Vyžeňte si svého bezdomovce!

Bůh zaplať, sociální demokraté z Prahy 5 se nakonec dostali pod tlak nadřízených stranických přátel a prý odstraní svoje poutače, na nichž slibují, že zbaví Smíchov a přilehlá území narkomanů, bezdomovců a heren. Likvidace všelijakých hracích automatů by zase až tolik nevadila, byť se nabízí otázka: jak ucpat díru v obecním rozpočtu, jež by po likvidaci tohoto daňového zdroje vznikla? Ale lze předpokládat, že to mají tamní sociální demokraté promyšlené. Jak ale splnit předvolební slib ohledně odsunu feťáků a houmlesáků?

Připouštím, že mnohá stvoření, která se povalují v okolí Anděla, případně Smíchovského nádraží, nevyvolávají právě libé pocity. Obtěžují, ba prudí, rozhodně nevoní, pohled na ně není povzbudivý, spíše odpuzující. Včera jsem zažil smažku, která mi v tramvaji od Anděla k Újezdu kanila na rameno. Rty samý bolák. Blbý zážitek. Posléze začal hmatat mládenci, stojícímu vedle něj, na rameno. Obtěžovaný byl, pravda, svalovec, zřetelně vycepovaný posilovnami, ale neřešil to silově, jenom se odtáhl a zeptal, cože se to od něj chce. Kupodivu se bytost postižená drogou omluvila a dál si cosi šveholila sama pro sebe. Zřejmě debatovala s bytostmi ze svého jiného světa.

Kam by ale kandidující sociáldemokratičtí politici chtěli toho sjetého kluka odsunout? Najdou se finanční rezervy, které by zajistily jeho léčení a vůbec jeho život, než se ono léčení ukončí? Mimochodem: kurýrování je to bez jistoty, zda výsledek bude alespoň uspokojující, když ne vzorný. Recidiva bývá častá. Hodit ho někam do jámy a nechat pomalu zdechnout? Věřím, že jsou mezi námi jedinci, které by pobavilo při procházkách si zajít poslechnout, jak z takové díry ječí zoufalci, stiženi absťákem, ale pochybuji, že obecně jsme zachváceni takovým syndromem nelidskosti.

Totéž bezdomovci. Pravda, mnozí z nich nechtějí být jiní, baví je to žít si jako ptáci: nesejí pole, neořou je, ale sklízejí z něj drobty pro život postačující. Ale řada z nich se zhroutila do tohoto suterénu žití vskutku drtivou konstelací osudu. Byť však i když ne, jak se jich chcete zbavit, vážení spoluobčané politici i nepolitici? Co s nimi, pokud bychom chtěli dodržet slib: „Pryč s narkomany, bezdomovci a hernami!“? Postaví se nějaké sběrné tábory, kde je budeme učit pracovat? To už tady přece bylo: lágry pro osoby práce se štítící. Nakonec končili lidé, v nich internovaní, kdesi ve vyhlazovacích táborech jako je Osvětim.

Pak je také možnost všechny tyto „nežádoucí živly“ nakládat do přistavených autobusů a tramvají a humánně, s pochopením a v pořádku je nakládat, odvážet a potom vysazovat v jiných čtvrtích a obcích. Ať si tam s nimi poradí. My jsme se jich přece zbavili! Naši dobří rodáci (voliči) už se nemusí s tou havětí trápit. Budou klidně a bez problému žít ve svém vyčištěném prostoru.

Kdyby přišlo s tímto nápadem „vybezdomovcení“ a „vynarkomanění“ nějaké ultranacionalistické nemilosrdně pseudokonzervativní uskupení, mírně by mě to znepokojilo, ale vcelku bych chápal, že je to v intencích jeho ideologie. Přijde-li ovšem s takovou zjednodušenou, ba primitivní předvolební propagandou sociálně demokratická strana, zdá se, že je to s politickým ukotvením, idejemi, ale vcelku i s myšlením a city místního zdomácnělého a nefetujícího společenství poněkud v nepořádku.

  • Drogy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/990/98912.jpg
  • Bezdomovec na lavičce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1810/180925.jpg
  • Plakáty ČSSD v Praze 5 autor: Kamaryt Michal, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1924/192328.jpg