Češi a plný talíř

Je tu léto, do redakce se pomalu vkrádají okurky, a tak nastal ten pravý čas na nějaké odlehčující téma. A když jsme u těch okurek, proč nenapsat pár řádek zrovna o jídle? O Češích se léta traduje, že své krajany v zahraničí (zvláště na dovolených typu all inclusive) spolehlivě poznáme podle přeplněných talířů. Leč opak je pravdou. Našince můžeme snadno zaměnit s jinými evropskými národy.

Nevšední kombinace německých sousedů

Dali byste si k obědu vydatnou porci hranolků, k tomu těstoviny a na dovolené v Turecku to doplnili třeba musakou – to vše na jednom přetékajícím talíři? A pak přidali ještě nášup v podobě pečeného hovězího, nadívaných baklažánů a slané špenátové palačinky? Teď se asi i nám, milovníkům nepříliš dietní kombinace vepřo-knedlo-zelo, zvedá žaludek. Ale Němci, a zvláště příslušnice jejich něžného pohlaví, jsou schopní zajít ještě dál. Tuto nevšední kombinaci hlavních jídel doplní třeba pěti, šesti kopečky chladivé zmrzliny. Ti šikovnější, které u soudku s pivem nepřekvapí nápis samoobsluha, vše ještě podlijí několika orosenými sklenicemi zlatavého moku jen o něco méně pěnícího, než na jaký je zvyklý náš český pivní národ.

Španělé: Malé chuťovky v obřích dávkách

Ač je to skoro k nevíře, ani středomořská kuchyně nemusí být tak lehká a zdravá, jak o ní tvrdí nejrůznější časopisy o dietách a hubnutí. Projděte se třeba v uličkách malého španělského přístavního městečka. Určitě zde potkáte snědé chlapíky s hlasitě konverzujícími družkami, jak pořádají v pořadí už asi šestý druh tapas (španělské chuťovky nejrůznějšího druhu od tortilly až třeba po sushi). Po litrech je zalévají sangrií – v menším než litrovém džbánu vám tenhle přeslazený nápoj ve většině restaurací ani nepřipraví.

A když čas uzraje, pustí se typičtí Španělé ještě do paelly, ve které nechybí v množství víc než hojném „zdravý“ olivový olej. Prostě jídlo podávané v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství!

Londýn a jeho ryba plovoucí v tuku

I tradiční anglická pochoutka může znamenat dobrovolnou smrt vidličkou a nožem. Před londýnským Towerem pořídíte za pár liber porci, která srazí na kolena nejednoho jedlíka. Obří porci hranolků, která by sama o sobě vydala na slušný oběd, doplněnou rybou v těstíčku nasáklém tukem tady běžně pojídají i batolata.

Jestli si myslíte, že v tradičních anglických pubech seženete něco dietnějšího, raději si nechte zajít chuť. Rumpsteak dominuje jídelnímu lístku snad každé anglické hospůdky. Mnohde vám také nabídnou výborně kořeněné klobásy, jenže v kombinaci s tradičními hranolky se zase o zdravém a lehkém jídle moc mluvit nedá. Samozřejmě v některých pubech nabízejí k hranolkům ještě alternativu v podobě baby potatoes – malých brambor vařených ve slupce. „Ideální volba,“ řeknete si, když je objevíte v jídelním lístku. Čeká vás ale potupa v podobě nevěřícně se tvářícího číšníka, který se raději dvakrát ujistí, že správně rozuměl vaší čengliš, když jste si vybrali lehčí variantu jídla.

A co říci závěrem? Jako Středoevropané nemáme do „echtovní“ západní Evropy daleko. A protože se jí už léta snažíme co nejvíce přiblížit, naložme si letos na dovolené plný talíř. A kdybychom náhodou měli strach, že si z nás nějaký pisálek bude dělat legraci, naučme se plynně německy nebo anglicky a pořiďme si tak skvělé mimikry. Vzhůru ke stolům a dobrou chuť!

Vydáno pod