Baníčku, my jsme s tebou

…zpívá Jarek Nohavica. Platit by to mělo i o dobách zlých, které ostravský fotbalový klub právě prožívá. Má problémy nejen na poli finančním, ale i ligovém. Dluží desítky milionů, musel kvůli tomu snížit rozpočet. Po třech kolech má na kontě tři prohry a v tabulce skóre 4:11. Kdo umí, ten umí. Trend, který Baník čtrnáctým místem v tabulce nastolil ke konci minulé sezony, tak zdárně pokračuje.

Nepomohla ani výměna trenéra. Už po prvním kole se od mančaftu po prohře 3:4 s Teplicemi poroučel Karol Marko. Byl to celkem šok, a to nejen pro něj, ale celé fotbalové obecenstvo. Vyhodit kouče po devadesáti odehraných minutách chce docela odvahu. Šéf Baníku Tomáš Petera ji měl. Co na tom, že to do kabiny nic nepřineslo. Nový trenér Pavel Malura před utkáním s Olomoucí řekl, že do zápasu může jít jeho mužstvo bez starostí. Což se taky stalo - projelo ho 3:0. Co ztratit prý Baník neměl ani proti Mladé Boleslavi, které doma o víkendu podlehl 1:4. Moc nevím, co si Malura dal, ale do prodejny sběratelských předmětů na Stodolní to má poměrně blízko… 

Fanoušci jsou hodně naštvaní. Trnem v oku jim je hlavně Petera. Křičí na zápasech, rozhořčeně diskutují na internetu. Ostravský boss, jenž prohlašuje, že podobná situace jako na Slavii se opakovat nebude, zareagoval - chachaři prý mají nominovat tři členy do klubové správní rady, která by měla přispět ke zlepšení komunikace. Petera tvrdí, že fanoušci by tak mohli sledovat dění Baníku i zevnitř. 

Chytřejší než magnát holdingu Vítkovice Machinery Group Jan Světlík ale rozhodně nebudou. Ten dal v pondělí jasně najevo, že pitomce z něj nikdo dělat nebude. Transparentnost se v tomhle klubu totiž pohybuje někde na hranici statistické chyby. S generálním sponzorem se tak může ostravský klub rozloučit. Světlík přitom o Baník stál, už teď přispívá třeba na Zlatou tretru nebo vítkovický hokej. 

Jenže Petera nechce odkrýt karty a Světlík prostě nechtěl, aby jeho peníze skončily v kapse majitelů, kteří by tím látali staré dluhy. Své o tom ví třeba někdejší reprezentant René Bolf, který už má alespoň vyjednaný splátkový kalendář. A nebo Petr Wojnar. V Baníku začínal, teď je v Mladé Boleslavi a shodou okolností dal svému někdejšímu klubu gól. „Dokud Petera a jeho lidé neodejdou, tak se situace v Baníku nezmění,“ řekl. Podle mladého záložníka přicházejí do Baníku stále noví hráči, odchovanci mají smůlu. „Na nich se žádné peníze neprotočí, zatímco když přijde skupina hráčů třeba z Příbrami, je šance, že se peníze budou točit a někomu něco zůstane za nehty.“ To zní docela logicky. 

Baník, jenž před sedmi lety vyhrál ligu, teď má před sebou páteční předehrávku čtvrtého kola v Jablonci. A tam se nehraje zrovna dobře. Klokani odsud odjeli s pětigólovým přídělem. Ostravskému týmu třeba píchne nová akvizice v podobě Václava Svěrkoše. V poslední době hrál spíše průměrně, ale jako blanický rytíř vyrazil na poplach. V klidu zůstává i Malura. „Myslím, že tým, který je v Baníku nyní, svou sílu ještě ukáže.“ Jestli bude na výplaty, pak možná…