Peprník Sňozík

„Tenhle fofrník teď musí rychle spěchat, protože i když je to všudybýlek, bude mít co dělat, aby merunu vyhrábnul z vápna jako rypadlo.“ Ne, přátelé, nedal jsem se na slovní eskamotérství. Jen začal více naslouchat fotbalovým komentátorům. Tam, kde někteří občas demonstrativně vypínají zvuk, já teprve ožívám. Člověk totiž přijde na řadu věcí. Kromě sledování fotbalu si velkou měrou obohatí slovní zásobu, po stodvacáté se dozví, že na Lionela Messiho nikdo nemá a zjistí, čí manželka právě porodila kopací příslib do budoucnosti. A zadarmo!

Jsou to spíše ty horší situace. V těch lepších komentátor z rukávu neloví léty neprověřená slovní spojení a nesnaží se o vrcholné ekvilibristické číslo. Prostě jen nezaujatě mluví o tom, co právě na trávníku vidí a hlavně – ví, kdo je na soupisce a jaké má vůbec dresy. Už byl i případ, který se v ryze nefotbalové pozici probudil až po změně stran.

Jenže ani ten sebelepší mistr glosy vám nezajistí svým leckdy fundovaným pohledem do kabiny ostřílený pohled „insidera“. V takové chvíli na řadu přichází rozhovory. Tak určitě by o tom mohl vyprávět třeba peprník Radek Sňozík, kapitán Bohemians 1905. Ten si o minulém víkendu před mikrofonem vysypal popel na hlavu způsobem, za nějž by se nemusel stydět ani „synovec“ Františka Janečka, vopálený guru Ivan Horník.

Brankář Bohemky prý nechytí ani taxíka, naposledy vyhrál někdy v žácích a vše je podle něj, cituji: „V prdeli.“ Ne tak docela. Liga podle všeho nabídne dramatické rozuzlení. Na Letné se už křičí „Hřebík ven“, na čemž by se dal krásně učit pocit déjà vu a Plzeň naopak větří šanci dotáhnout se bodově na Liberec, který to letos vždycky nějak ukope.

Na druhé straně se schyluje k ještě většímu dramatu. Hrozba sestupu se totiž nevznáší nejen nad Baníkem a Viktorií Žižkov, ale např. nad Bohemians 1905. Začátkem sezony to vypadalo, že Klokani mají formu, jenže kapitán Sňozík popsal aktuální stav zcela přesně. Tohle musí štvát o to víc, že Karel Kapr, majitel jiné Bohemky (té střížkovské), už spřádá plány na první ligu. Dost pikantní by pak byl souboj dvou Bohemek v nejvyšší soutěži.

Pokud by k tomu opravdu došlo, přál bych si jako spolukomentátora právě Sňozíka. Třeba by stačilo zapnout ruchy a hned by bylo jasné, kam až sahají zkušení vršovičtí hráči, kdo nemá řidičák a kdo občanku. Spousta diváků by si pak ten zvuk zcela jistě zase ráda zapnula.