Nejlepší místo k životu

Deník Financial Times vybral za nejlepší město k životu turecký Istanbul. Je to podle listu město kosmopolitní, mladé, ale přitom historické, jeho obyvatelé jsou směsí různých národů i náboženství a jeho výjimečnost je i v tom, že leží na dvou kontinentech. Žít v Istanbulu musí být opravdu vzrušující jak v pozitivním, tak negativním smyslu. Město s 13 miliony obyvatel je nejkrásnějším pozůstatkem kdysi mocné a bohaté Osmanské říše a v jeho uličkách, palácích a mešitách i dnes můžeme nahlížet zpátky o několik století. Zároveň je ale městem, kde vládne stres a chaos. Obzvlášť nebydlíte-li přímo v centru a musíte denně jezdit tam a zpět přecpanými istanbulskými silnicemi.

Nejkrásnější je v Istanbulu pohled na Bospor, zasněně často říkají samotní Turci. Voda, která dělí evropskou a asijskou část města, je fascinuje. Rádi se procházejí po nábřeží, často využívají vodní městskou dopravu a obzvlášť v létě se projíždějí po vodě tam a zpět a z paluby krmí racky. O Istanbulu existuje v turečtině mnoho písní, teskné melodie zpívají i ti, kteří tam třeba nikdy nebyli. Turecké největší město má pověst výjimečného místa, kde se odehrávaly dějiny, kam se jezdí na výlety nebo za studiem, a na několik let strávených na nejstarších univerzitách v zemi pak absolventi vzpomínají celý život. Třeba na to, kam chodili na levné večeře nebo že ten nejlepší kumpir (velká pečená brambora plněná různou zeleninou, klobásou nebo houbami) najdete ve čtvrti Ortakőy, a musíte si jej vychutnat o několik metrů dál, na místě, kde na vás opět čeká výhled na Bosporský průliv a na jeho třpytivou hladinu.

„Istanbul má rozhodně svoje kouzlo. Když se do něj zamiluješ, je jako marnivá milenka. Nikdy ji nechceš opustit a stále se vracíš,“ říká o svém momentálním domově Hanka, která pochází z Brna. V Istanbulu už žije tři roky. Dokáže ocenit všechno, co jí město nabízí, obzvláště bohatý kulturní život a možnost být součástí mixu různých národností, ale zároveň má mnoho zkušeností, které dokazují, že život v Istanbulu po praktické stránce není vůbec jednoduchý. Obzvlášť život s malým dítětem, ostatně asi jako v každém jiném velkoměstě. „Pro výchovu dětí je to opravdu nevlídné místo. Je tu velký provoz, ruch, nedostatek zeleně, dětská hřiště v miniaturních rozměrech, velmi nebezpečná doprava,“ vyjmenovává Hanka úskalí, na která denně naráží. Dopravní zácpy ovšem dokáží vytočit i nejednoho dospělého. Istanbul je tak velké město, že dostat se z jednoho konce na druhý trvá i několik hodin. Obyvatelé Istanbulu jsou ale podle všeho na tento životní styl zvyklí a bez chaosu by snad ani neuměli žít.

Přeplněné ulice, pokřikující prodejci pečiva, nakládaných okurek nebo zmrzliny, cinkající tramvaje a troubící auta, to zkrátka k městu neodmyslitelně patří. „Protože si lidé všechny ty problémy uvědomují, dost často si navzájem pomáhají. Mně například často někdo pomohl s kočárkem nebo s nákupem,“ komentuje Hanka obyvatele Istanbulu, kteří ji svou ochotou mile překvapili.

Zkrátka život ve městech vůbec nemohou zachytit nějaké ankety nebo tabulky. Po Istanbulu se v anketě deníku v první pětce objevily jako ideální i Londýn, New York, San Francisco a Paříž. Všechna jmenovaná města mají svá pro a proti, všechna lákají miliony turistů a ti vědí, proč do nich jezdí. Strávit tam týden nebo dva je ale něco jiného, než ve velkoměstě žít. Kdyby bylo na mně, asi bych změnila v seznamu pořadí, a za Istanbul bych nejspíš vyměnila San Francisco. Minimálně v něm žije zhruba o 12 200 000 lidí méně, a to je pro mě silný argument. Jenže sto lidí, sto chutí!

  • Istanbulský bazar autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2636/263573.jpg
  • Bosporská úžina v Istanbulu autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2636/263570.jpg
  • Istanbulská dominanta - Hagia Sophia autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2636/263572.jpg
  • Pohled na Istanbul přes Bosporskou úžinu autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2636/263571.jpg