Svět podle Zdeňka Velíška (192)

Svět má novou senzaci. Zadržení – chcete-li, zatčení – šéfa Mezinárodního měnového fondu (MMF) a podle průzkumů veřejného mínění z posledních čtrnácti dnů, nejpravděpodobnějšího vítěze příštích francouzských prezidentských voleb (2012), Dominique Strausse-Kahna. Policie ho v New Yorku vyvedla z letadla, kterým měl odletět do Evropy na řadu jednání (například dnes v Bruselu o záchranném balíčku pro Portugalsko, o doplnění pomoci Řecku; a v Berlíně s Angelou Merkelovou o tzv. Evropském stabilizačním mechanismu). Pokojská newyorského hotelu Sofitel  ho obvinila z pokusu o znásilnění.

Druhý nejmocnější muž světa

Dvaašedesátiletý DSK, jak mu říká Francie, je v jistém smyslu skutečně druhý, ne-li první nejmocnější muž světa. Obama, považovaný za toho prvního nejmocnějšího, je toho času ve své moci omezován americkým Kongresem, jehož většina se často staví proti jeho záměrům. Strauss-Kahn je (nebo už mám napsat „byl“?) v čele MMF tou nejvyšší a nezpochybňovanou autoritou. Strauss-Kahn byl loyálním spolupracovníkem Evropské unie a její Komise při řešení jednotlivých dramatických případů dluhové krize zemí eurozóny. Žádný z krizových balíčků odhlasovaných Evropskou radou (summitem EU, řečeno zjednodušeně) se neobešel bez podílu peněz přislíbených nebo přímo vsazených do hry Mezinárodním měnovým fondem pod vedením DSK. MMF nepřestal být za jeho vlády obávanou institucí, která svou pomoc váže na drastické podmínky, ale jeho pomoc byla vždy tím příslovečným stéblem, kterého se nakonec tonoucí rád chytí. Takže v krizových letech světových financí a evropské měny byl (je?) DSK v jistém smyslu mocnější než Obama. Ten má co dělat s domácími dozvuky krize. A v amerických dolarech už nabízí půjčky, úvěry a pomoc zemím v nouzi… Čína.

Komplot nebo selhání prezidenta MMF?

Musím říci, že mě komplot napadl ze všeho nejdřív. Ale krotím svou představivost (jak jste možná slyšeli už ve včerejší Horizontu). Kdyby to byl komplot, ať už francouzský, americký nebo mezinárodní, byl by vpravdě kolosální. Přitom tak jednoduchý! Byl by snad první s opravdu globálním dosahem. Vezmu to od začátku: Dopad aféry pocítí – krom samotného DSK – Francie. Vlastně ta aféra – ať už nastražená či skutečná – převrací francouzskou politickou scénu naruby.

Francouzští socialisté mají před primárkami. Stejně jako před minulými prezidentskými volbami existuje rivalita mezi jejich jednotlivými pretendenty na prezidentskou kandidaturu. Bývalý předseda strany Francois Hollande, současná předsedkyně, starostka Lille a dcera Jacquese Delorse Martine Aubryová, Segolène Royalová, neúspěšná kandidátka z minulých voleb, a ještě půl tuctu dalších. DSK byl mezi nimi favoritem a dokonce vycházel ze sondáží jako vítěz prezidentských voleb (2012) proti dnes velice oslabenému Sarkozymu. Ať už američtí vyšetřovatelé vrhnou na Strauss-Kahnovu aféru jakékoli světlo, v prospěch či neprospěch obviněného, šéf MMF už možná ani nestihne deklarovat svou kandidaturu do termínu primárek! Stačí, aby americké soudy „mlely pomalu“. Zda jméno Strauss-Kahn bude muset vůbec z francouzské politiky zmizet, se už teď horlivě diskutuje. Francouzská pravice by se zbavila svého nejobávanějšího rivala v soutěži o prezidentské křeslo!

Ale na francouzské pravici, už dnes dost posunuté k radikálnímu nacionalismu, by se pak politický boj odehrával mezi extrémní Národní frontou Mariny Le Penové a UMP Nicolase Sarkozyho, nebo toho, kdo by ho – pro jeho nízkou popularitu – nahradil jako kandidát UMP a demokratické pravice. Na pravici by se pak asi vystupňovalo předhánění v nacionalistickém populismu. Pro Evropu, kde se ke stejnému fenoménu projevuje teď tolik náchylnosti, moc špatný příklad.

Dopad má už teď aféra DSK, či komplot proti DSK na Evropskou unii. Destabilizovaná Francie je jedním z klíčových článků evropské integrace. Nebudu to dál rozebírat, je to na celý komentář. Když si položíme starou dobrou otázku Cui prodest? kdo z toho může mít prospěch, myslím že, co se Francie a Evropy týče, i teď už si odpoví každý z vás sám.

Ale kdo ještě může mít prospěch z diskreditace DSK? Když popustím uzdu své fantazii, dojdu až k al-Kaidě. Zničit World Trade Centre znamenalo pokořit symbol současného světového řádu, symbol současného Západu a, dejme tomu, symbol kapitalismu. Zničit DSK, hlavu MMF, znamená zničit mozek systému. Nebo aspoň jeden z nejpřednějších mozků systému. A to ještě jednodušším a patrně i lacinějším způsobem, než byl únos letadel a jejich navedení na WTC!

Zbývá druhá možnost: Aféra je skutečná. DSK, muž známý svým zájmem o ženy a svou nedávnou aférkou s maďarskou ekonomkou MFF, došel až k pokusu o znásilnění. Jestliže je tomu tak, zničil sám sebe, a nejvíc je hodna politování jeho choť, krásná a brilantní televizní moderátorka devadesátých let Anne Sinclairová.

  • Dominique Strauss-Kahn autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2549/254884.jpg
  • Tisk o kauze Strausse-Kahna zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2552/255118.jpg
  • Dominique Strauss-Kahn s manželkou autor: AP Photo, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2549/254885.jpg