Turecké ano pro ruskou atomovou elektrárnu

V době, kdy celý svět žije zprávami z Japonska, lituje tamní obyvatele a bojí se dopadu celé katastrofy i kvůli zasažené jaderné elektrárně ve Fukušimě, státy dělají důležitá rozhodnutí. Některé, jako například Německo, silně zvažují, zda do budoucna s jadernou energií počítat. Jiné zase právě teď vyhlašují do světa, že se chystají postavit svou první jadernou chloubu. Právě do té druhé skupiny se řadí i Turecko.

Jeho první elektrárna, která bude vyrábět energii z jádra, má vzniknout v oblasti Mersin na jihu země. Turecko dalo zakázku v hodnotě 20 miliard dolarů ruské státní společnosti Rosatom. Jen několik dní po zemětřesení a následné vlně tsunami v Japonsku se do Ruska vydala turecká vládní delegace. Bylo to náhodou a v Moskvě se jednalo právě i o tomto plánu. Turecká veřejnost znepokojená hrozbou úniku radioaktivního záření po katastrofě se začala více zajímat o tento projekt a ptát se, zda je to v jejich zemi nutné. Ministři samozřejmě odpovídají, že vše bude velmi bezpečné, že se nic nemůže stát a že na jednáních požádali ruskou stranu, aby ještě zpřísnila ochranné aspekty stavby. „Nic není bez rizika,“ uvedl ale například turecký premiér Erdogan a řekl také, že stejné ohrožení nás čeká každý den v kuchyni, pokud používáme plynové vařiče. Srovnávat únik plynu s potenciálním únikem radioaktivního záření, už to se zdálo některým Turkům trošku přitažené za vlasy.

Netřeba zřejmě dodávat, že Turecko je poměrně aktivní na zemětřesení a podle vědců, kterých se aktuálně k plánované výstavbě ozvalo poměrně dost, je navíc velmi nešťastně vybrané místo, kde by měla elektrárna do roku 2019 stát. Podle nich totiž město Akkuyu leží jen 25 kilometrů od místa, kde je zřetelný zlom v litosférické desce a ten, jak vysvětlují vědci, vzniká v oblastech, kde jsou častá zemětřesení. Několik tureckých kapacit přímo vyzvalo tureckou vládu, aby celý projekt zastavila. Plán na výstavbu jaderné elektrárny v mersinské oblasti, v blízkosti Středozemního moře, byl už přitom jednou v minulosti poslán k ledu. Kritici poznamenávají, že byl oživen hlavně kvůli penězům, které z celého projektu získá jak Turecko, tak konkrétní politické špičky.

Proti projektu se už ozývají i obyvatelé regionu. Počet protestů se zvýšil právě po japonské katastrofě. Lidé mají zkušenost se zemětřesením, vědí, jaké to je přijít o všechno. Bojí se nejen možných otřesů v blízkosti plánované elektrárny, ale také spolupráce s Ruskem. „Je to přece země, která měla na starosti také jadernou elektrárnu v Černobylu a jak to dopadlo,“ říkají nahlas i během demonstrací v ulicích měst. Nevěří slibům svých politiků ani ruských podnikatelů a nevěří tomu, že vůbec je v lidských silách ochránit jaderné elektrárny proti přírodním živlům. Lidé se sice můžou i dál snažit výstavbě zabránit a křičet z plných plic, smlouva mezi Ruskem a Tureckem je už ale podepsaná.