Okénko z Indie (4)

Manželský pár Jackie a Pierre jsem poznala v době, kdy mi ajurvédská medicína nic neříkala. Pierre v minulosti pracoval jako chirurg v pařížské nemocnici, a když měl dva roky před důchodem, srazilo ho auto. Ochrnutý od pasu dolů strávil na lůžku v nemocnici celý rok. A takhle to mělo zůstat. Jenže jeho žena se pesimistické prognózy lékařů nezalekla. Naopak. Odjela do Indie. I s manželem. Ajurvedská medicína byla pro Pierra nadějí, že i bez cizí pomoci dokáže zase vstát a chodit. A povedlo se. Čtyři roky cvičení a masáží prastarou ajurvédskou technikou vrátilo manželům úsměv na tváři. Pierre nejenže opět hýbe nohama, ale s chodítkem se „došourá“, kam potřebuje.

Nad příběhem jsem pokývala hlavou a k zázračným schopnostem ajurvédy jsem se tvářila skepticky. Seděla jsem v jejich domě, který si na jihu v Pondicherry koupili, a kde kromě přečkání nevlídné evropské zimy měl Pierre po celý půlrok zajištěnou intenzivní rehabilitaci. Pondicherry je městečko u břehu Bengálského zálivu, kde francouzský vliv a tradice zůstaly i po vyhlášení indické nezávislosti nejsilnější v Indii. Dýchá tady na vás taková malá Francie. Původní stavby a zelené parky evropského stylu jsou zachovány stejně tak, jako francouzské kavárny, obchody, úřady a v neposlední řadě jazyk. Vládne tady francouzština a to nejen nápisům a směrovkám v ulicích. Francouzi sem houfně odcházejí, to proto, že tady svá léta odpočinku můžou trávit v teple a u moře po celý rok, zatímco Evropa dřímá půl roku pod sněhem.

O pár měsíců později jsem se rozjela napříč do státu Kerala, domova ajurvédy. Jednou takhle kráčím po pěšině skalnatého pobřeží a v přístřešku z kusů plachet sedí v pozici lotosového květu zajímavý pán. Charisma z něj doslova vyzařovalo a jeho kulatý obličej s bílými zuby, které se na mě usmívaly, měly v sobě i něco magického. Nešlo odolat. Pozdravila jsem. Sepjal dlaně a s pokorou se uklonil.

Pan Rágú byl ajurvédský léčitel, bylo mu něco přes padesát, ale mohlo mu být klidně o dvacet víc. Na zemi před ním postávaly dózy s otočným uzávěrem a uvnitř ukrývaly jemný prášek divokých barev. Nálepky na sklenicích měly svůj název, ale ty krucánkové písmenka mi nic neříkaly. Pak mi podal certifikát Indické asociace ajurvédských léčitelů. Platnost oprávnění provozovat praxi mu už před lety vypršela, ale na jeho léčitelských schopnostech to nic neubralo.

Diagnostiku pan Rágú prováděl jednoduše. Alespoň mně to tak připadalo. Na nic se mě neptal. Na pravém zápěstí nahmatal můj tep a po deseti sekundách hlásil: „Páteř, oko, průdušky.“ Vůbec ho nezajímal můj souhlas či nesouhlas. Jen mi dal pokyn, že teď mluví on. A tak mi sdělil příčinu nemoci a kdy a jak se bolest projevuje. Chtělo se mi smát a zároveň se tvářit naštvaně, ale v té chvíli jsem nevěděla, pro co z toho se rozhodnout. Hlavou mi totiž prosvištěl všechen ten čas věnovaný pobíháním z jedné ordinace do druhé a těch vyšetření! Tenhle pán přede mnou teď právě strčil celou západní medicínu do kapsy. I když myslím, že žádnou neměl. Stačilo mu k tomu těch pouhých deset sekund. A šestý smysl! Jak jinak by třeba věděl, že mě bolí oko pravé a ne levé?

Zbavení se problémů s pomocí ajurvédy mělo trvat měsíc. Pan Rágú vybral šest sklenic z toho velkého množství před sebou a z nich odsypal po troškách prášku z namletých kořenů, listů a květů ajurvédských bylin. Pak hromádky smíchal a medicínu zabalil do papírového kornoutu, který poskládal z novin tak, aby se medicína nevytrousila. Každé ráno a večer jsem lžičku prášku společně s medem zapila sklenicí vody. Na radu pana Rágú jsem přestala jíst maso, lilek a dýni. Nejdříve mě přestalo bolet oko a pak mě opustil i průduškový kašel. Vyhřezlá ploténka podle pana Rágú žádnou operaci nevyžadovala, nějaká ta masáž a pár hodin jógy a hlavně absence stresu ji údajně vrátí do klidu. A jak pan Rágú slíbil, tak se taky stalo.

  • Ajurvédský léčitel - pan Rágú autor: Kamila Kysučanová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1935/193443.jpg
  • Ajurvédská medicína pana Rágú autor: Kamila Kysučanová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1935/193446.jpg
  • Namíchání medicíny autor: Kamila Kysučanová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1935/193447.jpg
Vydáno pod