Za Prahu krásnější?

„Za Prahu krásnější!“ veleli nám za reálného socialismu, ať už nás hnali na úklid bláta kolem panelových nocleháren, nebo na sbírání odpadků před oprýskanými bytovkami OPBH. „Za Prahu krásnější!“ myslí si radní Jiří Janeček (ODS), když čistí matičku Prahu od „vředů“, totiž bezdomovců, nepřizpůsobivých a sociálně vyloučených. Nic ve zlém, není snad nikdo, komu by pohled na tyto nemyté a chátrající existence nevadil. Uklidit je někam, když se neuklidí sami. Pryč z centra, jen ať si vyvanou někde na okraji. Mohou si tam s kamarády postavit stan, rozdělat ohníček, zazpívat si. Jako komfort budou mít i detašované pracoviště záchytky. Tábor bude ohrazen, aby jim ve spaní nějaký holohlavec nezapálil vousy. Radní Janeček nazývá takové místo oázou, humanitární organizace ghettem.

V centru Prahy je jen jediné místo, kde lze ona „obtížná individua“ spolehlivě uklidit (ošetřit, nasytit, nechat přespat) a ještě zahřát na duši. Jsou to unimobuňky v ulici U Bulhara pod pražskou magistrálou, které tam od roku 2007 provozuje občanské sdružení Naděje (viz blog „Konec 'bezdéček' v Praze?“ z 28. 1. 2010). Denní stacionář Naděje tady každý den poskytuje lékařskou péči, jídlo a ošacení dvěma stům lidí bez domova. I útlocitní občané s nejjemnějšími nosy mohou být královsky spokojeni s tím, jak spolehlivě humanitární centrum funguje. Jenže ouha – od 31. května 2010 poskytuje Středisko pomoci Naděje své služby pod magistrálou vlastně načerno. Podle Magistrátu hl. m. Prahy, jenž před třemi roky deklaroval vůli realizovat „dlouhodobé, komplexní a systémové řešení“ problému bezdomovectví v Praze (a dal souhlas k výstavbě střediska), je dlouhodobosti, komplexnosti a systémovosti zřejmě konec. Už v průběhu června měla Naděje prostor pod magistrálou uvolnit – údajně pro stanoviště zdravotnické záchranné služby. A to přesto, že v těsném sousedství centra je pro záchranku místa dost a souběžný provoz obou organizací by byl bezproblémový. Ostatně v Palackého ulici stále ještě jsou garáže, ze kterých před několika málo lety sanitky vyjížděly. Takže jsou i jiné možnosti, jak zachovat obecně prospěšnou službu na snadno dostupném a přesto chráněném místě.

Dodnes nemá centrum Naděje od pražského magistrátu žádné rozhodnutí, kam by zařízení v hodnotě přes 11 milionů korun a téměř dvacítku humanitárních pracovníků mělo přestěhovat. A to předseda o. s. Naděje Ilja Hradecký zaslal primátorovi Pavlu Bémovi už čtyři dopisy, jimiž ho žádal o prodloužení nájmu pozemku, který je ve vlastnictví hlavního města. Bez odezvy zůstalo i připomenutí, že jde o zachování funkční sociální služby, o níž primátor svého času sám prohlásil, že je „ve velmi dobré lokalitě“. Dnes ovšem magistrát „taktně“ mlčí, zatímco média už tuší, že by se denní centrum mělo stěhovat někam na Smíchov, dokonce prý do záplavového území. To by nepochybně bylo geniální řešení: první povodeň by unimobuňky spláchla, a pokud by podpluly pražské mosty, bylo by hlavní město dalších nepříjemností s bezdomovci nadlouho ušetřeno.

Jenže tak jednoduché to páni radní zřejmě mít nebudou. Ví to i radní Janeček a už chystá bezdomovecký zákon. Především mu vadí, že slovo bezdomovec není definováno v žádném zákoně, takže nemůže být stanoveno, jaká mají mít bezdomovci práva a povinnosti. Podle Janečka by každý měl dostat možnost pracovat ve prospěch obce, v níž se zdržuje. Jak tvrdí, už prý díky resocializačním programům naučil 60 bezdomovců pracovat (chodí zametat pražské ulice). A nechce-li se jim pracovat, měli by se uchýlit do oné „bezdomovecké oázy“, aby neposkytovali „špatný příklad“. Potíž je v tom, že by jim byla omezena svoboda pohybu a na bezdomovce odmítajícího pracovat by se pohlíželo jako na svého druhu delikventa. Takový systém by se nebezpečně blížil totalitnímu.

Zdá se, že tak jako se snadno nevyřeší problém bezdomovectví (příčiny, ne následky!), nepodaří se hned tak vytěsnit ani bezdomovce z velkých měst. Každopádně by v Praze měli počkat alespoň ještě do obecních voleb, aby si to nová radnice vyřídila po svém. A do té doby by centrum Naděje pod magistrálou mělo dostat štempl pro další fungování, ne-li záslužnou primátorskou plaketu. Vznikne-li po volbách na radnici také nějaká koalice pro snížení zadluženosti veřejných rozpočtů, bude moci Naději vystavit definitivu na centrum v ulici U Bulhara a vykázat tak okamžitě úsporu ve výši až pěti milionů korun za neprovedené stěhování střediska.

  • Naděje autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1523/152234.jpg
  • Bezdomovec autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1388/138764.jpg
Vydáno pod