Nazar – talisman i turecké štěstíčko

Nazar je krásné modrobílé oko, které chrání před zlem každý turecký dům, ale i mnohé v cizině, protože je těžké odolat jeho šarmu a všudypřítomnosti. Najdete ho na zdejších trzích, stáncích, v obchodech, autobusech, autech, taxících, dvorech, domech, restauracích, fast foodech, hotelech, plážích, zkrátka skutečně kdekoliv.

Lidé se odjakživa snažili chránit před různými osobními a společenskými pohromami a to všemi možnými způsoby. U nás říkáme, že je oko bránou do duše, má ovšem i jinou moc – vidíme-li nepravost, je odhalena, vidíme-li zlo, víme o něm a můžeme jej napravit nebo se o to pokusit. Vidět něco znamená o tom vědět. Boží oko je mocný faktor určující chování věřících.

Různé podoby božího oka se vyskytují v četných kulturách napříč kontinenty, v křesťanství, židovství, islámu, v budhistických i hinduistických kulturách. Snadno si vybavíme staroegyptské oko boha Usira/Osirise nebo oko na vrcholku pyramidy zobrazené na dolarových bankovkách. Existuje i víra, že každý člověk má třetí oko, které vidí i bežně nepostřehnutelné.

Slovo nazar má arabský původ a znamená pohled. Pro šamanistickou turkickou společnost byl nazar okem Boha Nebe, vládce dobrých sil, jehož oči byly azurově modré. Věřilo se, že když Bůh Země nebo jemu podřízené zlé síly na někom uzří oko Boha Nebe, stáhnou se a této osobě neublíží nebo přijmou svůj úděl a neúspěšně zaútočí s vědomím, že jejich zlo se obrátí proti nim samotným. Princip ochrany i pomsty. Kdo jinému jámu kopá…

Nazar je talisman, amulet. V Turecku je prvním dárkem pro novorozeně z kterékoliv sociální vrstvy a musí ho mít doma každá rodina. V minipodobě několikamilimetrového korálku ho dostanete připnutý na balení dárku, na tašku s koupenými suvenýry, na kytici květin. Koupíte ho v různých velikostech, jednoduchý či různě dozdobený a zasazený do rámečků, úpletů, závěsných kompozic a dalších motivů, jako součást dražších šperků i běžnější bižutérie, ozdobnou dlaždičku nebo se můžete rozhodnout pro sáček se stovkou zavíracích špendlíčků s navléknutým očkem pro všechny své zákazníky nebo známé.

Mnoho lidí dnes tvrdí, že na sílu takových symbolů nevěří, ale nadále je používá (nosí, vlastní apod.), aby zachovali tradici nebo „pro štěstí“. Amulety všeho druhu bývají projevem naděje a snahy vidět v zivotě to pozitivní. Modrá barva stejně jako červená chrání před uřknutím, tedy před nepřízní osudu. Bývá součástí tradičních vzorů lidových výšivek i maleb. V středomoří se s ní setkáme i v podobě na modro natřených zdí, modrých vrat, dveří, okenic. Zda je to ochrana před zlem nebo před hmyzem (modrá prý skutečně odpuzuje jeho nepříjemné druhy a drobné plazy), nevím. Možná obojí.

Nazar je po staletí tradičně skleněný. Věří se, že když se skutečně silná negativní energie a síla nazaru střetnou, amulet sice zlo odvrátí a zruší, ale pukne, rozbije se. A skutečně, nazar se někdy rozpadne na kusy jen tak, zdánlivě bez příčiny. Dobré potvrzení staré víry nebo kvalita skla? Představa, že ode mne odvrátil hrozící pohromu, o které jsem neměla tušení, je lákavá – cítím se zachráněna. A je příležitost pořídit si nové očko, vybrat si jiné a obměnit tak doplňek nebo ozdobu, do které byl zasazen – další příjemnost. Rozbitý nazar se musí za každou cenu vyhodit, protože z něj vytéká a vyzařuje negativní energie, kterou zachytil.

Výroba nazaru nebo nazar boncuku (čti bondžuk, turecky korálek) se dodnes řídí tradičními postupy, má svá pravidla. Jejím hlavním centrem jsou sklárny v Izmirské provincii.

Někdy má v Turecku modrookost i trochu jiný rozměr. Stejně jako v dalších dnes muslimských státech někteří stále věří, že modré oči přinášejí neštěstí, že vás jejich pohled uřkne. Znala jsem tuto pověru z krásné francouzské pohádky Azur a Asmar, kde modrooký Azur musel v arabské zemi chodit se zavřenýma očima jako slepý, aby nebyl zabit jako nositel zla. Původně jsem si myslela, že je to už jen minulost, ale nedávno jsem vešla s modrookou kamarádkou do malé ankarské kavárničky a jeden pětačtyřicátník se při pohledu na ni okamžitě schoval za časopis, který četl a držel ho před svou tváří po celou dobu, než urychleně zaplatil a odešel. Asi u sebe neměl nazar.

Nazar je nejčastějším suvenýrem, který si z Turecka turisté odvážejí – pro sebe, pro své příbuzné a přátele. Je to takové malé turecké štěstíčko, amulet, naděje, kterou tato země vyváží pro radost sobě i ostatním.

  • Oko na dolarovce autor: Margarita Troševa, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2544/254376.jpg
  • Různé podoby nazaru autor: Margarita Troševa, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2544/254398.jpg
  • Trh s nazary autor: Margarita Troševa, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2544/254397.jpg
  • Horovo oko autor: Margarita Troševa, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2544/254374.jpg
  • Strom ověšený nazary autor: Margarita Troševa, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2544/254378.jpg