Zažít Paříž

Od roku 1990, kdy se otevřely hranice, jsem do Paříže, která byla jedna z prvních destinací, kam jsem po sameťáčku vyrazila, zajela už několikrát. Mám ráda větu z filmu Sabrina: „Paříž je vždycky dobrá možnost“, a řídím se jí. Moje první návštěva byla totálně hektická, neboť se odehrála někdy na podzim 90. roku, kdy jsme jak posedlí překračovali hranice na západ v čemkoli a kamkoli, hlavně, že jsme tu hranici pokořili. Cestovala jsem tehdy v autobusu značka Karosa se svými kolegyněmi z práce, bez jakéhokoli plánu či poučení. Zmateně jsme pobíhali od jednoho pařížského monumentu k druhému se svačinou v kapse a tiše záviděli Pařížanům, kteří seděli na zahrádkách v bistru a v klidu popíjeli jistě skvělé kafíčko.

Druhá návštěva byla už o něco lepší, protože mě a dva mé kamarády pustil do svého miniateliéru český umělec, žijící v městě nad Sienou. Pobyli jsme čtyři dny a Paříž prochodili už celkem v klidu, ale rovněž jen po turistických trasách. 

Třetí zastavení se neslo v duchu menší tragédie. To jsem totiž se svým manželem navštívila město v době Vánoc a trochu začala pochybovat o spojení slov - …vždycky dobrá možnost. Byla taková kosa, že se na ulici nedalo moc být. Strávit náš pařížský čas v levném hotelu se nám nechtělo a před muzei a galeriemi byly takové fronty, že umrznutí bylo jasné. Nakonec jsme tam víkend překlepali, a to jen díky muzeu Rodina, kde byla fronta nejmenší a také přátelskému chování obsluhy kaváren, kam jsme v pravidelných pětiminutových intervalech vždy zapadli. 

  • Paříž / Moulin Rouge autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24
  • V pařížském bistru autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24

Letos jsem se rozhodla, že už je na čase opravdu zažít Paříž. Bez spěchu a tápání pomalu zkoumat a poznávat život a lidi v tom opěvovaném městě. Azyl jsem našla u kamarádky, která momentálně v Paříži pracuje a bydlí v malém, ale příjemném bytečku v Belleville a řádně jsem se na pobyt připravila. Nechtěla jsem už obcházet památky a monumenty dle turistických průvodců, ale zatoužila jsem přičichnout normálnímu pařížskému životu a také zkouknout ne příliš známé stavby a domy. Základní zadání tedy znělo: tam, kde turisté nechodí. 

  • Paříž / u Sieny autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2948/294741.jpg
  • V Paříži autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2948/294734.jpg
  • Paříž - před Sacre Coeur autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2948/294724.jpg
  • Průvodce podle Jana Šmída autor: Jan Šmíd, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2948/294739.jpg

Zde musím velmi, velmi poděkovat svému kolegovi, zpravodajovi z Paříže Janu Šmídovi, který na svých internetových stránkách zveřejnil seznam přesně takových míst, které jsem žádala. Se skromností sobě vlastní dodávám, že jsem jeho doporučení dovedla k dokonalosti a ke každé adrese vyhledala příslušnou mapu, zařadila do plánovaného okruhu, vytiskla a nosila s sebou. Takže jsem se vyhnula oblíbeným turistickým kratochvílím, jako je třikrát se ocitnout na stejném místě, procházet pořád tou stejnou trasou, či neustále postávat na křižovatkách a rozhodovat se, kterým směrem se vydat, abych pak vzápětí došla k závěru, že jsem měla jít přesně naopak. 

  • Paříž / Eiffelova věž autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24
  • Paříž / pont des Arts autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24

Šmídův itinerář dle mého názoru nemá chybu. Upozorňuje na opravdu pěkná místa, která jsou tzv. za rohem, ale kam se člověk bez upozornění nepodívá, neboť neví. Náhle jste ve městě, které vás přestane omračovat svou velikostí a monumentálností. Procházíte se čtvrtěmi, které mají lidský rozměr, navštívíte osobité kavárničky, zaznamenáte zajímavé stavby, které dosud zastiňovala Eiffelka a Sacre Coeur. Zkrátka spolu s bývalou dělnickou čtvrtí Belleville, kde jsem měla základnu a která se ukázala jako velice zajímavý, živoucí okrsek, plný překvapivých akcí, jsem konečně docházela k pocitu, že mám možnost nikoli jen vidět, ale i zažít Paříž.

  • Paříž autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24
  • Paříž autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24

Třebaže se to pochopitelně neobešlo bez mírně rušivých elementů, jako je například ostentativní neochota Francouzů mluvit jinak než francouzsky (zvláště pak angličtina je jim od pradávna odporná). Ale vždy to byly zážitky, které dokreslovaly celkovou atmosféru a specifický pařížský klokot, který začal hned po přistání ve 23:00 na letišti Charlese de Gaulla. 

  • Paříž / Notre Dame autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2948/294757.jpg
  • Paříž autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2948/294755.jpg
  • Paříž / z terasy Institutu du Monde Arabe autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2948/294758.jpg
  • Paříž autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2948/294753.jpg

/Zažít Paříž – Letiště a jiná doprava – příští týden/