestovali? Odpověď je jednoduchá, bojí se, aby nedopadli stejně. Protestovala zatím alespoň Mezinárodní federace novinářů.

Situace v Turecku není nijak hrozivá, jak se možná na první pohled zdá, a pro běžné občany tato informace ani asi není moc důležitá. Ale pro nás novináře je toto rozhodnutí jen jedním z dalších kroků, kdy vláda nenápadně varuje novinářskou obec, aby si dávala pozor na to, co říká, popřípadě píše. Ale o co konkrétně jde a proč onen novinář půjde sedět?

Rozhodl se napsat článek o oblasti na jihovýchodu země, kde velmi aktivně působí protiturecká Strana kurdských pracujících (PKK), která usiluje dlouhodobě o vytvoření Kurdistánu a která je Tureckem, Evropskou unií i USA označována za teroristickou. Novinář jel přímo na místo a ptal se různých lidí, mezi nimi i představitelů PKK, jak vnímají současnou vládu. Ptal se i na to, jak se podle nich ke Kurdům současná vláda staví. Je jasné, že chválu tamní lidé nepěli. Už předem bylo jasné, že je to konfliktní téma, ale téma PKK je v tureckém životě aktuální každý den. Skoro každý týden přicházejí z východu země zprávy o útocích teroristů na turecké vojáky i na civilisty. Z pohledu novináře je to jednoznačně téma prioritní a reportáž přímo z místa může být jedině užitečná.

Představitelé turecké spravedlnosti si to ale nemyslí a novináře obvinili z toho, že citoval členy teroristické skupiny, a že jeho slova mohou negativně ovlivnit převážně mládež, která by se tak následkem přečtení článku mohla zajímat o členství v této zakázané Straně kurdských pracujících, na což je v Turecku zákon. Pokud něco mladé lidi k něčemu navede, tak to bude podle mě naopak právě toto rozhodnutí proti nezávislému novináři, který jenom dělal svou práci, a možná to postaví několik dalších lidí proti současnému vedení země.

Irfan Aktan, který svou reportáž psal pro měsíčník Express (který není považován za protivládní a nikdy předem podobné problémy neměl), se bránil až do konce. Stejně jako další příslušníci jeho profese nechápe, proč má za svůj článek pykat. Soudci se nelíbila hlavně věta na kurdské téma, kterou Aktan převzal z publikace vydané právě PKK. Ta věta zněla: „Nebude žádné řešení bez toho, aniž bychom bojovali!“ To, že ocitoval tuto větu, která mimochodem není v Turecku žádnou novinkou, a která se v proslovech různých radikálů objevuje poměrně často, se dopustil teroristické propagandy. „Není to tak, že by někdo řekl, začneme válku a všechno zničíme a já jsem mu na to odpověděl, že je to skvělé, že dělá skvělou práci,“ hájil se ještě novinář v tureckém tisku, ale není mu to k ničemu. Jak říkám, dělal svou práci a aby mohl napsat příběh o kurdské otázce, šel ke zdrojům a ty citoval, jak se to v běžné novinářské praxi dělá.

Jenže o Turecku se ví už dávno, že to tam se svobodou tisku není tak žhavé. Ačkoli to navenek vypadá, že vláda posiluje zákony o svobodě tisku, v praxi to tak zdaleka není. Podle turecké organizace bianet.org, která se zabývá tématem nezávislé žurnalistiky v Turecku, bylo v roce 2009 kvůli „závadným“ článkům po soudech vláčeno 123 novinářů.

Premiér Erdogan v minulosti varoval vydavatele velkých deníků, aby se zamysleli nad tím, koho zaměstnávají, a že není vhodné mít v redakci autory, kteří kritizují stav země a její ekonomiku. A co je tedy práce novináře? Že by to bylo tlumočení vlády? To bychom pak možná raději mohli tuto profesi zrušit.

  • Nabídka tureckého tisku na novinovém stánku autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1748/174759.jpg
  • Turecký novinář Irfan Aktan autor: news.bbc, zdroj: news.bbc http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1750/174975.jpg
  • Turecké jednotky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/47/4694.jpg