Jágr = 68

Čísla jsou důležitá věc, ve sportu dvojnásob. Bez nich by nebyly statistiky tím, čím jsou, ať už se jedná o výsledek utkání či hráčovo numero na dresu. Kromě toho je to také jejich ochranná známka. Často se za prostým číslem skrývá něco víc. Michal Pavlata v této souvislosti v minulém čísle týdeníku Reflex napsal text, jehož obsah je tak vtipný, že se prostě nelze nepodělit.

Jaromír Jágr má, dnes už pro něj tolik klasickou, 68. Když si ji tehdy bral, chtěl prý poukázat na ruskou intervenci do tehdejší Československé socialistické republiky. „Jágr zářil na ledových plochách i v našem národním týmu,“ píše Pavlata. „K mému zděšení náhle odjel do CCCP, co se teď jmenuje Rusko. Český chlap s dresem číslo 68 se nesmí nechat najmout do Ruska,“ dodává.

Kladenský rodák to jistě myslel dobře. V prvé řadě je ale sportovec. Není to žádný mírový vyslanec, není to ani vládou pověřený pracovník, v současném Rusku rozsévající osvětu o nadvládě Sovětského svazu. O něm by ostatně mohl vyprávět třeba Sergej Fedorov, který si vzal 91, když v témže roce ze Sovětského svazu odešel do zámoří. Ale to jen tak k dobru.

Pavlata tvrdí, že Jágr jako symbol svobody dávno skončil a navrhuje, ať si našije na dres číslo jiné. Jaké, to se čtenář nedozví, mezi řádky jsem však doznal, že by mohlo jít o sedmičku na počest Velké říjnové revoluce. Třeba by byli v Omsku spokojenější. Ale spíš je jim to úplně jedno.

Kdybych chtěl být lehce jízlivý, musel bych napsat, že Pavlata hrál v sedmdesátých letech v kontroverzních Dnech zrady a nebo snímku Cirkus v cirkuse. Aby bylo jasno – ten film vznikl přímo ve spolupráci se Sovětským svazem a celý se odehrával v moskevském šapitó. A byl strašný.

„Teď už s tím numerem dělá radost jen zesnulému Husákovi,“ tvrdí pisatel o Jágrovi. O změně čísla by měl zřejmě uvažovat i Michael Frolík, který nosí 18. Podle Pavlatovy logiky spadá do ranku sympatizantů Adolfa Hitlera.

Milan Michálek zase obléká devítku. Mohlo by to být bráno jako jasná propagace Tradice, Odpovědnosti a Prosperity, byť hráč Ottawy teoreticky volil někoho jiného. A o dvou nulách symbolizujících toaletu se raději nezmiňuji vůbec. Bývalý hokejista John Davidson by mohl být rovnou označen za hulváta.

A tak Pavlata alespoň přiznává, že Jágr umí dávat góly. To umí. Třeba proti Spojeným státům ve čtvrtfinále světového šampionátu byl při chuti a připsal si rovnou hattrick. A jestli není pro mnohé symbolem svobody (tím je přece Havel), určitě je alespoň symbolem velké píle a úspěchu.