Alkoholem za záchranu žraloků?

Chorvatské referendum podpořilo vstup země do EU. Moc slavné to sice nebylo, přesto se mi to komentovat nechce. Tak jako tak, důležité je, co bude dál. Od 1. července 2013 bude Chorvatsko se vším, co k němu patří, v Unii. Včetně Pelinkovace. Znáte ho?

Pelinkovac je bylinkový likér s obsahem pelyňku, kterému vděčí za svůj název i za hořkou chuť podobnou chuti Jägermeisteru. Vyrábí se i v jiných zemích bývalé Jugoslávie, ale v Chorvatsku je považovaný za součást „rodinného stříbra“. Pelinkovac se údajně podával i na dvoře Napoleona III. Odborníci ho doporučují pít dobře vychlazený, s citronem, s tonikem. Nedávno se objevil v hlavních chorvatských zprávách. Jeden z největších výrobců a exportérů alkoholu záhřebský Badel 1862 podepsal smlouvu o vývozu svých výrobků na čínský trh, na kterém bude jeho hlavním partnerem společnost doposud známá svými mezinárodními obchody s nemovitostmi a naftou. Její vedení je přesvědčeno, že díky bylinkovému základu Pelinkovace „jsou Chorvaté vysocí a Chorvatky krásné“. Kromě toho prý pelyněk funguje jako afrodiziakum a to je další důvod k očekávání, že se úspěšně uchytí na čínském trhu.

Čína je na prvním místě ve světě v celkové konzumaci alkoholu. V roce 2009 to bylo 47 miliard litrů a v roce 2014 se očekává, že to bude 61 miliard litrů. Na hlavu to sice vychází podstatně méně, než u nás, ale těch hlav je nesrovnatelně více. Kromě likérů se tam ze Záhřebu budou dovážet chorvatská vína, už letos na jaře se má otevřít první vinotéka Badelu, vývozce i dovozce věří v rychlé proniknutí do stálých nabídek hotelů, restaurací i obchodů.

Badel 1862, jak zní oficiálně název podniku, má i něco českého. Franjo Pokorny, který v roce 1862 začal v právě koupené likérce vyrábět tvrdý alkohol, se narodil v české rodině. Byl to začátek velkolepého úspěchu. Z továrničky se časem díky jeho zkušenostem z Champagne a Porýní a vysokému osobnímu nasazení vyvinul největší chorvatský vývozce alkoholických nápojů. V té době vznikla a dostala se na zmíněný francouzský dvůr i značka Pelinkovacu. Ten má jako každý správný originál dodnes přísně tajný recept. Ví se o něm, že obsahuje výluh z dvaceti pěti bylinek v přísně střeženém poměru, že se nechává zrát v dubových sudech a destiluje se v měděných kotlích. Receptura byla tak úspěšná, že se Pokorný v roce 1910 stal vídeňským „císařským a královským dodavatelem“.

Kdoví, jestli budou po Pelinkovaci Číňané vyšší, krásnější, zdravější, potentnější nebo jen veselejší. Ale jsou známé jejich představy o afrodiziakálních účincích například žraločích ploutví. Co kdybychom vývozem fernetu, absintu, Magistru a Becherovky na Dálný východ začali aktivněji bojovat i za záchranu těchto paryb?

Vydáno pod