Fotbalová ostuda

Nedá mi to a ještě jednou se musím vrátit k tématu korupce v tureckém fotbale. I když světěm právě otřásají důležitější události, na letošní léto turečtí fotbaloví fanoušci hned tak nezapomenou. A to, jak se kauza za dva měsíce konání vyvrbila, jen popisuje stav věcí v zemi. Jen den před losováním základních skupin Ligy mistrů, tedy doslova za minutu dvanáct, se totiž Turecká fotbalová federace na nátlak UEFA rozhodla kvůli podezření z korupce vyloučit z evropské soutěže svého mistra - Fenerbahce Istanbul.

Když začátkem července policie zatkla nejprve 40 funkcionářů a médiím sdělila, že je podezírá z korupce a ovlivňování zápasů v právě skončené turecké lize, bylo hned jasné, že tato kauza jen tak nevyšumí. Obvinění šéfa klubu Fenerbahce zanedlouho poté bylo prvním důkazem. Od začátku média spekulovala o tom, že loňský mistr Fenerbahce, který už se připravoval na účast v Lize mistrů, bude do několika týdnů potrestán. Nejvíce důkazů měla policie právě na tento klub a jeho vedení. Nejen Turecko, ale i Evropa a její organizace UEFA čekali, že se k problému postaví Turecká fotbalová federace zodpověďně a vyvodí okamžitě důsledky. Místo rázného slova z úst šéfa federace Mehmeta Ali Aydinlara se ale veřejnost několikrát dočkala jen výmluv. A tak se novináři začali pídit po tom, co za vyčkáváním federace a neochotou ke kauze se postavit čelem, stojí.

To, že šéf klubu Fenerbahce Istanbul Aziz Yildirim (toho času ve vazbě) je velmi vlivný muž s kontakty na všechny strany, se vědělo. Novinkou ale bylo napojení šéfa Turecké fotbalové federace, který by měl být ze své pozice nezávislý, na tento klub. Spekulace se potvrdily s přibývajícími informacemi a televizními rozhovory. V jednom takovém sám Aydinlar řekl, že se bil za Fenerbahce do poslední minuty. Snažil se oddalovat rozhodnutí i proto, aby klub Fenerbahce nepřišel o slušnou finanční sumu, která je spojena s účastí v evropské lize mistrů, tedy o 20 milionů eur? A měl snad šéf federace slíbený krajíc z tohoto bochníku? To už jsou jen další otázky, které teď v Turecku visí ve vzduchu.

K rozhodnutí odvolat Fenerbahce z Ligy mistrů přinutila Tureckou fotbalovou federaci až UEFA, která je známá svou nulovou tolerancí korupce. Podezření u Fenerbahce se jejímu inspektorovi nelíbilo, a tak se sám nakonec do Istanbulu vydal. Setkal se se státním zástupcem, prostudoval dokumenty a po této návštěvě už UEFA poslala jen důrazný dopis, že pokud neodstoupí samotný klub, musí vzít zodpovědnost do svých rukou federace. A tak nakonec Fenerbahce ze seznamu vyškrtla a v Lize mistrů si zahraje vícemistr Trabzonspor. Turecko tak má z ostudy kabát, protože prostřednictvím fotbalové uplatkářské kauzy se minimálně Evropa dozvěděla, jak to v zemi chodí. Mlčení nezávislého orgánu, předstírání, že se nic nestalo a tolerování korupce také širokou veřejností, taková je realita.

Turecko není zdaleka jedinou zemí, kde se uplácí, vždyť ještě donedávna kolovaly i v Česku vtipy o jabkách a kapřících. Aspoň že ale existuje někdo, v tomto případě UEFA, kdo si takové jednání nenechá líbit. Ve vazbě teď čeká na soud přes 30 mužů spojených s tureckou fotbalovou korupční kauzou. Kolik z nich se dočká trestu a jaký bude? Snad alespoň takový, že už budou moci být další fotbalové sezóny bez úplatků a následných zmatků, doufají fanoušci. Ostatně oni chtějí od fotbalu jen dobrou podívanou.