Polkněte, přichází další sousto

Kdyby to nebyla tak vážná věc, která v důsledku postihne všechny, bylo by na místě pohlížet na přípravu reformy penzí českou vládou jako na vydařenou taškařici. Nota bene v mezidobí ještě opepřenou jakousi mystifikací, které snad rozumějí jen v Kalouskovu (chápej: Kalouskovo = předměstí Kocourkova). A kdo tenhle žánr nemá rád, mohl by nad tím jen mávnout rukou a místo sledování televizních debat nebo čtení novinových článků raději ve volných chvílích okopávat na chalupě záhonky. Jenže ona to žádná legrace není. Reforma penzí se dotkne každého od nemluvňat po stoleté kmety – byť ti si mohou být jisti, že pro ně ještě ve státním průběžném pilíři určitě něco zbude.

Nové důchody = vyšší daně?
Vláda se rozhodla spojit reformu penzí se změnami daní, respektive zejména daně z přidané hodnoty. Budiž, můžeme přijmout fakt, že díru v průběžném systému, odkud se část peněz přesune do nových penzijních fondů, které by měly vzniknout, je třeba něčím vyplnit. (Jen otázka na okraj: Jakpak vládní experti vypočítali, jak velká ona díra bude? Dá se vůbec odhadnout, kolik lidí o vstup do nového penzijního systému bude mít zájem, když je na bázi dobrovolnosti?)

Je možné se smířit i s tím, že DPH je docela vhodným zdrojem, odkud může státní pokladna načerpat peníze navíc. Jenže míra neobratnosti až arogance, s jakou vláda oznámila národu, že bude sazba DPH 20%, a to už od posledního čtvrtletí letošního roku, nemá s politickou prozřetelností stran, které by se rády těšily z přízně voličů určitě i v dalším období, mnoho společného. A nic na tom nemění fakt, že sedm položek mělo zůstat ve snížené sazbě, a slib, že dopady by byly nejchudším lidem kompenzovány.

Reforma penzí: nic nového
Tak či onak, tohle už je minulost. Na stole jsou nové návrhy. A zatímco první verze překvapila odbornou i laickou veřejnost skoro jako blesk z čistého nebe (ne oním jasem, ale rychlostí, s jakou se objevila), ta další byla naopak očekávána s napětím hodným příchodu Ježíška. A ten opravdu přišel. Děti, sice jste hodně zlobily a pokladnu skoro vybrakovaly, ale strýček Vítek se za vás přimluvil a tak něco dostanete. Místo 20% ještě letos bude DPH upravena dvoukrokově – příští rok sazby 20 a 14 % a od roku 2013 pouze 17,5 – na všechno. A aby se výpadek na jedné straně vyrovnal na straně druhé, firmy se nemohou těšit na snížení odvodů na sociální pojištění za zaměstnance.

Jinak se nic nemění; přes základní pilíře reformy – dobrovolný vstup do nově zřízených fondů – vlak nejede. Tudíž opravme začátek této kapitoly: Nejde o žádnou novou verzi reformy, jak poslední návrhy vlády mnozí nazývají. Mění se jen budoucí sazby daně, což s reformou souvisí i nesouvisí. Sama reforma, jak ji vláda před necelým měsícem představila, zůstává stejná. A je stejně málo připravená, jako byla.

Premiér Nečas i ministr financí Kalousek neradi slyší, když se jim vytýká, že návrh penzijní reformy, který představili, není dostatečně prodiskutovaný. Argumentují tím, že se přece o reformě mluví už řadu let. Mluví, to je pravda. Čas od času se ustavila nějaká komise a pak zas všechno jen tak podřimovalo. Vlastně se do toho celá léta nikomu nechtělo.

Je to malinko podobné diskusi o prolomení limitů na těžbu uhlí. Taky se o nich léta diskutuje. Ale kdyby teď přišel ministr průmyslu Martin Kocourek s tím, že od příštího roku se může těžit i za limity, asi by to byl stejný šok. (Proto také jen opatrně vyhlásil, že od roku 2015 by mohly být limity prolomeny, pokud se na tom dohodnou vlastníci pozemků s těžebními společnostmi. A to může uhlí dojít dřív než peníze na důchody…)

Nikdo nic neví
Pokud se už na navržených sazbách daně z přidané hodnoty nic nezmění, je to vlastně jedna z mála jistot, které dnes Česko v souvislosti s reformou penzí má.

Ti mladší, kteří budou mít luxus volby, zda do nového systému vstoupit nebo ne, zatím netuší, jak budou nové fondy vypadat, kolik spolknou na poplatcích atd. Ti starší, kdo si spoří ve stávajících penzijních fondech, zase nevědí, jak se změní podmínky jejich investování a co z toho vzejde. A všichni dohromady pak tápou v tom, kdo a na jaké kompenzace bude mít po zvýšení DPH nárok. Vláda to totiž ještě nemá spočítané.

Překvapivě asi nikoho z členů kabinetu či jejich poradců nenapadlo, že by bylo moudré napřed všechno nechat „prohnat kalkulačkou“, jak říká jeden z členů NERVu, a pak teprve přijít s vyargumentovaným modelem, který si dokážou obhájit. Tváří v tvář rychlosti, s jakou dovede vláda přijímat (a pružně měnit) rázné kroky, se není třeba bát ani státního bankrotu. Zatímco třeba v Portugalsku nebo Řecku se s nějakými reformami „pytlíkujou“ měsíce, tady je všechno hotovo za pár hodin.

Suma sumárum, v české reformě penzí jsme stále ve stejném bodě jako před měsícem, tedy v podstatě na samém začátku. A to není vyloučeno, že by se nakonec ještě něco mohlo změnit; že by třeba jiný strýček začal plédovat za něco jiného, než už bylo s konečnou platností, definitivně a jednou pro vždy rozhodnuto.

PR za pět
Jak už bylo mnohokrát řečeno, spojovat reformu penzí se zvyšováním daní je nešťastné. Respektive nešťastné je to, když nikdo z vládních činitelů nepředstoupí před národ a nemá potřebu vysvětlovat. A nakonec, proč „někdo“? Význam reformy by si možná zasloužil, aby se zásadním proslovem k občanům vystoupil přímo předseda vlády. A řekl by třeba: „Milí občané, bude to bolet, ale zvýšení daní není to jediné, co pro vás chystáme. Taky budeme daleko lépe daně vybírat a skončíme s rozkrádáním a úplatkářstvím při předražených veřejných zakázkách. Tím se totiž taky dá hodně ušetřit. Využijeme na reformu rovněž výnosy z ČEZu a prodáme podniky, u nichž je vlastně nesmyslné, abychom je drželi ve státních rukou, například Budvar…“

Ne že by tomu všichni věřili, ale forma sdělení je při přípravě tak závažné reformy stejně důležitá jako sám obsah. Možná důležitější… Pokud na takové PR vláda nemá, nechť si najme za rozumné peníze agenturu, která to dokáže vysvětlit. Jenže to by musela být penzijní reforma připravená trochu víc do hloubky.

Blíží se daňová revoluce
Jak už všichni vědí, daní z přidané hodnoty to nekončí. Za pár dní chce ministr financí představit první nástřel daňové reformy. Kalousek už řekl, že nechce daně zvyšovat, ale že situace nedovoluje žádné výraznější snížení. Tak třeba daň z příjmu právnických osob, která dnes činí 19%, by rád zachoval. Ale ouha, někteří koaliční partneři by rádi viděli dvacetiprocentní zdanění. Prostor pro kompromisy.Taky se zvažuje konec takzvané superhrubé mzdy, se kterou jako první přišel před čtyřmi lety tehdejší ministr financí Vlastimil Tlustý. V té době se hodně líbila i Miroslavu Kalouskovi.

Změn, které by se mohly v návrhu objevit, je celá řada, ale rozebírat je předtím, než je ministr Kalousek představí, nemá smysl. Do pátku se ještě všechno může změnit. V každém případě lze v tuto chvíli říci jedno: Cíl daňové reformy je chvályhodný – zjednodušení, zprůhlednění, rovné podmínky pro všechny.

Ale má to i druhou stránku. V Česku v podstatě neuplyne rok, aniž by se něco v daních nezměnilo. A každý podnikatel vám řekne, že s mírným zvýšením daně jednou za x let se lépe vyrovná, než se zákony a předpisy, které se mění jak na běžícím pásu.

Tyhle avízované změny, které teď Kalousek chystá a které by měly začít platit v roce 2013, by měly být jedny z největších v historii. O to víc by měly být promyšlené a propočítané, než dostanou paragrafové znění. A možná i než s nimi vůbec někdo vystoupí před novináře. Vláda by měla mít na paměti, že lidé ještě nestrávili zpackanou komunikaci ohledně reformy penzí. Nechce-li oznámit, že od roku 2013 všechny daně ruší, měla by být při prezentaci daňových změn mimořádně obezřetná.

  • Sazby DPH autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2386/238555.jpg
  • Martin Kocourek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2270/226917.jpg
  • Důchod autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/91/9065.jpg
  • Řešení důchodů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1287/128635.jpg
  • Miroslav Kalousek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2386/238543.jpg