Dobré zprávy z neklidných koutů světa

V sousedství zpráv o rozzuřených rotvajlerech a Afgáncích je tahle mimořádně příjemná: šestnáctiletá česká golfistka Klára Spilková při své profesionální premiéře na elitním okruhu Ladies European Tour (LET) získala na turnaji Lalla Meryem Cup v Maroku vynikající sedmé místo! A druhá výtečná: vítězkou celého turnaje se stala dvaatřicetiletá slovenská hráčka Zuzana Kamasová! Stalo se to o víkendu v marockém Agadiru, neboli oblasti Maghrebu, zmítané krvavými konflikty. Jaká astronomická vzdálenost je ale mezi pohodovou hrou bílým míčkem a nevypočitatelnými útoky cholerických nátur! Zdá se, že mezi golfovou fair play a rozpoutanými běsy opravdu nejsou žádná styčná místa. Dobré zprávy z neklidných koutů světa si proto zaslouží naši pozornost.

O vycházející hvězdičce Kláře Spilkové jsem psal už před dvěma lety, když zvítězila na European Young Masters v Paříži. Tehdy čtrnáctiletá amatérka pokořila evropskou mládežnickou špičku a na první místo v Evropě dovedla i český smíšený tým do 16 let. Třebaže se dalšími výkony prakticky dostala na profesionální úroveň a loni se ve španělské Murcii kvalifikovala do série LET, její rozhodnutí přestoupit v 16 letech k profesionálům vyvolalo určité překvapení. Spekulovalo se i tom, že může dopadnout jako jiní dobří amatéři, pro něž byla profesionalizace příliš velkým soustem. Africký debut nejmladší hráčky na nejprestižnější evropské sérii naopak naznačil, že Klára může dosáhnout svého snu: dostat se mezi 30 nejlepších evropské túry a na špičkovém turnaji Evian Masters zaútočit na titul mistryně Evropy. Zahrát si na tomto turnaji ovšem může pouze 70 nejlepších hráček v aktuálním světovém žebříčku, což je při systému, jakým se určuje pořadí, pro českou novicku technicky skoro nemožné. Pokud by ale do července vyhrála jeden turnaj, měla by start na Evian Masters jistý.

A právě to se v Maroku překvapivě podařilo člence slovenského Golf Clubu Tále Zuzaně Kamasové. Stala se první Slovenkou, která kdy vyhrála turnaj LET. Ačkoli si oproti Spilkové účast na prestižní túře nevybojovala, dostala možnost hrát na pozvání a senzačně toho využila. Zvítězila ve čtyřdenním klání s náskokem pouhých dvou úderů před trojicí Alexandra Bonetti (Francie), Caroline Masson (Německo) a Kiran Matharu (Anglie). Zatímco Spilková byla po prvním dnu druhá (hrála tři rány pod par), mnohem zkušenější Kamasová byla až pátá. Druhý a třetí den přišel obrat, Spilková klesla na 15. místo a Zuzana Kamasová se ujala vedení. Teprve poslední den Spilková zahrála znovu tři údery pod par hřiště (o 8 ran lépe než Kamasová) a vytáhla se v turnaji na konečné 7. místo. Získala tak 9 132 eur, což odpovídá 23. místu finančního žebříčku LET. Zisk její slovenské kolegyně byl 48 750 eur a to pro ni znamenalo dokonce druhé místo žebříčku. Marocký víkend byl každopádně svátkem českého a slovenského golfu; ten se nesporně stává (alespoň v ženské kategorii) respektovanou značkou na mezinárodní golfové scéně.

Mezi úspěchy české krve můžeme počítat také letošní premiérovou účast osmnáctileté Jessicy Kordové (dnes už americké občanky) na nejhodnotnější americké sérii LPGA, nebo nedávný triumf pětadvacetileté Němky českého původu Sandry Galové na Kia Classic v Los Angeles. Profesionální golf je pro hráče na prestižních túrách ovšem mimořádně nákladná záležitost. Jen náklady účasti Spilkové na letošní LET se blíží dvěma milionům korun. Kvůli minimalizaci výdajů Klára první tři ze série 26 turnajů vynechala. Ale ani jinak není pozice šestnáctileté Češky na evropské šňůře jednoduchá. Dostala sice výjimku z hranice účasti od 18 let, ale nesmí po turnajích cestovat sama. Proto jí dělá doprovod a zároveň caddieho (nosiče holí) starší kamarádka Aneta Zárubová z Golf Clubu Karlštejn. Do Klářina týmu patří i dva trenéři (jeden golfový a jeden fitness) a psycholožka. Kromě nich Klára průběžně spolupracuje i s národním reprezentačním koučem Keithem Williamsem z Walesu. Mezi jejími sponzory jsou např. Česká spořitelna, T-Mobile, Red Bull nebo Volvo Auto Czech (klíčky od vozu už dostala, na řidičský průkaz si ještě dva roky počká).

Partnerem mladé české golfistky se stal i armádní sportovní klub Dukla Praha, který ji zařadil do programu na podporu olympijského sportu. Golf totiž dnes nejen patří mezi tři nejpočetněji provozované sporty na světě a hraje ho přes 60 milionů lidí ve více než 120 zemích, ale po 112 letech se také znovu vrací na olympiádu. A Klára Spilková může být jedním z nejžhavějších českých želízek na olympijských hrách 2016 v Rio de Janeiru. Je jen škoda, že česká média nevěnují golfu pozornost odpovídající jeho významu a stoupající oblibě. Sledování vývoje na dalších soutěžích LET a zvláště výkonů Kláry Spilkové by mělo patřit i mezi priority ČT. Bude k tomu příležitost na nejbližších turnajích, které jsou v Klářině kalendáři: 5. května Turkish Ladies Open, 19. května Ladies German Open a 26. května Ladies Slovak Open. Právě na tomto turnaji, který se hraje za účasti špiček evropského ženského golfu na překrásném slovenském hřišti v Tálích, by ČT neměla chybět. Brilantní hra evropské nejmladší a české nejlepší hráčky si zájem i podporu televizních diváků stoprocentně zaslouží.

  • Klára Spilková zdroj: cgf.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1018/101731.jpg
  • Golf autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2280/227913.jpg
  • Jessica Kordová zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/292/29107.jpg
  • Golf autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1739/173871.jpg