Clintonová a Su Ťij: Setkání nejen při čaji

Donedávna něco nemožného, nyní obíhají záběry ze setkání ministryně zahraničí Spojených států a dlouhé roky perzekuované barmské opoziční vůdkyně celý svět. Hillary Clintonová a Su Ťij se spolu sešly dokonce dvakrát, jednou na zcela soukromé večeři, podruhé v domě nositelky Nobelovy ceny míru v Rangúnu.

Vzpomínám, jak jsem před necelými dvěma lety prosil taxikáře, aby mi alespoň přibrzdil u silnice vedoucí k vile Su Ťij. Celý vyděšený ale křižovatku hlídanou vojáky u zátarasů rychle projel a varoval mě před úmyslem se k jejímu domu byť jen přiblížit. Vskutku historická změna ovšem přišla mnohem dříve, než kdokoli čekal či doufal.

Cesta k demokratizaci jedné z nejuzavřenějších zemí světa, kterou dlouhá desetiletí ovládala vojenská junta, je samozřejmě ještě dlouhá. Jak ale Su Ťij po rozhovorech se šéfkou americké diplomacie prohlásila, změna už je na obzoru, a to i díky Bílému domu.

Pravda, v případě Barmy svádějí právě o tuto zemi v jihovýchodní Asii lítý boj dvě mocnosti. Na jedné straně Čína symbolizující totalitu, na druhé Spojené státy nabízející svobodu. Peking dlouhá léta vyzbrojoval barmskou armádu a hájil jí na půdě RB OSN výměnou za suroviny a zajištění přístupu k Indickému oceánu. Washington zase uvalil na juntu sankce, ze kterých si však generálové nic moc nedělali. Disidentku Su Ťij však Bílý dům podporoval vždy.

Nyní však dochází ke změnám, a i když nejsou bůhvíjaké, v Pekingu vyvolaly obavy i rozhořčení. Barmská civilní vláda, první od roku 1962, se rozhodla odstoupit od výstavby megapřehrady na řece Irrawady, do které měla Čína investovat 3,6 miliardy dolarů! Vzájemné vztahy poškozují i příhraniční třenice a v neposlední řadě se Barma obává ekonomické dominance svého dosud nejvýznamnějšího spojence.

Ostatně stejně ohroženy se cítí i další země sdružené v ASEANu, proto se na jejich stranu jasně přidaly právě Spojené státy. Jako jednotný blok totiž mají šanci prosadit i uhájit vlastní zájmy. Zda si obě dámy u večeře nebo čaje v Rangúnu povídaly také o těchto tématech, zůstane pochopitelně mezi nimi.

Na zveřejněných záběrech však vypadají jako dvě sestry, které se dlouho neviděly. A obě doufají, že v brzké budoucnosti budou mít mnohem více příležitostí, a to nejen v Barmě. A třeba spolu zajdou na životopisný film o Su Ťij, který natočil proslulý režisér Luc Besson a který má právě v těchto dnech premiéru.