Turecký fotbal se potápí

Už dva týdny Tureckem otřásá fotbalový skandál. Lépe řečeno tedy korupční fotbalový skandál. I tady by se našla spousta materiálů pro následné využití v divadelní parodii. Jen místo proslulého Ivánka by byl hlavním hrdinou Aziz. Aziz Yildirim je totiž šéfem jednoho z nejznámějších tureckých prvoligových klubů – Fenerbahče Istanbul. Klubu, který v uplynulé sezóně získal titul mistra, a to už poosmnácté v historii, což je v Turecku rekordní počet. Jenže podle policie k tomuto poslednímu titulu přišel Fenerbahče, více než úsilím a dřinou, díky úplatkům. I když to původně vypadalo, že se skandál bude točit právě jen okolo Fenerbahče, nakonec se každým dnem rozmáhá.

Čím více svědků vypovídá, tím více policie na základě informací zatýká další a další funkcionáře, ale dokonce i trenéry a hráče. V podezření z manipulování výsledků zápasů (ať už z nabízení úplatků nebo naopak jejich pobírání) už jsou tak i další týmy: Trabzonspor, Eskišehispor, Sivaspor a nejnověji i další istanbulský tým Bešiktaš. Zkrátka bortí se základní kameny chrámu zvaného turecký fotbal.

V Turecku je přitom fotbal skoro posvátná záležitost a skandál v těchto rozměrech je pro fanoušky obrovským zklamáním. Fanatičtí příznivci Fenerbahče ale svůj tým obhajují až za hrob. Dokazuje to mimochodem několik protestů v Istanbulu z minulého týdne. Když se rozšířila zpráva o tom, že šéf jejich týmu skutečně putuje do vazby a má na krku vážná obvinění z organizovaného zločinu, stovky lidí v černožlutých dresech vyšly do ulic. Fanoušci vehementně skandovali hesla obhajující jejich tým a vedení. Dokonce je musela policie rozhánět i za pomocí slzného plynu. Dokázali, že není radno špinit jejich modly. Pořád jaksi nedokáží uvěřit, že by se opravdu uplácelo, a co je ještě horší, že by nakonec jejich klub přišel o poslední titul a musel dokonce sestoupit do druhé ligy. To všechno teď totiž Fenerbahče (a možná i dalším klubům) reálně hrozí. Případných trestů se ale jen tak nedočkáme, odhaduje se totiž, že soudní proces může trvat i několik let.

To naopak fanoušci dalších týmů, kteří Fenerbahče vítězství v lize nepřáli, mají jakousi škodolibou radost. Každý den si mezi sebou předávají novinky z vyšetřování a chytají se za hlavu, jak to mohl klub dopustit. „Jsme rádi, že policie něco takového odhalila. Pokud je to pravda a dokáže se to, měli by se manažeři i hráči tvrdě potrestat, aby dali všem ostatním lekci, že uplácení do fotbalu nepatří. Prospělo by to i budoucnosti ligy, alespoň bychom si byli jistí, že ta utkání jsou skutečná. Teď ani nemá cenu se na fotbal koukat, když slyšíme, co se tam děje,“ takové jsou názory a obavy fanoušků.

Místo toho, aby se ale Turecká fotbalová federace postavila k aféře čelem, jak původně zamýšlela, dělá, jako kdyby se nic nestalo. Po posledním jednání oznámila, že zatím nebude nikoho trestat a zasáhne, až bude mít důkazy a rozhodnutí soudů (podle komentářů tak udělala i proto, aby se nepoškodila pověst celé turecké ligy, a tím se v tuzemsku i mezinárodně nesnížila její cena). Takže i přesto, že klub Fenerbahče čelí vážnému obvinění, zahraje si na 99 procent prestižní Ligu mistrů a bez zádrhelů zřejmě začne i další sezona turecké ligy. O tom, že její průběh bude plný nedůvěry a podezírání, není pochyb.