Basketbal v rukou politiků

Hostitelem letošního mistrovství světa v basketbalu je Turecko. Ve čtyřech tureckých městech se až do poloviny září budou utkávat nejlepší světové týmy. A skoro jako každou větší sportovní nebo kulturní akci pořádanou v Turecku, provází i basketbalový světový svátek politické taškařice. Jakoby jich normálně nebylo dost.

Takže, politický problém číslo jedna: vedle měst Istanbulu, Ankary a Izmiru měla basketbalový šampionát hostit ještě Antalye. Městu se ale nepodařilo včas postavit nový, větší a pro mistrovství vhodný stadion. A tak se čtvrtým hostitelem stalo město Kayseri. Nebylo by na tom asi nic zvláštního, řeknete si. Je to chyba města. Jenže, noviny si teď všímají pozadí těchto příprav.

Turecká basketbalová federace rozhodla o změně města už loni v červenci. Stalo se to jakoby náhodou jen několik měsíců poté, co v Antalyi zvítězila opoziční strana CHP a poté, kdy město a jeho obyvatelé prošli právě kvůli výsledkům voleb velkou kritikou premiéra Erdogana. Jakoby náhodou stát odmítl dát po volbách městu další potřebnou dotaci na dostavbu stadionu. „Je to trest za to, že jsme se svobodně rozhodli, koho chceme mít ve vedení?“ Takové otázky nespokojených obyvatel Antalye, kteří už se těšili, že uvidí ve svém městě basketbalové hvězdy, se objevují v posledních dnech například v deníku Hürriyet. Náhradním městem se stalo Kayseri, mimochodem rodné město současného prezidenta Abdullaha Güla.

A je tu ještě jedna aktualita, které si média všímají a která vyvolala spor mezi diváky basketbalového mistrovství světa. Tak tedy: k basketbalu všude na světě patří roztleskávačky, většinou velmi spoře oděné tanečnice. Jak se ale vyrovnat s tím, když mají program v poločase zápasu Turecko-Rusko vyplnit ukrajinské roztleskávačky, a přitom se na zápas chystá premiér Erdogan i se svou zahalenou ženou? A to všechno navíc v době ramadánu? V Turecku se stane to, že se zkrátka vystoupení dívek přeruší, zruší, zakáže. Na čí příkaz, to se neví. Možná zasáhl preventivně pořadatel nebo možná zasáhl státní aparát.

Která strana reagujících diváků má pravdu? Ta, která říká, že v době pro muslimy zvláštního a významného měsíce půstu, by automaticky pořadatelé měli turecké zvyky a také tureckého premiéra respektovat tím, že o zařazení roztleskávaček nebudou ani přemýšlet. Nebo ta druhá, která se dovolává svobody a toho, že basketbal je zkrátka obyčejná hra a zábava, ke které skákající holky zkrátka patří stejně jako koše na míče.

Aneb příklad toho, jak se v Turecku i z obyčejného basketbalu dá udělat hlavní téma politických neshod.

  • Recep Tayyip Erdogan autor: Burhan Ozbilici, zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1236/123569.jpg
  • Trofej pro basketbalové mistry světa zdroj: turkey2010.fiba.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1902/190199.jpg