Kim Čong-il je lepší živý než mrtvý

Král je mrtev, ať žije král! Přesně takto lze charakterizovat situaci v KLDR po smrti „drahého vůdce“, Kim Čong-ila. Když totiž hlasatelka státní televize v srdceryvném projevu oznámila, že nejvyšší představitel země zemřel, vyzvala následně všechny, aby věrně následovali jeho nástupce, Kim Čong-una.

I nadále tak má nejizolovanější zemi světa ovládat dynastie Kimů, bez ohledu na to, zda bude spolu s Kim Čong-unem rozhodovat širší vedení. Přeci jen je ještě velmi mladý, podle některých zdrojů mu je teprve 28, podle jiných 29 let a právě tuto skutečnost přijímá řada zasloužilých generálů se skřípěním zubů.

Kim Čong-il byl sice ještě za života jeho otce jmenován čtyřhvězdičkovým generálem, ovšem jedinou zásluhou Kim Čong-una bylo jeho určené nástupnictví. Není tedy divu, že ho v Severní Koreji nikdo nesmí označit jako „mladého generála“. On sám si navíc armádní velitele a nejvyšší straníky už řadu měsíců kupuje hodnotnými dary přiváženými z Číny, sankce nesankce.

Nikdo ale nyní nedokáže jednoznačně odhadnout další vývoj. Severní Korea, léta zmítaná těžkou hospodářskou krizí, hladomory a nedostatkem prakticky čehokoli, může zcela zkolabovat, pokud se Kim Čong-un ukáže jako příliš slabý a neschopný. Z tohoto důvodu tak není vyloučeno větší otevření se světu, co se ekonomiky týče.

Kimovu režimu se totiž tenčí valutové příjmy. Mezinárodní sankce ztěžují prodej severokorejských raketových technologií, zmenšuje se i počet režimů, které je v minulosti kupovaly a zisk z prodeje drog, který přímo řídí státní moc, také všechny náklady nepokryje. Určitým vzorem je tedy přátelská Čína, která provedla hospodářské reformy, v zemi přesto i nadále neochvějně vládne komunistická strana.

Ostatně i jediný supermarket v KLDR nechal zesnulý Kim Čong-il postavit po vzoru čínských nákupních center. Mimochodem jeho návštěva tohoto obchodu ve čtvrtek minulý týden byla poslední, kdy se Kim Čong-il ukázal na veřejnosti, a zároveň tyto záběry odvysílala státní televize právě v sobotu, kdy podle oficiálních informací zemřel. Holt nejprve bylo nutné učinit vše pro to, aby jako nástupce mohl být skutečně vyhlášen Kim Čong-un.

Severní Korea je však zahalena velkým tajemstvím. Málokdo toho ví nejen o samotném novém vládci Kim Čong-unovi, ale i o tom, kolik jaderných hlavic skutečně vlastní a zda je opravdu schopná je umístit na některou z raket a odpálit. Pátá největší armáda světa, navíc převážně rozmístěná u hranice s Jižní Koreou v každém případě zůstává jasnou hrozbou.

O čem ale není třeba pochybovat, je vyhlášená krutost a vznětlivost Kim Čong-una, kterého se bojí i jeho bratr Kim Čong-nam. Právě on se totiž původně měl stát nástupcem Kim Čong-ila, už několik let ale žije s rodinou v Macau a před vlastní rodinou ho chrání Čína. Spojené státy a jejich spojenci, Korejská republika a Japonsko se ale obávají i možných rozbrojů uvnitř KLDR a následného kolapsu této země. Soul pak také moc dobře ví, že by sjednocení Korejského poloostrova nebyl schopen zaplatit a přílivu milionů uprchlíků se bojí také Peking. Čína navíc určitě nechce, aby se na jejích hranicích objevily americké jednotky.