Čekání nejen červenobílé

Pokud spatříte někde ve svém okolí bloudivou postavu s nepřítomnou tváří, hledící vzhůru k nebesům s výrazem očekávání, vězte, že jste narazili na slávistu. Čeká, až se zjeví deus ex machina. Tedy bůh na stroji. Tento instrument má původ v antickém divadle. Tehdejší dramatici, když se dostali se zápletkou svého příběhu do úzkých a jejich hrdina nevěděl kudy kam, nechali na jeviště pomocí mechanického zařízení spustit nějaké božstvo (které se právě hodilo) a to situaci zdánlivě neřešitelnou rozlousklo.

Na něco takového nyní čekají příznivci fotbalového týmu jménem Slavia Praha. Mimochodem historicky nejstaršího u nás. Člověk by řekl: něco takového si všude budou hýčkat. U nás nehýčkají. Slavia se stala objektem brutální tunelářské hry nebo čeho. Na konci jí hrozí ekonomický krach, sestup kamsi mezi mužstva hrající kopanou "na žízeň“, a dříve či později jáma zapomnění. V budoucích dějinách fotbalu se možná dočteme, že SK Slavia Praha byl první český fotbalový klub, a že získal množství titulů a dalších úspěchů. Dal českému fotbalu hráče, jako byl Bican či Plánička. Jak skončil? Rozkradením. Neví se ani, kdo to způsobil, protože ten mančaft neměl majitele. Dovětek by měl znít: tak to tehdy v Česku chodilo – nejen v kopané.

Možná ale, že se to nestane: zjeví se bůh na mašině, který situaci obratem ruky a jedním zahřměním dá dohromady. Toho nyní vyhlížejí zoufalí, uražení, ponížení slávisté.

Slavia, tým červenobílých (pro někoho sešívaných) dresů, už byla jednou blízko agónie. To když někdo neznámý rozhodl, že u nás bude vedoucí úloha patřit jedné jediné straně (a nikdy jinak!), předvoji to dělnické třídy. Slávisté byli, pro ně bohužel, tehdy vnímáni jako mužstvo inteligence a drobné buržoasie, kterýmžto parazitům na těle pracujících u nás pšenka nekvetla. Příznivci Slavie se ovšem tenkrát semkli a dostali tým z nejhoršího, ba opět k vrcholům. Co tedy kdysi nedokázali komunisté, možná se podařilo dnes postkomunistickým „kapitalistům“: srazit sešívané naznak.

Bylo by to směšné – nakonec jde „jenom“ o fotbal, rohlíky kvůli tomu levnější nebudou, že?! – kdyby to nebylo smutné. Filozofie současného života, postrádající úctu k jakýmkoliv hodnotám, zásadám, ke staromódnostem jako je například dodržování slibů, a alespoň pokrytectví, snažící se navenek jakž takž zachovat si tvář a čisté ruce, opovrhující vším včetně člověka, pronikla přes kšeft do intimní sféry lidských zálib a radostí. Komunismus ve své hyperfázi – stalinismu – si zcela přestal vážit života člověka. „Trh bez přívlastků po česku“ si neváží člověka „an sich“, „o sobě“, neboť je mu pouze prostředkem k oškubání. Přijde-li objekt časem o všechno peří, přestane být člověkem, stane se „sockou“ a obecný zájem o něj se čím dál víc rovná nule. Nakonec mu nějaký „podnikatel ve sportovní branži“ zlikviduje poslední veselost jeho života, k níž se upínal  – fotbalový klub. Asi nade mnou nyní estéti uplivnou, neboť fandovství nějakému týmu míče kopacího je nízké, neobohacující a intelektuálně zakrnělé. Pravda. Ale je to láska a každá láska má nějakou cenu. A je hnusné, přijde-li někdo a tu lásku bezcitně ukradne.

Možná, že to zní jako „morální kýč“, jak se v poslední době stalo módou říkat, ale zdá se mi, že tato společnost je zmrhaná. Od politiky až k fotbalu. Zmrhali ji ti, kdo ovládli politiku, aniž by ji vlastně měli rádi (neboť, věřte, i tak hanebnou lidskou činnost je třeba mít rád, aby ji člověk vykonával dobře), i ti, kdo ovládli fotbal, aniž by kopanou měli rádi. „Nemít rád nic a nikoho!“, to je krédo úspěšných. Vždyť mít rád je slabost. A na slabosti se dojíždí.

A proto čekáme na boha na stroji. Až sestoupí z nebes a zahřmí. Ty tápající postavičky, hledící s očekáváním vzhůru, to vlastně nejsou jenom slávisté. To jsme my všichni. Jenomže čekáme marně. Nikdo toho mizerného Godota k nám dolů na žádné mašině nespustí. Jestli vůbec bohové vědí, že nějaké Česko existuje. Sedí, popíjejí nektar a hrají vrhcáby. Asi si to budeme muset zařídit nějak jinak.

  • Fanoušci čekají před Synot Tip Arénou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1815/181453.jpg
  • Fanoušci Slavie oslavují vítězství svého týmu nad Ústím autor: Šimánek Vít, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2512/251152.jpg
  • Fotbalisté Slavie autor: Šimánek Vít, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2512/251150.jpg