Dost bylo Brna, hokej hrají i jiní

Kolegové, končíme. V dnešní době mediálních symbolů, které mnohdy nahrazují kritický pohled na věc, je to tak typické. I my ve sportu jeden takový symbol máme – je jím hokejová Kometa Brno. Nejdříve se držme klasického schématu. Ano, Kometa je po letech zpět v extralize. Ano, Kometě se podařilo postoupit do play-off, ve kterém překvapivě vyřadila pražskou Spartu. Ano, Kometa má fanoušky, kteří dokáží vytvořit velice bouřlivou atmosféru. Ale je potřeba kolem toho vířit takový humbuk?

Od doby, kdy Brno koupilo extraligovou licenci od Znojma, přemýšlím nad tím, jestli není mediální záliba ve vychvalování Komety poněkud přehnaná. A poslední dny mi tato otázka v hlavě rezonuje o to více. Původně dobře myšlená pochvala hokejové atmosféry v Brně začala totiž parodovat sama sebe. Poslední dobou není dne, kdy by nám někdo nezapomněl připomenout, jak skvělé fanoušky Kometa má. Rád bych tímto oznámil: my už to víme, děkujeme za informaci.

Kometa je jednoznačně na vzestupu. Přejme jí to, dlouho se potácela v nižších soutěžích a není daleko doba, kdy se v Rondu tísnilo pár desítek nejvěrnějších. Poté však přišla obdivuhodná éra Libora Zábranského, kterému se již několik let daří držet v Brně zájem o sport, na který se pod Špilberkem málem zapomnělo. Kometa je zpět, už se s tím smiřme.

Neustále připomínat vyprodané Rondo se zajídá snad i Brňanům. Ostatně: vyprodat v téměř čtyřsettisícovém městě stadion pro sedm tisíc diváků není žádným zázrakem. Obzvláště pokud si uvědomíme, nakolik tristní je v Brně nabídka sportu. Hokej je prakticky jediným „větším“ sportem na vzestupu. Hře s pukem přispívá zejména smutný pád fotbalové Zbrojovky, která se potácí ve druhé lize bez jasné vidiny návratu mezi elitu.

A když už Brno chválíme, nezapomínejme na ostatní. Dlouhodobě skvělá je podpora hokeje v Pardubicích, návštěvnost zápasů jim může zbytek extraligy tiše závidět. Skvěle se prezentuje Liberec i Sparta, ozdobou play-off bylo i účinkování Zlína. Fanouškovská mentalita v Brně je specifická a nakažlivá, leč je špatné býti nekritickým. Kometě hodně škodí excesy některých jejích fanoušků, například oblíbené zahazování ledu všemožným nepořádkem. Dost lidí má na hokeji také zcela zbytečnou potřebu si místo povzbuzování svého týmu zařvat pár sprosťáren na hostující tým. Ukázkové to bylo ve čtvrtfinále se Spartou, kdy si značná část frustrátů (to ale neplatí jen pro brněnské publikum) chodila cíleně zanadávat na „zajebanou Prahu“.

Těším se, až začne být Brno bráno jako normální extraligový tým, kterých máme v republice čtrnáct. Se svojí skvělou atmosférou i s chybami, kterým se nevyhne nikdo z nás. Všeho moc škodí a euforie kolem Komety zbytečně znechucuje ostatní. Nakonec - je to jen hokej.