Řešení problémů po čínsku

Protestujete? Vyhladovíme vás! Přesně tento postup zvolily čínské úřady vůči rebelujícím obyvatelům obce Wu-kchan ležící v jižní provincii Kuang-tung. Tisíce z nich se totiž rozhodly postavit zvůli všemocných funkcionářů, kteří si mastili kapsy na úkor chudých vesničanů. A taktiku zvolili tradiční. Zabrali jim půdu potřebnou pro výnosné developerské projekty a slíbili za ni odškodné. Žádné kompenzace ale lidé nedostali.

Komunističtí vládci se však tentokrát přepočítali. Pravda, nejčastější příčinou nepokojů a demonstrací, kterých se v ČLR každoročně konají tisíce, je právě násilné zabírání zemědělské půdy a minimální či žádné odškodnění. A v zemi, kde právo platí jen pro hrstku vyvolených, skončí takové protesty většinou jen dalšími sliby. Vůdci rebelů jsou pak následně potrestáni, ve výjimečných případech i představitelé města. Rozhněvaný hlas lidu je přeci jen třeba čas od času umlčet i hozením některého ze spolustraníků přes palubu. 

Wu-kchan ovšem vzdoruje už několik měsíců a nepomohla ani policejní blokáda, kdy do vsi nesměla zásobovací auta s potravinami a základními potřebami, ani zatčení vůdce vesničanů. Naopak. 42letý Süe Ťin-poa totiž ve vězení zemřel, a i když mu podle oficiální verze selhalo srdce, obyvatelé obce jsou přesvědčeni, že byl zabit. A jejich podezření zesílila poté, co jim jeho tělo úřady odmítly vydat.

Šest tisíc vesničanů tak i nadále vzdoruje státní moci bez ohledu na to, že mají jen minimální zásoby jídla a bezpečnostní síly nepustí ani rybáře na moře. Ve Wu-kchanu se také neučí, policisté totiž dovnitř nepouští učitele, studenti pak zase raději neodjíždějí do svých škol v ostatních částech provincie ze strachu, že by se už nedostali zpět. A právě jejich jednota je nyní jejich největší zbraní proti bezpráví. 

Wu-kchan je plně v rukou rozzlobených obyvatel. Straničtí funkcionáři a další zástupci obce z ní už dávno uprchli, opuštěná je i tamní policejní stanice. V totalitní Číně něco nepředstavitelného. Problémem se navíc už zabývají i nejvyšší představitelé země. A není divu, protože požadavky „Wu-kchanských“ jsou stále větší a větší a zdaleka se nechtějí spokojit jen s potrestáním zkorumpovaných úředníků a odpovídajícím odškodněním za 1 666 hektarů zabrané půdy.

Lidé z Wu-kchanu o víkendu dokonce přišli s něčím, co po desetiletí zůstává „doménou“ výlučně několika desítek, možná stovek disidentů a aktivistů končících následně za mřížemi, někteří na deset i více let, jako např. nositel Nobelovy ceny míru Liou Siao-po. Wu-kchanští totiž požadují demokracii! 

Tisíce z nich při poklidné demonstraci volaly po svobodných volbách a připomínaly, že místní komunistický tajemník Süe Čchang ve Wu-kchanu vládne už čtyřicet let. A to už je skutečně silná káva. A též hrozba pro vládnoucí stranu nejen na lokální, ale i vyšší úrovni. Lze tedy čekat, že se do případu vloží Peking, aby tato protestní jiskra náhodou nepřeskočila do dalších oblastí. V sázce je příliš mnoho a potrestání jednoho dlouholetého straníka i vyplacení odškodného za to určitě stojí.